Στον «πάγο» η υπόθεση των F16 – Δεν πήρε τίποτα στις ΗΠΑ ο Τσαβούσογλου

Array

Οι διαρκείς απειλές πολέμου του Ερντογάν κατά της Ελλάδας, σε μια ιδιαίτερη κρίσιμη συγκυρία για τη διεθνή ασφάλεια, έχουν ενοχλήσει την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και είναι χαρακτηριστικό ότι νέες φωνές προστίθενται σε εκείνες που αντιδρούν στην πώληση των F16 στην Τουρκία.

«Με ρητορικές απειλές και εμπρηστικές φράσεις δεν μπορεί να γίνει διάλογος» σημείωσε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ενώ την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να διαφυλάξει τα ευρωπαϊκά σύνορα εξέφρασε από τον Έβρο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος.

Αντιδρούν όλο και περισσότεροι αμερικανοί βουλευτές

Κι ενώ σε λίγα 24ωρα το 5ο F-16 Viper θ’ απογειωθεί από την ΕΑΒ για να προσγειωθεί στην 343 Μοίρα στην Σούδα, την ίδια ώρα το μέτωπο των Αμερικανών αξιωματούχων που δεν βλέπει θετικά την αποδέσμευση αεροσκαφών F16 στην Τουρκία διευρύνεται ακόμη και εντός των Ρεπουμπλικανών.

Η βουλευτής Ρεμπουμπλικανικού κόμματος, Νικόλ Μαλλιωτάκης, ανέφερε ότι: «Η Τουρκία επί του παρόντος, για παράδειγμα, πραγματοποιεί με μαχητικά αεροσκάφη χιλιάδες υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν θα λάβει επί πλέον ενθάρρυνση μέσα από την παραχώρηση αυτή».

Με κατεβασμένα φτερά ο Τούρκος υπουργός άμυνας από το Ραμστάϊν δήλωσε την αισιοδοξία του για την τελική έκβαση στην υπόθεση των τουρκικών F-16, παρά τα μηνύματα που φτάνουν από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

«Με αυτή τη μορφή παραδόθηκε στο Κογκρέσο και κάποιες πολιτικές προσωπικότητες προσπάθησαν να επιβάλουν κάποιους περιορισμούς. Η διοίκηση τους αφαίρεσε όλους, Στην πραγματικότητα δεν ήταν δυνατόν να τους δεχτούμε. Δεν θα μπορούσε να υπάρξει τέτοια συναλλαγή και τώρα συνεχίζεται η κανονική διαδικασία» τόνισε ο Χουλουσί Ακάρ.

Ο Ντ. Σίσιλιν, Δημοκρατικός βουλευτής, έγραψε στο Τwitter: «Υπό την ηγεσία του Ερντογάν, η Τουρκία συνεχίζει να απειλεί την Ελλάδα με πυραύλους, να εμποδίζει την ένταξη της Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, να θέτει σε κίνδυνο τα αμερικανικά στρατεύματα στην Συρία και να αγνοεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους δημοκρατικούς κανόνες. Αυτή η συμπεριφορά δεν πρέπει να επιβραβεύεται με νέα F-16».

Ο Τζον Σαρπάνης, μέλος του Δημοκρατικού κόμματος στη Βουλή των αντιπροσώπων, είπε χαρακτηριστικά: «Είμαι αντίθετος με την πώληση F-16 στην Τουρκία. Οι ΗΠΑ δεν πρέπει να επιβραβεύουν, να διευκολύνουν ή να προσπαθούν να κολακεύουν το καθεστώς Ερντογάν, με δεδομένη τη συνεχιζόμενη επίδειξη περιφρόνησης στους διεθνείς κανόνες, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την εθνική κυριαρχία κρατών».

Κ. Σακελλαροπούλου: Διάλογος δεν γίνεται με εκφοβισμό και απειλές

Διάλογος πρέπει να υπάρχει ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία σημειώνει η ΠτΔ σε συνέντευξή της στην DW, αλλά σαφώς τίθενται όροι για να φτάσουμε σε αυτόν: «Με την εκφορά ρητορικών απειλών και εμπρηστικών φράσεων, με κινήσεις παράλογες και στο γεωπολιτικό επίπεδο που φτάνουν στην αμφισβήτηση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων φυσικά ο διάλογος δεν είναι δυνατό να επιτευχθεί».

Η Ελλάδα δεν θα ακολουθήσει τον δρόμο των προκλήσεων, διαμηνύει η Αθήνα, μετά την πρωτοφανή επίθεση Ερντογάν κατά του Έλληνα πρωθυπουργού: «Άκου, Μητσοτάκη, ακόμη μιλάς αριστερά δεξιά ,αλλά να ξέρεις κάτι πολύ καλά. Αν επιχειρήσεις να κάνεις ένα λάθος, μπορεί να βρεις τους τρελούς Τούρκους να περπατάνε. Να το ξέρεις. Λένε ότι η Τουρκία παρήγαγε έναν πύραυλο που τον ονόμασαν Ταιφούν. Αν πλήξει την Αθήνα τι θα γίνει;» είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Άμεση ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου: «Δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε την τουρκική ηγεσία στον αδιέξοδο δρόμο της πόλωσης. Η Ελλάδα υπερασπίζεται τα συμφέροντά της, με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο. Οι θέσεις της είναι πασίγνωστες, σταθερές, ξεκάθαρες και απόλυτα ισχυρές. Η Ελλάδα δεν εκφοβίζεται από κανέναν και με κανένα τρόπο».

«Οι ένοπλες Δυνάμεις είναι πιο αξιόμαχες από ποτέ υψώνοντας τείχη σε όσους μας απειλούν ανερυθρίαστα και απροκάλυπτα ότι θα έρθουν μια νύχτα. Εκείνοι τις απειλές τους κι εμείς την δουλειά μας» ξεκαθάρισε ο Στρατηγός Κων/νος Φλώρος Α/ΓΕΕΘΑ.

Η διεθνοποίηση της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού με την παρουσία στον Έβρο του υπουργού προστασίας του πολίτη, συνοδεία όλων των πρέσβεων των χωρών μελών της Ευρώπης είναι μια κίνηση που δεν παρουσιάζει μόνο την αλληλεγγύη της Ευρώπης.

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος, Υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανέφερε: «Στέλνει ένα πολύ ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης στην Ευρώπη, ενότητας και αποφασιστικότητας στην προστασία, στη φύλαξη των συνόρων της Ελλάδας με την Τουρκία τα οποία είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία. Αυτό το μήνυμα είναι ισχυρό, είναι μήνυμα εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου και πιστεύω πρέπει να το λάβει η Τουρκία».

Μονάδες επιφανείας του ελληνικού στόλου εκπαιδεύτηκαν στη Μεσόγειο με πλοία της μόνιμης νατοϊκής δύναμης που πλέει στην περιοχή.

Δεν πήρε τίποτα στις ΗΠΑ ο Τσαβούσογλου

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ουάσινγκτον, Λένα Αργύρη, όσο περνούν οι ημέρες από την αναχώρηση του κ Τσαβούσογλου τόσο οι πληροφορίες επιβεβαιώνουν το αρχικό ρεπορτάζ «πως ο τούρκος ΥΠΕΞ δεν πήρε τίποτα».  Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, επρόκειτο για μια δύσκολη συνάντηση με εντάσεις και αποκλίσεις σε βαρύ κλίμα και ότι τα παράπονα και τα αβάσιμα επιχειρήματα του κ. Τσαβούσογλου κατάφεραν να εκνευρίσουν αρκετές στιγμές ακόμη και τον πάντοτε ήπιο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κ. Μπλίνκεν.

Η επίσκεψη του κ Τσαβούσογλου φαίνεται πως ενεργοποίησε κύμα αντιδράσεων και δυσαρέσκειας στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα πάντα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ, νομοθέτες και σημαντικοί παράγοντες καθημερινά πια εκφράζουν ανοιχτά την δυσαρέσκειά τους, τάσσονται κατά της πώλησης των F16 και την συνδέουν όχι μόνο με την Σουηδία και την Φινλανδία (που φαίνεται πως είναι το νούμερο ένα θέμα αυτή την στιγμή για τον Λευκό Οίκο) αλλά και με την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο.

Ανταπόκριση – Ουάσινγκτον: Λένα Αργύρη ΕΡΤ 

Ρεπορτάζ: Γιώργος Σιδέρης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος