Τουρκία: Το «βέτο» Ερντογάν στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και τα ελληνοτουρκικά στο Εθν. Συμβούλιο Ασφαλείας

Array

Συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας, με δεδομένο πλέον ότι η Άγκυρα ανακοίνωσε και επίσημα βέτο στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Κι ενώ αυτή η προεκλογική κίνηση από τον Ταγίπ Ερντογάν οδηγεί σε ευθεία σύγκρουση με τη Δύση, τουρκικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας θα ασχοληθεί και με «αξιολόγηση των εξελίξεων στο Αιγαίο, την Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειo. «Προβλέπεται να συζητηθούν οι προσπάθειες προστασίας των δικαιωμάτων της Τουρκίας και της Βόρειας Κύπρου που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο στην Ανατολική Μεσόγειο» αναφέρουν χαρακτηριστικά τουρκικά δημοσιεύματα.

Ψηλά στην ατζέντα παραμένουν οι αντιρρήσεις της ‘Αγκυρας στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα πάντα με τουρκικά ΜΜΕ.

Ο Tούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν απέκλεισε το ενδεχόμενο να δώσει η Άγκυρα το πράσινο φως στη σουηδική υποψηφιότητα.

Η Τουρκία ανέβαλε επ΄αόριστον τις τριμερείς συνομιλίες με τη Σουηδία και τη Φινλανδία για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ μετά τις αντιτουρκικές διαδηλώσεις που έγιναν το Σαββατοκύριακο στη Στοκχόλμη, στη μια εκ των οποίων ένας ακροδεξιός πολιτικός έκαψε αντίγραφο του Κορανίου κοντά στην τουρκική πρεσβεία.

«Πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος με την Τουρκία»,  τόνισε ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον, επικρίνοντας τους «προβοκάτορες που προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν την σουηδική υποψηφιότητα στο ΝΑΤΟ».

Ο Σουηδός πρωθυπουργός τόνισε ότι η χώρα του χρειάζεται την πλήρη ένταξη στο ΝΑΤΟ ώστε να έχει την εγγύηση ασφαλείας που προβλέπει το Άρθρο 5.

Το αδιέξοδο είχε ήδη υπαινιχθεί ο Πρόεδρος της Φινλανδίας, εκτιμώντας ότι η όποια εξέλιξη στο θέμα θα έρθει μετά τις τουρκικές εκλογές.

«Δεν βρίσκω τον λόγο να το συζητήσουμε», απάντησε χαρακτηριστικά και ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας, Πέκα Χααβίστο σε δηλώσεις του στη δημόσια τηλεόραση της χώρας, ερωτηθείς αν το Ελσίνκι ενδέχεται να προχωρήσει σε ένταξη στο ΝΑΤΟ χωρίς τη Σουηδία.

Αναλυτές εκτιμούν ότι ο Ερντογάν εσκεμμένα επιδιώκει την ένταση ειδικά με τη Σουηδία λόγω εκλογών. Όπως σχολιάζει ο τουρκοαμερικανός καθηγητής του Πανεπιστημίου Duke, Τιμούρ Κουράν, «μόνο με τις παροχές δεν μπορεί να κερδίσει στις κάλπες. Χρειάζεται την ένταση, αλλά όχι αυτή τη στιγμή με την Ελλάδα».

Παράλληλα, η Τουρκία ανοίγει και νέο μέτωπο, με την Ολλανδία αυτή τη φορά, καθώς ακροδεξιός έσχισε μπροστά στην κάμερα το Κοράνι.
«Οι ενέργειες αυτές έχουν στόχο τα θεμελιώδη δικαιώματα, τις ηθικές αξίες και την κοινωνική ανοχή όχι μόνο για τους Μουσουλμάνους, αλλά και όλη την ανθρωπότητα και βλάπτουν την κουλτούρα της ειρηνικής συνύπαρξης», ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, ενώ ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, επανέλαβε ότι πρόκειται για «φασιστικό έγκλημα μίσους στο οποίο η Ευρώπη πρέπει να βάλει ένα τέλος».

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος