Γ. Εγκολφόπουλος στο ΕΡΤΝews: Οι κίνδυνοι για τη διεθνή ασφάλεια μετά την επίθεση του Ιράν

Σύνοψη
  • Όλες οι αραβικές χώρες αντιλαμβάνονται ότι ο κίνδυνος από το Ιράν είναι υπαρκτός, παρά τη βελτίωση των σχέσεων που υπήρχαν.

Στις εξελίξεις στη μέση Ανατολή αλλά και την ευρύτερη περιοχή, που δημιουργήθηκαν μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, καθώς και στα πιθανά σενάρια των επόμενων κινήσεων που θα γίνουν από τους εμπλεκόμενους, αναφέρθηκε ο αντιναύαρχος εν αποστρατεία Γιάννης Εγκολφόπουλος, μιλώντας στο ΕΡΤΝews και την εκπομπή «Συνδέσεις».

Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων: «Το Ιράν θέλησε να χτυπήσει το Ισραήλ στην ουσία δεν το χτύπησε. Εκτόξευσε πυραύλους και αυτό είναι γεγονός, αυτό δεν αμφισβητείται από κανέναν, γιατί το εντόπισαν οι δυνάμεις στη βόρειο Συρία, που είναι οι Αμερικανοί μαζί με τους Κούρδους.
Το εντόπισε η Ιορδανία, πάνω από τους οποίους περάσανε αυτά και μάλιστα Ο βασιλιάς της Ιορδανίας βγήκε και είπε ότι δεν μπορεί πάνω από τη δικιά μου χώρα να γίνεται πόλεμος εν ονόματι κάποιων άλλων, πρέπει να αμυνθώ.
Και αμύνθηκε η Ιορδανία, κατέρριψε, δεν επέτρεψε να μπουν στο χώρο της. Τα κατέρριψε.

Το Ιράν χρησιμοποίησε πυραύλους, από τους Χούθι και από τη Χεζμπολάχ, προσπάθησε από τρεις πλευρές να χτυπήσει.

Επιβεβαιωμένες επίσημες αναφορές, αναφέρουν ότι οι πύραυλοι οι οποίοι χτύπησαν το Ισραήλ, από τους 300 που περάσανε, που ρίξανε επισήμως το ανακοίνωσαν και οι Ιρανοί και οι Ισραηλινοί από τα 300, ζήτημα είναι αν φτάσανε οι δέκα.

Αναχαιτίστηκαν καθ οδόν, για να φτάσουν οι πύραυλοι είναι περίπου 1000, δηλαδή 1.650 χιλιόμετρα και περνάς όλο το Ιράκ και την Ιορδανία, από τη Συρία, όπου υπάρχουν αμερικανικές δυνάμεις.
Είναι μεγάλη απόσταση για να φτάσεις θέλεις δύο ώρες περίπου, άρα εντοπίζεται, όταν εντοπίζεται, καταρρίπτεσαι και εύκολα. Τα περισσότερα καταρρίφθηκαν με ηλεκτρονικά μέσα.
Τα drones είναι πολύ ευάλωτα στον ηλεκτρονικό πόλεμο, δηλαδή γίνονται παρεμβολές, χάνουν την επαφή τους με το έδαφος και καταρρίπτονται γρήγορα.
Τα άλλα αντιμετωπίστηκαν, δηλαδή οι μεγάλοι πύραυλοι, είτε από μεγάλους πυραύλους του θόλου που έχουνε του αντιβαλλιστικού θόλου, είτε από αεροπλάνα».


Συνεχίζοντας ο κ. Εγκολφόπουλος δήλωσε ότι: «Το Ισραήλ κάνει ένα πολύ ωραίο παιχνίδι αυτή τη στιγμή, επικοινωνιακό παιχνίδι να το πω έτσι παιχνίδι, γιατί περί αυτού πρόκειται. Μέχρι τώρα όλος ο κόσμος ήταν εστιασμένος στις απάνθρωπες ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα, όπως τις λέγανε όλοι αυτή τη στιγμή αυτό ξεχάστηκε. Ακούτε τίποτα; Όχι.


Αντιθέτως, έχουν μπει δυνάμεις του Ισραήλ καινούργιες, οι οποίες χτυπάνε, πάνε να χτυπήσουν τη Ράφα στο νότιο τμήμα, να ξεκαθαρίσουν από εκεί το πράγμα. Όλοι ασχολούνται με το Ιράν και με την επίθεση του Ιράν προς την προς το Ισραήλ.
Αυτό είναι κέρδος του Ισραήλ, όσο το διατηρεί, βγάζει τη Γάζα και ασχολούνται όλοι με το Ιράν, αλλά με το Ιράν όμως το Ισραήλ έχει κερδίσει και κάτι ακόμα. Όλες οι αραβικές χώρες αντιλαμβάνονται ότι ο κίνδυνος από το Ιράν είναι υπαρκτός, παρά τη βελτίωση των σχέσεων που υπήρχαν.


Άρα τώρα τι κάνουνε; Συνασπίζονται γύρω από την Αμερική, ήδη εχθές βγήκαν και κάνανε δηλώσεις ότι συνασπίζονται πίσω από την Αμερική.
Και επιτρέπουν πλέον στο Ισραήλ και αυτό θα το δούμε τις υπόλοιπες ημέρες, αυτό που είχε πει ο κ. Νετανιάχου ευθύς εξαρχής, ότι ο χάρτης στη Μέση Ανατολή θα αλλάξει. Δηλαδή Χεζμπολάχ και διάφορες άλλες τζιχαντιστικές ομάδες θα εξαφανιστούν.


Αυτό θα επηρεάσει τις εξελίξεις στην περιοχή του βόρειου Ιράκ με τους Κούρδους, το οποίο βλέπετε ότι αυτό ανησυχεί πάρα πολύ. Εξου και η χθεσινή επίθεση του κ. Ερντογάν εναντίον του Ισραήλ και υπέρ της Χαμάς.
Αυτό όμως θα πάω και λίγο παραπέρα αμέσως, έχει επιπτώσεις και στην αντίδραση, επειδή αλλάζει ο χάρτης της Μέσης Ανατολής και συναντήσεις και στην Κύπρο, αλλά και αυτό που έγινε για τα πάρκα αυτή τη στιγμή δεν είναι άσχετο με τα όσα συμβαίνουν στην περιοχή».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος