Εκλογολόγος Π. Κουστένης: Η απλή αναλογική, τα σενάρια συνεργασίας και τα όρια αυτοδυναμίας – Αναλυτικά παραδείγματα

Για το πώς λειτουργεί το σύστημα της απλής αναλογικής, τα σενάρια συνεργασίας αλλά και τα όρια αυτοδυναμίας μίλησε στην εκπομπή «Στο Κέντρο» της ΕΡΤ ο κ. Παναγιώτης Κουστένης, Δρ. Πολιτικής Κοινωνιολογίας και Στατιστικολόγος – Εκλογολόγος.

Με δεδομένο το αποτέλεσμα του 2009 και με τη βοήθεια παραδειγμάτων ο κ. Κουστένης εξηγεί πώς δημιουργείται κυβέρνηση.

«Απλή αναλογική σημαίνει ότι οι 300 έδρες μοιράζονται αναλογικά χωρίς μπόνους, χωρίς κάποια ιδιαίτερη ενίσχυση, μόνο στα κόμματα τα οποία περνάνε το όριο του 3%. Αυτό σημαίνει ότι όσο υψηλότερο είναι το άθροισμα των κομμάτων που μένουν εκτός Βουλής, το συνολικό ποσοστό που πιάνουν τόσο χαμηλότερο είναι αυτό το απαραίτητο όριο για να συγκροτηθεί κυβερνητική πλειοψηφία».

Εκλογολόγος Π. Κουστένης: Η απλή αναλογική, τα σενάρια συνεργασίας και τα όρια αυτοδυναμίας – Αναλυτικά παραδείγματα

Όπως εξηγεί «όταν λέμε κοινοβουλευτική πλειοψηφία ακριβώς μπορούμε. Ναι, μπορεί να εννοούμε είτε από ένα κόμμα, δηλαδή περίπτωση αυτοδυναμίας είτε από μία συνεργασία κομμάτων με βάση το άθροισμα των ποσοστών».

Τι είναι το κλιμακωτό μπόνους

Όπως εξήγησε ο κ. Κουστένης, πρόκειται για ένα μπόνους το οποίο η τιμή του μπορεί να κυμαίνεται από 20 έδρες έως 50 ανάλογα με το ποσοστό που θα πάρει το πρώτο κόμμα.

«Συγκεκριμένα από 25% και πάνω ξεκινάει ένα μπόνους των 20 εδρών και αυξάνεται κατά μία έδρα για κάθε μισό % επιπλέον που παίρνει το πρώτο κόμμα. Βλέπουμε πώς θα λειτουργούσε αυτό το εκλογικό σύστημα στο αποτέλεσμα του 2019. Η Νέα Δημοκρατία θα έπαιρνε και πάλι 158 έδρες όπως είχε πάρει και το 2019 γιατί παίρνει τις 49 έδρες, οι οποίες της δίνονται απευθείας ως μπόνους και οι υπόλοιπες 251 ίσως μοιράζονται στα κόμματα που περνάνε το όριο του 3% (…)».

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος