Ε. Αγαπηδάκη για τo πρόγραμμα δωρεάν μαστογραφίας: Εντοπίστηκαν 2.411 γυναίκες με ευρήματα – Μεγάλη η αξία της πρόληψης (video)

Array

Πάνω από 40.000 ψηφιακές μαστογραφίες πραγματοποιήθηκαν σε λιγότερο από ένα χρόνο χάρη στο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου «Φώφη Γεννηματά» και για το σημαντικό αυτό ορόσημο μίλησε στις «Συνδέσεις» της ΕΡΤ η Ειρήνη Αγαπηδάκη, γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας.

«Το πρόγραμμα, όπως γνωρίζετε, ξεκίνησε στην καρδιά του καλοκαιριού, μια εποχή που δεν συνηθίζουμε να κάνουμε προληπτικές εξετάσεις. Και όμως το έχει αγκαλιάσει ο κόσμος» δήλωσε η κ. Αγαπηδάκη.

Όπως αποκάλυψε από τις 40.000 μαστογραφίες που έγιναν σε αυτό το διάστημα έχουν ήδη εντοπιστεί 2.411 γυναίκες με ευρήματα τα οποία αντιμετωπίζονται με ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές που στην πλειονότητά τους δεν χρειάζεται κάποιο βαρύ θεραπευτικό σχήμα (μαστεκτομή, χημειοθεραπεία).

«Αυτή είναι η αξία της πρόληψης του έγκαιρου εντοπισμού» τόνισε στην ΕΡΤ η κ. Αγαπηδάκη. Μιλώντας για το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου, που πήρε το όνομά από την Ελληνίδα πολιτικό που για χρόνια μάχονταν τον καρκίνο, εξήγησε ότι το κράτος καλεί τις γυναίκες να προσέλθουν μαζικά για να κάνουν δωρεάν τις εξετάσεις τους και έτσι έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε και έγκαιρο εντοπισμό.

Να φροντίσουμε τον εαυτό μας

Σύμφωνα με την κ. Αγαπηδάκη στο πλαίσιο του προγράμματος εντοπίστηκαν άλλες 17.600 γυναίκες με καλοήθη ευρήματα τα οποία παρακολουθούνται και πιθανά να χρειαστούν και περαιτέρω έλεγχο.

«Μετά από τρία χρόνια πανδημίας που έχουμε παραμελήσει όλη την υγεία μας ήρθε η ώρα να κοιτάξουμε και τα άλλα κομμάτια της υγείας και να φροντίσουμε τον εαυτό μας, ειδικά εμείς οι γυναίκες», όπως είπε στην ΕΡΤ.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ποια ηλικιακή ομάδα διατρέχει τον μεγαλύτερο κίνδυνο εξήγησε ότι «στη χώρα μας έχει φανεί ότι οι γυναίκες ηλικίας 55 ως 69 ετών πάνε στο γιατρό αργότερα, όταν τα πράγματα είναι πια αρκετά δύσκολα.  Θα ξεκινήσουμε και την καμπάνια η οποία θα κρατήσει αρκετό καιρό για το πρόγραμμα».

Δωρεάν όλο το σετ των εξετάσεων

Σύμφωνα με την γ.γ. γραμματέα Δημόσιας Υγείας  αυτό το πρόγραμμα έχει να λύσει το πρόβλημα του κόστους των εξετάσεων δίνοντας δωρεάν όλο το σετ των εξετάσεων και φροντίζοντας να έχει πάνω από 250 σημεία σε όλη τη χώρα, δημόσια και ιδιωτικά που μπορούν οι γυναίκες -είτε είναι ασφαλισμένες είτε όχι-, να κάνουν τις εξετάσεις τους.

«Έχουμε ακόμα πρόσθετο επιχειρησιακό σχεδιασμό για τα νησιά και τις ορεινές περιοχές της χώρας μας με κινητές μονάδες για να διευκολύνουμε τις γυναίκες και σε αυτές τις περιοχές να κάνουν τις εξετάσεις», πρόσθεσε η κ. Αγαπηδάκη.

Καταλήγοντας τόνισε ότι κάποια θέματα τα οποία δεν έχουν κομματική χροιά. «Η αλήθεια είναι ότι θεσμοθετήθηκε με νόμο. Η προληπτική μαστογραφία εντούτοις δεν είχε ποτέ χρηματοδοτηθεί» είπε προσθέτοντας ότι μόνο τα προγράμματα Δημόσιας Υγείας μπορούν να βελτιώσουν τους δείκτες υγείας.

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος