Δωρεάν μαστογραφίες: Από αύριο αρχίζει η αποστολή των sms στις δικαιούχους

Παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος η παρουσίαση του προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου «Φώφη Γεννηματά». Πρόκειται για την πρώτη δράση προληπτικής ιατρικής που ανακοινώνεται από τους Υπουργούς Υγείας Θάνο Πλεύρη και Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη και αφορά στον προσυμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο του μαστού. Αξιοποιώντας ψηφιακά εργαλεία και την τεχνογνωσία που αποκτήθηκε από τον εμβολιασμό κατά της COVID-19, η Ελλάδα υλοποιεί για πρώτη φορά ένα τόσο εκτεταμένο πρόγραμμα πληθυσμιακού προσυμπτωματικού ελέγχου που διευκολύνει τις γυναίκες να κάνουν τις εξετάσεις τους εύκολα, άμεσα και δωρεάν.

Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε από τη Γενική Γραμματέα Δημόσιας Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, η οποία παρουσίασε στοιχεία και έστειλε το μήνυμα «Η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές», και υλοποιήθηκε από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ ΑΕ), εποπτευόμενο φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Το πρόγραμμα αφορά σε όλες τις γυναίκες ηλικίας 50-69 ετών, οι οποίες διαμένουν στην Ελλάδα και διαθέτουν ΑΜΚΑ. Εξαιρούνται μόνο όσες έχουν ήδη κάνει ψηφιακή μαστογραφία κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους είτε εκείνες που έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού κατά την τελευταία πενταετία. Η διαδικασία που θα ακολουθείται είναι η εξής:

Γυναίκες οι οποίες έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, θα λάβουν το άυλο παραπεμπτικό για την εξέταση ψηφιακής μαστογραφίας με μήνυμα (SMS) στο κινητό τους τηλέφωνο ή μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Με το άυλο παραπεμπτικό μπορούν να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε συνεργαζόμενο κέντρο της περιοχής τους (δημόσιο ή ιδιωτικό) και να κλείσουν το ραντεβού τους για την εξέταση, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

Γυναίκες οι οποίες δεν έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, μπορούν να ζητήσουν κατά την επίσκεψη τους σε οποιονδήποτε ιατρό ή μονάδα υγείας την οποία θα επισκεφθούν να τους εκδώσει χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση το σχετικό παραπεμπτικό και στη συνέχεια, να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε συνεργαζόμενο κέντρο της περιοχής τους (δημόσιο ή ιδιωτικό) και να κλείσουν το ραντεβού τους για την εξέταση.

Το Πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» περιλαμβάνει τις εξής εξετάσεις:

  • Εξέταση Ψηφιακής Μαστογραφίας για όλες τις γυναίκες-δικαιούχους
  • Κλινική εξέταση (σε περίπτωση ευρήματος)
  • Υπερηχογράφημα (σε περίπτωση ευρήματος)

Με τον τρόπο αυτό, το πρόγραμμα δεν σταματά στη διενέργεια δωρεάν εξέτασης ψηφιακής μαστογραφίας, αλλά περιλαμβάνει και τη δωρεάν επίσκεψη στο γιατρό για τις γυναίκες που θα έχουν ευρήματα και τη δωρεάν διενέργεια υπερηχογραφήματος για περαιτέρω αποσαφήνιση των ευρημάτων.

Η αποστολή των SMS πρόκειται να ξεκινήσει το πρωί της Παρασκευής 10 Ιουνίου. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση:  «Η έναρξη του προγράμματος σηματοδοτεί μια σημαντική και συστηματική προσπάθεια πρόληψης για τις πιο συνηθισμένες μορφές καρκίνου. Επιπλέον, για πρώτη φορά η χώρα θα αποκτήσει ψηφιοποιημένα δεδομένα υγείας σε επίπεδο πληθυσμού, σε σχέση με τα κυριότερα χρόνια νοσήματα. Αυτό θα επιτρέψει τον σχεδιασμό ακόμα πιο αποτελεσματικών και στοχευμένων πολιτικών, οι οποίες θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες του πληθυσμού και θα χαρακτηρίζονται από αυξημένη βιωσιμότητα».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος