Ε. Αγαπηδάκη στο Πρώτο για το πρόγραμμα “Φώφη Γεννηματά”: Εθνικό στοίχημα να μειώσουμε τους θανάτους από τα χρόνια νοσήματα (audio)

«Είναι πολύ σημαντικό ότι πρόκειται για εθνικό στοίχημα να μειώσουμε τους θανάτους από τα χρόνια νοσήματα. Είναι μια ευκαιρία και πολιτικού πολιτισμού, να δείξει ο πολιτικός κόσμος ότι νοιάζεται για την ελληνική κοινωνία και ότι μπορεί να σταθεί μαζί απέναντι στον κίνδυνο που δεν είναι άλλος από τα νοσήματα, όχι τις διαφορές που έχουμε πολιτικά» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χατζημιχάλη, η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, λίγο πριν την επίσημη παρουσίαση του προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού «Φώφη Γεννηματά» στο Κέντρο Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος».

«Θα είναι και η οικογένεια της Φώφης Γεννηματά και θα εκπροσωπηθεί και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Για εμάς είναι πολύ σημαντικό γιατί τέτοια προγράμματα πρέπει να στηρίζονται από όλους και να μας βρίσκουν πάντα ενωμένους, γιατί η δημόσια υγεία είναι απόλυτη προτεραιότητα» είπε χαρακτηριστικά η κ. Αγαπηδάκη.

Όπως ανέφερε, το πρόγραμμα απευθύνεται σε 1.300.000 γυναίκες στην χώρα μας ηλικίας 50 έως 69 ετών. Αυτή η ηλικιακή κατηγορία επιλέγεται διεθνώς και είναι και στις ευρωπαϊκές κατευθυντήριες οδηγίες γιατί είναι η ηλικιακή ομάδα στην οποία έχουμε τις περισσότερες νέες διαγνώσεις και για την οποία συστήνεται ο διετής προσυμπτωματικός έλεγχος.

«Διεθνώς όταν κάνουμε πληθυσμιακά προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου, πάει δηλαδή η πολιτεία στον πληθυσμό και τους καλεί για προληπτικές εξετάσεις και δεν περιμένει πότε θα πάει ο πολίτης στον γιατρό, έχουμε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες πάντα γιατί έχει φανεί μέσα από την έρευνα ότι έχουμε το μεγαλύτερο δυνατό όφελος. Όσο ανεβαίνει η ηλικία έχουμε και τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τον καρκίνο του μαστού και σε αυτό το ηλικιακό γκρουπ έχουμε πολύ βραδύ ρυθμό μείωσης της θνησιμότητας του καρκίνου του μαστού σε σχέση με άλλα. Δηλαδή ενώ έχουμε νέες διαγνώσεις, οι γυναίκες δεν πάνε έγκαιρα στον γιατρό με αποτέλεσμα να έχουμε αυξημένη θνησιμότητα» προσέθεσε η κ. Αγαπηδάκη.

Το πρόγραμμα αφορά όχι μόνο διενέργεια δωρεάν ψηφιακής μαστογραφίας σημείωσε, αλλά και δωρεάν εξέταση σε ειδικό γιατρό, όπως και δωρεάν υπερηχογράφημα μαστών για τις γυναίκες που θα έχουν ευρήματα. Αυτές οι εξετάσεις μπορούν να διενεργηθούν σε πάνω από 1000 σημεία σε όλη την χώρα. «Έχουμε εκπονήσει έναν σχεδιασμό που μειώνει και τις κοινωνικές ανισότητες και τις ανισότητες κόστους στην πρόσβαση στην υγεία για να μπορούν οι γυναίκες να πάνε κοντά στο σημείο που ζουν και δουλεύουν, να μην χρειαστεί να ταξιδέψουν, γιατί είναι και το κόστος μετακίνησης. Για τις δυσπρόσιτες περιοχές, έχουμε συμπληρωματικό σχεδιασμό με κινητές μονάδες που θα μπορούμε να πάμε εμείς στις γυναίκες για να κάνουν πολύ εύκολα τις εξετάσεις τους, σε περιοχές στην ορεινή Ελλάδα και στα μικρά νησιά» συμπλήρωσε.

Αυτό το πρόγραμμα είναι μόνο η αρχή, δεσμεύτηκε η κ. Αγαπηδάκη, καθώς θα ακολουθήσουν και άλλα τους επόμενους μήνες, για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και για μια σειρά από άλλα νοσήματα.

«Ο πρώτος λόγος που δεν πάμε στην Ελλάδα να κάνουμε εξετάσεις είναι ότι φοβόμαστε ότι θα διαγνωστούμε με καρκίνο του μαστού. αυτό που δεν γνωρίζουν οι γυναίκες είναι ότι όταν εντοπίζεται έγκαιρα- και αυτό γίνεται μόνο όταν κάνουμε τέτοια προγράμματα- οι γυναίκες έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να υποστούν μαστεκτομή ή χημειοθεραπεία, ακριβώς επειδή ο εντοπισμός είναι πολύ πρώιμος και επιτρέπει τοπικού τύπου διαχείριση με πολύ μικρό κόστος και ψυχολογικό και σωματικό για την γυναίκα. Άρα είναι πολύ σημαντικό να το μάθουν αυτό οι γυναίκες και να πάνε να κάνουν έγκαιρα τις εξετάσεις τους και όχι όταν υπάρχει πια κάποιο σύμπτωμα, γι’ αυτό λέγεται και προσυμπτωματικός έλεγχος» επισήμανε η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας.

Στην εκδήλωση χαιρετισμό θα απευθύνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο σύζυγος της Φώφης Γεννηματά, Ανδρέας Τσούνης. Την αναλυτική παρουσίαση θα κάνουν ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος