Δ. Αβραμόπουλος: Η Ελλάδα είναι καλά εξοπλισμένη – Να αποφύγουμε το απρόοπτο με την Τουρκία (video)

Array

«Η αλλαγή του κλίματος προήλθε από την τουρκική πλευρά» δήλωσε στην ΕΡΤ ο πρώην Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος ο οποίος ερωτηθείς στην εκπομπή «Συνδέσεις» για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις επισήμανε ότι «πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε για να αποφύγουμε το απρόοπτο με την Τουρκία».

Με τη φράση «έχουμε ανοιχτά τα παράθυρα για συζήτηση αλλά κλειστές τις πόρτες στο βαθύ κρατος της Τουρκίας» ο κ. Αβραμόπουλος εστίασε στην προκλητική τουρκική ρητορική και τον αναθεωρητισμό που εκφράζεται από τον Ερντογάν.

Να μην ανησυχούμε αλλά να να είμαστε καλά προετοιμασμένοι

«Δεν πρέπει να ανησυχούμε, αλλά οφείλουμε να είμαστε καλά προετοιμασμένοι. Ο κόσμος ολόκληρος έχει μπει σε μία επικίνδυνη τροχιά. Εμείς βρισκόμαστε σε ένα ευαίσθητο σημείο της Ευρώπης Ανατολικής Μεσογείου και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι ένας σοβαρός και αξιόπιστος εταίρος σε μία ευαίσθητη πρωτύτερα, περιοχή, κυρίως στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και με τα όσα συμβαίνουν στη Κεντρική Ευρώπη με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Άρα είναι μια υπολογίσιμη δύναμη» δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος.

Σε ότι αφορά τις σχέσεις μας με τη γειτονική χώρα τόνισε ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη. «Είναι ξεκάθαρη σε ότι αφορά τις πάγιες ελληνικές θέσεις. Έχει ανοίξει διάπλατα την πόρτα του διαλόγου. Eίναι αλήθεια ότι τον τελευταίο καιρό τα πράγματα έχουν πάρει έναν επικίνδυνο δρόμο, κυρίως μετά από αυτό που συνέβη πριν από επτά μήνες, που για πρώτη φορά αμφισβητείται ευθέως η εθνική κυριαρχία της Ελλάδας, η ελληνικότητα των νησιών», συμπλήρωσε.

Aφυπνίστηκε το βαθύ κράτος της Τουρκίας

Μιλώντας για τον αναθεωρητισμό των Τούρκων ο κ. Αβραμόπουλος που έχει διατελέσει υπουργός Αμύνης και υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι αυτά τα σενάρια υπήρχαν στα συρτάρια των επιτελείων της γειτονικής χώρας αλλά βγήκαν στην επιφάνεια γιατί «αφυπνίστηκε το βαθύ κράτος της Τουρκίας, το οποίο σε μεγάλο βαθμό ξεπερνάει και τον Ερντογάν που έχει τα δικά του προβλήματα και τις δικές του ανάγκες».

Ιδιαίτερα καθησυχαστικός για τις εξελίξεις προσέθεσε ότι δεν πρέπει να ανησυχούμε για ένα θερμό επεισόδιο. «Νομίζω ότι και από τις δύο πλευρές έχει αξιολογηθεί και δεν θα επιτραπεί να μας οδηγήσει σε μια περιπέτεια, ένα απρόβλεπτο γεγονός».

Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι είμαστε καλά προετοιμασμένοι και ότι η Ελλάδα είναι πλήρως εξοπλισμένη, αν και την ίδια στιγμή ο ελληνικός λαός και η ελληνική κοινωνία δεν είναι σε πολεμική τροχιά.

«Έχουμε ανοικτά τα παράθυρα για να συζητήσουμε, αλλά και οι κλειστές πόρτες για να περάσουν οι σχεδιασμοί του βαθέως συστήματος της Τουρκίας», προσέθεσε.

Να αναδείξουμε τον γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας

Επισήμανε ακόμη ότι θα πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα σε άλλους τομείς της πολιτικής μας, να ανταποκριθούμε στις βασικές ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, να αναδείξουμε τον γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδα.

«Η πολιτική, η εξωτερική πολιτική κάθε χώρας, ακόμα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χαράσσεται με γνώμονα το εθνικό συμφέρον των χωρών. Έχουμε στο πλευρό μας τους εταίρους μας, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι έχουμε και τους συμμάχους μας, διότι η γειτονική χώρα, η Τουρκία, είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Γι’ αυτό πολύ ορθά έχουμε χαράξει μια πολιτική που μας επιτρέπει, να είμαστε συνεπείς στις αρχές και στις αξίες του δυτικού συστήματος στο οποίο ανήκουμε, αλλά η σύμπραξη με τη Γαλλία και με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, είναι μία από τις εγγυήσεις ασφάλειας, αλλά μέχρι ενός ορισμένου σημείου», επισήμανε.

Και όπως είπε, να μην περιμένουμε να προστρέξουν σε στρατιωτική βοήθεια επί του πεδίου, όπως λέγεται οι άλλες χώρες. «Η Ελλάδα έχει λάβει τα μέτρα της, είναι πανέτοιμη, είναι πολύ καλά εξοπλισμένη, αλλά σημείωσε αυτό δεν είμαστε ως λαός σε πολεμική τροχιά και καλό θα είναι να το καταλάβουν και οι γείτονές μας».

Να εξαντληθεί κάθε προσπάθεια για την επίλυση του Κυπριακού

Μιλώντας για το Κυπριακό δήλωσε ότι η επίλυσή του θα απελευθερώσει φοβερή θετική ενέργεια προς όφελος της μεγάλης υπόθεσης και της Ευρώπης και της Αμερικής για σταθερότητα στην περιοχή γι’ αυτό θα πρέπει «να εξαντληθεί κάθε προσπάθεια για την επίλυσή του».

Αναφερόμενος στον πόλεμο Ρωσίας και Ουκρανίας και την στάση του Ρώσου προέδρου υπενθύμισε ότι ο Αμερικανός διανοητής Νοαμ Τσόμσκι είχε προτείνει μαζί  με τον Κίσινγκερ να δοθεί χώρος στον Bλαντίμιρ Πούτιν να ανασάνει γιατί όσο πιέζεται, τόσο περισσότερο θα λαμβάνει ακραία μέτρα. Ο ίδιος εκτίμησε μάλιστα ότι «ο Πούτιν θα το πάει μέχρι τέλους».

Ανοιχτά όλα τα δεδομένα για τις επόμενες του κινήσεις

Μιλώντας για το πολιτικό του μέλλον μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα ο κ. Αβραμόπουλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για κάθοδό του στην εθνική πολιτική σκηνή.

«Επέστρεψα στην πατρίδα μου και στην πολιτική μου κοιτίδα. Δεν σας κρύβω ότι είναι πολλές οι προτάσεις για διεθνείς ρόλους. Τα εξετάζω όλα αυτά. Σκοπός είναι να είμαι χρήσιμος στην πατρίδα μου. Και αυτό το σημαντικότερο», πρόσθεσε ο πρώην υπουργός και διπλωμάτης.

Ο Φάνης Παπαθανασίου, διπλωματικός συντάκτης της ΕΡΤ, ανέλυσε στις «Συνδέσεις» όλες τις τελευταίες εξελίξεις για τα ελληνοτουρκικά και την Ουκρανία καθώς και το τι ειπώθηκε μεταξύ Μητσοτάκη και Μπλίνκεν.

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος