Aλ. Δεσποτόπουλος, διεθνολόγος: Στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουμε μια μεγάλη κρίση ηγεσίας – Φαβορί ο Σουνάκ (video)

Array

Μέσα σε έξι χρόνια το Ηνωμένο Βασίλειο έχει αλλάξει πέντε πρωθυπουργούς και όπως είναι αναμενόμενο, μετά την εξαναγκαστική παραίτηση της Λιζ Τρας, η χώρα οδηγείται σε νέες πολιτικές περιπέτειες. Ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος μιλώντας στην ΕΡΤ έκανε λόγο για κρίση ηγεσίας και ανέλυσε το τι σημαίνει η νέα αυτή πολιτική και οικονομική κρίση.

«Είναι εμφανές ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο αυτή τη στιγμή έχουμε μια μεγάλη κρίση ηγεσίας. Η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση έφερε δυσκολίες στην οικονομία. Οι δυσκολίες αυτές συνδυάστηκαν και με προκλήσεις κοινωνικές, οι οποίες γίνονται ακόμα μεγαλύτερες, διότι είχαμε τον κορονοϊό και μια κρίση ενεργειακή» δήλωσε ο κ. Δεσποτόπουλος.

«Το βρετανικό πολιτικό σύστημα φάνηκε αδύναμο στο να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις αυτές, με αποτέλεσμα να έχουμε αυτή την εναλλαγή των προσώπων. Και αυτό που φαίνεται ότι δυσκολεύει ακόμα την κατάσταση είναι ότι δεν διαφαίνεται κάποιο πρόσωπο όχι μόνο στους συντηρητικούς αλλά και στους Εργατικούς που να καταφέρνουν να συσπειρώνει τόσο το κόμμα του της όσο και το εκλογικό σώμα. Φοβάμαι ότι οι πολιτικές δυσκολίες, τουλάχιστον για το άμεσο μέλλον θα παραμείνουν για το Ηνωμένο Βασίλειο» δήλωσε στη δημοσιογράφο της ΕΡΤ, Βούλα Μαλλά.

Aλ. Δεσποτόπουλος, διεθνολόγος: Στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουμε μια μεγάλη κρίση ηγεσίας – Φαβορί ο Σουνάκ (video)
(AP Photo/Alastair Grant)

Κανείς από τους υποψηφίους δεν θυμίζει τους προηγούμενες ηγέτες

Μιλώντας για τους υποψηφίους για την πρωθυπουργία στη Μεγάλη Βρετανία εστίασε στον Ρίσι Σούνακ, δηλώνοντας ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών φαίνεται να είναι το φαβορί για τους Συντηρητικούς (Τόρις) καθώς όπως είπε «δείχνει να έχει μία καλύτερη αντίληψη των πραγμάτων για τα οικονομικά της Μεγάλης Βρετανίας. Γι’ αυτό υπάρχουν κάποιες ελπίδες ότι μπορεί να τα καταφέρει καλύτερα. Μην ξεχνάμε όμως ότι είναι μέλος του κοινοβουλίου μόλις επτά χρόνια. Δεν έχει κάποια τρομερή εμπειρία».

Σύμφωνα με τον κ. Δεσποτόπουλο κανένα από τα πρόσωπα που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ηγεσία των Συντηρητικών «δεν θυμίζουν τα πρόσωπα που είχαμε συνηθίσει στο παρελθόν που ασκούσαν μία παγκόσμια επιρροή».

Και όπως χαρακτηριστικά είπε, δεν έχει εμφανιστεί «μετά την Brexit εποχή, κάποια προσωπικότητα που να εμπνέει εμπιστοσύνη κα στα δύο κόμματα εξουσίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και στο εκλογικό σώμα».

Ποιες οι επιπτώσεις του Brexit στην πολιτική σκηνή

Αναλύοντας τις επιπτώσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μετά το Brexit δήλωσε ότι «το πρόβλημα για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα Βρετανία, δεν ήταν η συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μπορώ να πω ότι η αποχώρησή της μάλλον προσέθεσε περισσότερες δυσκολίες παρά έλυσε προβλήματα και διδάγματα».

Μιλώντας τέλος για την βρετανική εξωτερική πολιτική εκτίμησε τέλος ότι δεν θα αλλάξει θεμελιωδώς τη στάση της Βρετανίας στο παγκόσμιο στερέωμα και ειδικά στις σχέσεις της με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος