Λονδίνο: Η τελευταία ευκαιρία των Τόρις – Στις 28/10 o «νικητής» στην κούρσα διαδοχής

Array

Η Λιζ Τρας περνά στην πολιτική ιστορία του Ηνωμένου Βασίλειου ως την πιο βραχύβια πρωθυπουργό, με την Financial Times να σχολιάζει: «Τους «έθαψε όλους,τη στερλίνα, τη βασίλισσα και το Συντηρητικό Κόμμα».

Με την δημοσκόπηση της You Gov να δείχνει ότι το 63% των Βρετανών επιθυμεί τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών επιζητώντας πολιτική σταθερότητα σε μια από τις πιο δύσκολες οικονόμα περιόδους για την χώρα, το πολιτικό χάος μοιάζει να μην έχει τέλος.

Αναζητώντας τον κατάλληλο διάδοχο

Ωστόσο όλα τα βλέμματα είναι τώρα στραμμένα στο ποιος θα αντικαταστήσει την Λιζ Τρας. Η Daily Telegraph ανέφερε χθες ότι ο Μπόρις Τζόνσον θα μπορούσε να ξεκινήσει μια θεαματική επιστροφή στην πολιτική πρώτη γραμμή, μόλις έξι εβδομάδες μετά την επίσημη εκδίωξή του από την κορυφαία θέση.

Η διαδικασία

Με βάση τους νέους κανονισμούς που ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής 1922, Σερ Γκράχαμ Μπρέιντι, οι υποψηφιότητες θα πρέπει να κατατεθούν μέχρι τις 14.00 της Δευτέρας, τοπική ώρα (16.00 ώρα Ελλάδας)

Ο νέος αρχηγός θα πρέπει να συγκεντρώσει την υποστήριξη 100 Συντηρητικών βουλευτών που σημαίνει ότι το πολύ τρεις υποψήφιοι θα καταφέρουν να διεκδικήσουν την πρωθυπουργία, αφού οι Συντηρητικοί βουλευτές είναι 357. Ο νικητής θα ανακοινωθεί την Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου.

Εκτός εάν την Δευτέρα μόνο ένας συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών, τότε θα ανακηρυχθεί αυτομάτως νικητής την ίδια ημέρα. Εάν οι επίδοξοι πρωθυπουργοί είναι δύο, τα μέλη του κόμματος θα αναδείξουν τον νικητή σε διαδικτυακή ψηφοφορία.

Φαβορί των μπούκερς παραμένει ο Ρίσι Σουνάκ. Το πρωί ο «τσάρος της οικονομίας» που πολλές από τις προβλέψεις που έκανε αυτό το καλοκαίρι σχετικά με τα οικονομικά μέτρα της Τρας επαληθεύτηκαν.

Ανάμεσα στους πιθανούς υποψήφιους είναι και η Πένυ Μόρνταντ, η πρώην υπουργός Άμυνας που υπήρξε ένθερμη υποστηρίκτρια του Brexit και ο Μπεν Ουάλας , ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας τόσο στην κυβέρνηση τόσο του Μπόρις Τζόνσον όσο και της Λιζ Τρας, σε μια δύσκολη περίοδο λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Aνταπόκριση: Αναστασία Καντζάβελου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος