Α. Δεσποτόπουλος: Είναι προβληματική η σχέση της Τουρκίας με τη Δύση – Εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό (video)

Array

Για την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού ζητήματος από την Τουρκία μίλησε στην ΕΡΤ ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος δηλώνοντας ότι αυτή η γνωστή τακτική της ακολουθείται «σε περιόδους που διαπραγματεύεται κάτι με τη Δύση». Και αυτή την περίοδο, όπως είπε η Τουρκία πατάει σε δύο βάρκες.

«Τώρα στο επίκεντρο των διεκδικήσεων της Τουρκίας είναι τα F-16 και γενικά οι σχέσεις με τις ΗΠΑ. Έχουν μπει στη διαδικασία της πίεσης προς εμάς, όχι μόνο προς τα διμερή μας θέματα, αλλά και σαν μοχλός πίεσης προς τη Δύση» δήλωσε στην εκπομπή «Από τις Έξι» ο κ. Δεσποτόπουλος.

Αναφερόμενος στις σχέσεις της Τουρκίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες τόνισε ότι δεν είναι καλές γιατί ο Ερντογάν παίζει «διπολικό παιχνίδι» μεταξύ Δύσης και Ρωσίας, όπως το χαρακτήρισε.

Η Τουρκία κάποιες φορές περνάει τις κόκκινες γραμμές

«Δεν μπορεί να είσαι νατοϊκός εταίρος και από την άλλη να αγοράζεις ρωσικά οπλικά συστήματα τα οποία δεν είναι συμβατά με τα νατοϊκά» δήλωσε στην ΕΡΤ ο διεθνολόγος εκτιμώντας ταυτόχρονα ότι αργά η γρήγορα θα πρέπει να αποφασίσει σε ποια πλευρά θα πάει η Τουρκία.

«Αν η Τουρκία συνεχίσει αυτή την πολιτική κάποια στιγμή θα βρεθεί σε αδιέξοδο» υποστήριξε ο κ. Δεσποτόπουλος. Αναφορικα με τις αντιδράσεις των ΗΠΑ αλλά και άλλων χωρών επισήμανε ότι για πρώτη φορά υπάρχει αναφορά σε ΜΜΕ της Δύσης που μιλούν ανοιχτά για έξοδο της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ.

«Η Τουρκία δεν θέλει να φύγει από το ΝΑΤΟ αλλά θέλει να έχει έναν αέρα ανεξαρτησίας, αναπτύσσοντας σχέσεις με το Ιράν και τη Ρωσία. Ακόμη και η Γερμανία έχει υιοθετήσει μια πιο σκληρή στάση απέναντι στην Τουρκία», πρόσθεσε ο διεθνολόγος στην ΕΡΤ.

«Η Τουρκία κάποιες φορές περνάει τις κόκκινες γραμμές θέτοντας και θέματα κυριαρχίας ελληνικών νησιών. Νομίζω ότι θα αρχίσει να χάνει τους συμμάχους της με την πολιτική αυτή», συμπλήρωσε ο κ. Δεσποτόπουλος.

Τι ρότα θα πάρει το γεωτρύπανο

Μιλώντας για το τουρκικό γεωτρύπανο «Αμπτουλχαμίντ Χαν» εκτίμησε ότι η Τουρκία δεν το αγόρασε για να το έχει να «σεριανίζει» σε περιορισμένα τουρκικά ύδατα.

«Θα ακολουθήσει κάποια πορεία που θα είναι προβληματική για εμάς. Θεωρώ ότι θα κινηθεί προς την τουρκική ΑΟΖ, τεστάροντας πώς αντιδρούμε εμείς, η Κύπρος και η Ευρώπη. Αν το κάνει θα είναι καιρός για ουσιαστικές κυρώσεις στην Τουρκία, υπό το πρίσμα της αντίληψης του αναθεωρητισμού μετά την εισβολή στην Ουκρανία», δήλωσε ο κ. Δεσποτόπουλος.

Δείτε επίσης:

Πηγή: Από τις Έξι | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος