Η Α. Διαμαντοπούλου μιλά στο ERTNEWS για τις εξελίξεις στην Ιταλία, την Τουρκία και το Ιράν

Array

Για τις εκλογές στην Ιταλία, τις διαμαρτυρίες στο Ιράν που μαίνονται για 11η ημέρα αλλά και την επιθετική ρητορική του Ερντογάν μίλησε η κ. Άννα Διαμαντοπούλου καλεσμένη στο δελτίο ειδήσεων του ERTNEWS.

Για το προφίλ της Μελόνι αλλά και για το αν συμμερίζεται τις ανησυχίες που εκφράζονται μετά τη νίκη της στην Ιταλία, η κ. Διαμαντοπούλου ξεκαθάρισε: «Όχι με την υπερβολή που παρουσιάζεται. Είναι μία μορφή της λαϊκιστικής δεξιάς που έχει γίνει μέρος του πολιτικού συστήματος και δεν νομίζω ότι απειλεί κανέναν. Ιταλοί ψηφίζουν αντισυστημικά από τον Μπερλουσκόνι μέχρι την Μελόνι».

Η κ. Διαμαντοπούλου, πρόεδρος Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, μίλησε και για την κατάσταση στο Ιράν αφού παρακολούθησε την μαρτυρία μιας 35χρονης Ιρανής πρόσφυγας στην Ελλάδα, που μίλησε στην ΕΡΤ. 

Όπως είπε η κ. Διαμαντοπούλου: «Το χιτζάμπ αποτελεί θέμα συγκρούσεων εδώ και πάρα πολλά χρόνια και ενώ σύμφωνα με μελέτες το 75% της κοινωνίας είναι απέναντι, παρόλα αυτά έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα».

Και συνέχισε: «Είναι εξαιρετικά δύσκολο να αλλάξει το πολιτικό καθεστώς του Ιράν γιατί αυτό το θεοκρατικό σύστημα έχει μπει για τα καλά στα σπιτια των ανθρώπων. Αυτό που θα μπορούσε να αλλάξει ήταν αν υπογραφόταν η συμφωνία για τα πυρηνικά».

Τέλος για το πώς βλέπει την κλιμάκωση Ερντογάν, τόνισε ότι: «Όταν τα πράγματα παίρνουν υπερβολικά χαρακτηριστικά είναι δείγμα αδυναμίας κι όχι δύναμης». Όμως ξεκαθάρισε ότι ο Ερντογάν Θα τα δώσει όλα, θα κλιμακώσει κι άλλο, και δεν μπορούμε να αποκλείσουμε να κλιμακώσει και στο πεδίο για αυτό πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα».

Κατάθεση ψυχής από ιρανή πρόσφυγα στην ΕΡΤ

«Εγώ που δεν θέλω να φορέσω μαντήλι, θέλω από εσάς σεβασμό και να σέβεστε τη γνώμη μου. Εμένα δεν μου αρέσει να φοράω μαντήλι, εσένα σου αρέσει να φοράς μαντήλι, είμαστε ο ίδιοι άνθρωποι, δεν έχουμε διαφορά», λέει η ιρανή πρόσφυγας Αμένα Ναμτσουγιάν.

Θέλοντας να ξεφύγει από την καταπίεση και την αδικία, πριν από 7 χρόνια, μπήκε σε ένα αεροπλάνο μαζί με τον άντρα της και τα παιδιά της και ήρθε στην Ελλάδα. Στη Λέσβο έχτισε την καινούρια της ζωή, με όσα είχε τόσο στερηθεί.

«Επειδή ο πατέρας μου ήταν αστυνόμος, ήταν πολύ αυστηροί και συνέχεια μου έλεγαν να βάλω αυτά τα μακριά, μαντήλι δεν ξέρω πως το λένε εδώ, αλλά εγώ αντιδρούσα συνέχεια και δεν έβαλα. Από μικρή δεν μου άρεσε η μαντήλα. Μόλις έφυγα απ’ το Ιράν κατευθείαν την έβγαλα» συνεχίζει η ιρανή πρόσφυγας.

Η αγωνία της για την οικογένειά της πίσω στο Ιράν είναι μεγάλη. Αλλά ελπίζει ότι οι κοινωνικοί αγώνες θα φέρουν αποτέλεσμα και το ανδροκρατούμενο καθεστώς θα ανατραπεί.

Ρεπορτάζ: Αναστασία Σπυριδάκη, Επιμέλεια: Άννα Βλαχοπαναγιώτη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος