Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας με θέμα την Ελλάδα συγκαλεί ο Ερντογάν

Σαφές μήνυμα στην Τουρκία να σταματήσει τις απειλές και να επιλέξει το δρόμο του διαλόγου έστειλε ο πρωθυπουργός αναδεικνύοντας τη διεθνή απομόνωσή της, την ώρα που Ευρώπη και ΗΠΑ προχωρούν σε πλήρη καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων.

«Η άλλη όχθη μπορεί να επαναλαμβάνει μονότονα τα ψέματα και τις απειλές της. Σε αυτό το γαϊτανάκι, όμως, έχει μείνει μόνη. Εμείς μένουμε με ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση στις καθαρές μας θέσεις με την ισχύ του Διεθνούς Δικαίου, την επιφυλακή των Ενόπλων Δυνάμεών μας, τη συμπαράσταση των συμμάχων μας. Απέναντί τους, άλλωστε, δεν έχουν μόνο την Ελλάδα, έχουν ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά και τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο.

Επιχειρώντας να διατηρήσει στο «κόκκινο» την ένταση, ο Ταγίπ Ερντογάν συγκαλεί αύριο Τετάρτη το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, λίγες ώρες αφότου ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ πραγματοποίησε έκτακτη τηλεδιάσκεψη με τον Αρχηγό Γενικού Επιτελείου και τους αρχηγούς των όπλων.

«Νομίζετε πως μπορεί να σας σώσει η στήριξη που σας έρχεται από τις ΗΠΑ και από την Ευρώπη. Δεν σας σώζουν αυτά. Όχι. Με αυτά μπορείτε να κάνετε μόνο πατινάζ. Στη Δυτική Θράκη σε οποιοσδήποτε σύλλογο ή σχολείο που ενοχλούνται επειδή χρησιμοποιείται ο όρος “Τούρκος” θέλω να στείλω ένα μήνυμα στην Ελλάδα στον πρωθυπουργό και στην πρόεδρο τους, να συνέλθετε», είπε ο τούρκος πρόεδρος.

Οι νέες εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν έρχονται παρά τα ξεκάθαρα μηνύματα καταδίκης από Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες.

«Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται. Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται. Καλούμε όλα τα μέρη να αποφύγουν την ρητορική και τις ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν περαιτέρω την ένταση», ανακοίνωσε την Δευτέρα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Περιμένουμε η Τουρκία να σταματήσει τη ρητορική, να σέβεται την κυριαρχία των κρατών –μελών», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Πίτερ Στάνο.

Μετά τον Έλληνα και τον Αμερικανό πρέσβη, για εξηγήσεις στο Τουρκικό υπουργείο εξωτερικών κλήθηκε και ο Γερμανός. Αιτία, οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της γερμανικής βουλής, ο οποίος συνέκρινε με… αρουραίο των υπονόμων, όπως είπε, τον πρόεδρο Ερντογάν, για την εργαλειοποίηση του προσφυγικού.

«Περιέγραψα τον κ. Ερντογάν σαν «αρουραίο των υπονόμων». Ο αρουραίος είναι μικρός, χαριτωμένος αλλά και έξυπνος. Και πανούργος. Γι΄ αυτό και υπάρχει σαν βασικός ήρωας σε παιδικές ιστορίες. Για παράδειγμα, στον Ρατατούη», είπε ο αντιπρόεδρος της ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Κουμπίκι.

Από την Αρμενία, ο Νίκος Δένδιας ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τα δίκαιά της.

«Η Τουρκία, για να μην μακρηγορώ, διαμαρτύρεται γιατί η Ελλάδα δεν αφήνει τα εδάφη της ανυπεράσπιστα. Ποιος; Η Τουρκία που έχει εκδώσει casus belli, απειλή πολέμου κατά της Ελλάδας και έχει τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο λίγα μίλια μακριά από τα νησιά του Αιγαίου», επεσήμανε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις και τα ελληνοτουρκικά σύμφωνα κυριάρχησαν στο δείπνο που παρέθεσε ο Πρέσβης των ΗΠΑ, Τζορτζ Τσούνης, στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα, στην πρεσβευτική κατοικία.

Σύντομο τετ α τετ είχαν Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην κηδεία του Σίνζο Άμπε.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Σκιτζή

Βέμπερ: Η Ελλάδα είναι από τους ισχυρούς πυλώνες στην Ευρώπη

Αυλαία σήκωσε στην Χερσόνησο του Ηρακλείου η ετήσια συνάντηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος παρουσία του πρωθυπουργού και του προέδρου του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ.

Μιλώντας σε ένα ακροατήριο από ολόκληρη την Ευρώπη, ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε στον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή, εγκαλώντας την ηγεσία του εξ’ ανατολών γείτονα ότι εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό για δικές της σκοπιμότητες.

Ο πρωθυπουργός στάθηκε στις προκλήσεις που ανοίγονται στον ορίζοντα της Ευρώπης αυτόν τον δύσκολο χειμώνα, με κορυφαία την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Και, υπενθυμίζοντας τις προτάσεις που έχει καταθέσει, ανάδειξε την ανάγκη, να δώσουν τα 27 κράτη μέλη κοινές απαντήσεις σε ένα κοινό πρόβλημα.

Ο πρωθυπουργός εξέπεμψε μήνυμα και για τις εκλογές του 2023.

«Θα παρουσιάσουμε στους πολίτες τα αποτελέσματα της πολιτικής μας και είμαι βέβαιος ότι οι Έλληνες θα μας δώσουν μια δεύτερη θητεία για να ολοκληρώσουμε τη δουλειά που αρχίσαμε», τόνισε…

«Η Ελλάδα είναι από τους ισχυρούς πυλώνες της Ευρώπης…», σημείωσε ο κ. Βέμπερ, επισημαίνοντας και αυτός με τη σειρά του ότι η Ευρώπη θα πρέπει να δώσει απαντήσεις στις προκλήσεις που ανοίγονται στον ορίζοντα.

Αποστολή στην Κρήτη: Δημήτρης Γκάτσιος

Επικίνδυνη ρητορική Ερντογάν

Αυτή η συσσώρευση έντασης δεν είναι καλή όχι μόνο γιατί εγκυμονεί κινδύνους για ένα τυχαίο επεισόδιο, αλλά γιατί δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τις όποιες προσπάθειες για αποκατάσταση διαύλων επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες, επισημαίνει ο διπλωματικός συντάκτης της ΕΡΤ Νίκος Μελέτης.

Ο Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρει ο κ. Μελέτης, θέλει να στείλει το μήνυμα ότι δεν θα μείνει μόνο στις ρητορικές απειλές, αλλά ότι αν το κρίνει σκόπιμο, δεν θα διστάσει να στρατιωτικοποιήσει την ένταση που ο ίδιος δημιουργεί.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος