Υπόθεση παρακολουθήσεων: Θερμό δεκαήμερο ενόψει – Το χρονοδιάγραμμα και οι αντιρρήσεις

Array

«Όλα στο φως και γρήγορα», είναι το αίτημα από την πλευρά της κυβέρνησης ενώ κατηγορείται από την αντιπολίτευση ότι παίζει παιχνίδι καθυστερήσεων σχετικά με την υπόθεση των υποκλοπών. Το χρονοδιάγραμμα, που περιλαμβάνει  μάχη πολιτικών αρχηγών καθώς και σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, βρίσκεται ήδη στο στόχαστρο τόσο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ που συμφωνούν ότι «επιχειρείται κουκούλωμα».

Την ερχόμενη Δευτέρα κρίνεται το χρονικό εύρος της υπόθεσης με την κυβέρνηση να υπερασπίζεται ότι η Εξεταστική δεν πρέπει να περιοριστεί στην τρέχουσα περίοδο αλλά σε βάθος δεκαετίας. Η ΝΔ ζήτησε χρονική διεύρυνση και η πρόταση αντιμετωπίζεται θετικά από το ΚΚΕ, την Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ 25.

Το χρονοδιάγραμμα 

  • Την Τετάρτη 24/8 θα συνεδριάσει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για την ακρόαση του Θεμιστοκλή Δεμίρη, ώστε να αναλάβει και τυπικά τα καθήκοντά του ως νέος διοικητής της ΕΥΠ. Ο ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με πληροφορίες, δεν πρόκειται να εγκρίνει.
  • Θα ακολουθήσει την Παρασκευή 26/8 προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών, όπως ζήτησε η Αξιωματική αντιπολίτευση
  • Τη Δευτέρα 29/8 θα υπάρξει νέα συνεδρίαση της Ολομέλειας, για να αποφασιστεί τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, την οποία πρότεινε το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής – με τον ΣΥΡΙΖΑ να συντάσσεται.
  • Την ερχόμενη εβδομάδα, θα συγκληθεί εκ νέου και η Επιτροπή θεσμών και Διαφάνειας, μετά το αίτημα ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ για την κλήση όλων των εμπλεκομένων, μεταξύ αυτών ο πρώην διοικητής Παναγιώτης Κοντολέων, η αρμόδια για την ΕΥΠ εισαγγελέας εφετών Βασιλική Βλάχου, ο πρώην γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης και ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών Χρήστος Ράμμος.

Η Ευαγγελία Λιακούλη, βουλευτής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ χαρακτήρισε θλιβερή και προαποφασισμένη την χθεσινή  διάσκεψη των προέδρωνκαι κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι  με στόχο να αποκρύψει την αλήθεια από τον ελληνικό λαό, δεν δέχθηκε να προηγηθεί η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, πριν από τη συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών».

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ζητούν μεταξύ άλλων να διερευνηθεί πλήρως:

  • Ποιος ζήτησε τη «νόμιμη επισύνδεση» των επικοινωνιών του κ. Ανδρουλάκη,
  • για ποιο λόγο και σε ποια τεκμηρίωση στηρίχθηκαν οι λόγοι «εθνικής ασφάλειας»,
  • ποιος επιχείρησε την παγίδευση του τηλεφώνου του με το κακόβουλο λογισμικό Predator
  • και αν υπάρχουν περιπτώσεις και άλλων πολιτικών προσώπων των οποίων παγιδεύτηκαν οι τηλεφωνικές συνδιαλέξεις.

Γ. Οικονόμου: Η έρευνα θα πρέπει να γίνει σε βάθος χρόνου

Για τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες που ακολουθούν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι «η κυβέρνηση θα κινηθεί θεσμικά και όχι με γνώμονα το κομματικό συμφέρον».
Όπως υποστήριξε, η έρευνα θα πρέπει να γίνει σε βάθος χρόνου,  όχι για να υπάρξει μια λογική συμψηφισμού, αλλά για εξαχθούν ασφαλέστερα συμπεράσματα, ενώ ξεκαθάρισε για την Δευτέρα ότι «η ΝΔ δε θα ευτελίσει τη διαδικασία καταθέτοντας άλλη πρόταση από αυτή του ΠΑΣΟΚ για Εξεταστική».

Τα κόμματα για τη χρονική διεύρυνσης της Εξεταστικής

«Ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να κρύβεται πλέον, έφτασε η ώρα να απαντήσει για το παρακράτος παρακολουθήσεων και υποκλοπών που διαμορφώθηκε και ενεργούσε με δική του ευθύνη», σχολιάζουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα υπερψηφίσει την πρόταση ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής και θα καταψηφίσει τον κ. Δεμίρη για την ΕΥΠ, καθώς δεν αποτελεί, όπως λένε διακομματική επιλογή, αλλά επιλογή του κ. Μητσοτάκη τον οποίο χαρακτηρίζουν ως εγκέφαλο του σκανδάλου, κατά συνέπεια εκτιμούν ότι θα μπορούσε να υπάρξει συγκάλυψη.

Από το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και αντιπρόεδρος της Βουλής, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, δήλωσε ότι «στη κυβέρνηση υποχρεώνονται να πιουν το πικρό ποτήρι να πουν δημόσια γιατί παρακολουθήθηκε ο κ. Ανδρουλάκης» και σχολίασε: « Όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός λέει ότι ήταν λάθος και ότι δεν θα το επέτρεπε, καταλαβαίνετε το μέγεθος της αθλιότητας που έχει συμβεί».

Το ΚΚΕ, συμφωνεί στη σύσταση εξεταστικής για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη, αναδεικνύοντας  την ανάγκη να συμπεριληφθούν και η υπόθεση της παρακολούθησης δημοσιογράφων και η υπόθεση “συνακροάσεων-υποκλοπών” στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό, καθώς υπήρχαν καταγγελίες και στοιχεία ήδη από το 2016. Παράλληλα ανακοίνωσε:

«Η πρόταση της ΝΔ για μια δεκαετή επέκταση του χρόνου διερεύνησης της Εξεταστικής επιτροπής, χωρίς αναφορές σε συγκεκριμένα περιστατικά και χωρίς στοιχεία, μοναδικό στόχο έχει να “πετάξει την μπάλα στην εξέδρα” για να βγει η κυβέρνηση της ΝΔ απ’ τη δύσκολη θέση του υπόλογου για όλα όσα έχουν αποκαλυφθεί».

Σφοδρή επίθεση Τσίπρα κατά του πρωθυπουργού

Για τη στάση που θα τηρήσει η αξιωματική αντιπολίτευση συνεδρίασε χθες το Εκτελεστικό γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι οι μέχρι στιγμής αποκαλύψεις είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, ενώ σφοδρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας με αφορμή δημοσίευμα των New York Times.

«Η σήψη του επιτελικού παρακράτους και των παράνομων παρακολουθήσεων γίνονται πρωτοσέλιδο στα διεθνή ΜΜΕ. Όσο ο κ. Μητσοτάκης παραμένει, τόσο θα διασύρει τη χώρα διεθνώς» ανέφερε σε tweet του ο Α. Τσίπρας με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου να απαντά: «Κύριε Τσίπρα μην εκτίθεστε. Η άποψη ενός guest αρθρογράφου δεν απηχεί την άποψη μιας εφημερίδας. Ξέρουμε ότι προκειμένου να πλήξετε την Κυβέρνηση, εσείς και οι φίλοι σας, αδιαφορείτε για τη χώρα. Κατά σύμπτωση ο δημοσιογράφος που κάνετε σήμερα «σημαία», είναι ο ίδιος που τον Μάρτιο του 2020 κατήγγελλε διεθνώς την Ελλάδα επειδή υπερασπιζόταν τα σύνορά της».

Το ΜέΡΑ25 κάλεσε την κυβέρνηση «να σταματήσει κάθε αδιανόητη παρακολούθηση πολιτικών προσώπων και δημοσιογράφων».

ΕΡΤ1 -Ρεπορτάζ: Εμμανουέλα Αργείτη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος