Στη Βουλή η «μάχη» για τις παρακολουθήσεις την Παρασκευή – Δευτέρα το αίτημα για εξεταστική

Array

Τον κοινοβουλευτικό δρόμο παίρνει πλέον το θέμα των παρακολουθήσεων, καθώς τη Δευτέρα (29/8) συζητείται το αίτημα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα θα συγκληθεί και η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, όπως ζητεί η αντιπολίτευση. Την Παρασκευή (26/8) αναμένεται η μάχη των αρχηγών στην προ ημερησίας συζήτηση που έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το χρονοδιάγραμμα

  • Την Τετάρτη 24/8 θα συνεδριάσει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για την ακρόαση του Θεμιστοκλή Δεμίρη, ώστε να αναλάβει και τυπικά τα καθήκοντά του ως νέος διοικητής της ΕΥΠ.
  • Θα ακολουθήσει την Παρασκευή 26/8 προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών.
  • Τη Δευτέρα 29/8 θα υπάρξει και νέα συνεδρίαση της Ολομέλειας, όπου θα συζητηθεί το αίτημα για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, μετά την πρόταση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής -πρόταση με την οποία συντάσσεται ο ΣΥΡΙΖΑ.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζητούν μεταξύ άλλων να διερευνηθεί πλήρως:

Ποιος ζήτησε τη «νόμιμη επισύνδεση» των επικοινωνιών του κ. Ανδρουλάκη, για ποιο λόγο και σε ποια τεκμηρίωση στηρίχθηκαν οι λόγοι «εθνικής ασφάλειας», ποιος επιχείρησε την παγίδευση του τηλεφώνου του με το κακόβουλο λογισμικό Predator και αν υπάρχουν περιπτώσεις και άλλων πολιτικών προσώπων των οποίων παγιδεύτηκαν οι τηλεφωνικές συνδιαλέξεις.

H Γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη δήλωσε: «Εμείς πιστεύουμε ότι όλα αυτά έπρεπε ήδη να έχουν εξελιχθεί ταχύτατα λόγω της σοβαρότητας της εκτροπής με μοναδικό υπεύθυνο τον κύριο Μητσοτάκη».

Με την σύσταση της εξεταστικής επιτροπής, για την οποία απαιτούνται 120 βουλευτές, συμφωνεί τόσο η Νέα Δημοκρατία, όσο και το Κομμουνιστικό Κόμμα και η Ελληνική Λύση, ζητώντας ωστόσο χρονική διεύρυνση της περιόδου, που θα εξεταστεί.

Ο κ. Γιάννης Μπουγάς, γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ ανέφερε: «Στόχος είναι να έχουμε τη μεγαλύτερη δυνατόν συναίνεση προκειμένου η επιτροπή να μπορεί να ερευνήσει περιστατικά που ενδεχομένως έχουν συμβεί σε ένα βάθος χρόνου. Για να μπορέσει να αντλήσει ψύχραιμα χρήσιμα συμπεράσματα».

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, τονίζει: «Το ΚΚΕ στηρίζει τη δημιουργία εξεταστικής επιτροπής που θα εξετάζει και την υπόθεση Ανδρουλάκη και την υπόθεση έξι χρόνων του ΚΚΕ».

«Η Εξεταστική Επιτροπή θα πρέπει οπωσδήποτε να διερευνήσει και την υπόθεση κατασκοπείας των 17 Ελλήνων βουλευτών, η οποία φέρεται να ξεκίνησε το 2016» αναφέρει η Ελληνική Λύση.

Κλήση Κοντολέων, Βλάχου και Δημητριάδη στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας

Την ερχόμενη εβδομάδα, θα συγκληθεί εκ νέου και η Επιτροπή θεσμών και Διαφάνειας, μετά το αίτημα ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ για την κλήση όλων των εμπλεκομένων, μεταξύ αυτών ο πρώην διοικητής Παναγιώτης Κοντολέων, η αρμόδια για την ΕΥΠ εισαγγελέας εφετών Βασιλική Βλάχου, ο πρώην γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης και ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών Χρήστος Ράμμος.

Το ΠΑΣΟΚ πάντως εκφράζει τη διαφωνία του για το χρονοδιάγραμμα, που αποφασίστηκε.

Η Ευαγγελία Λιακούλη, βουλευτής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δήλωσε: «Η σημερινή διάσκεψη των προέδρων ήταν πολιτικά θλιβερή διότι ήταν προαποφασισμένη από την κυβέρνηση με στόχο να αποκρύψει την αλήθεια από τον ελληνικό λαό. Δεν δέχθηκε να προηγηθεί η συνεδρίαση της Θεσμών και Διαφάνειας να έρθουν εκεί ΕΥΠ και υπουργοί και να πουν αυτή τη φορά την αλήθεια πριν από τη συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών».

Σφοδρή επίθεση Τσίπρα κατά του πρωθυπουργού

Για τη στάση που θα τηρήσει η αξιωματική αντιπολίτευση συνεδρίασε το Εκτελεστικό γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι οι μέχρι στιγμής αποκαλύψεις είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, ενώ σφοδρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας με αφορμή δημοσίευμα των New York Times.

«Η σήψη του επιτελικού παρακράτους και των παράνομων παρακολουθήσεων γίνονται πρωτοσέλιδο στα διεθνή ΜΜΕ. Όσο ο κ. Μητσοτάκης παραμένει, τόσο θα διασύρει τη χώρα διεθνώς» ανέφερε σε tweet του ο Α. Τσίπρας με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου να απαντά: «Κύριε Τσίπρα μην εκτίθεστε. Η άποψη ενός guest αρθρογράφου δεν απηχεί την άποψη μιας εφημερίδας. Ξέρουμε ότι προκειμένου να πλήξετε την Κυβέρνηση, εσείς και οι φίλοι σας, αδιαφορείτε για τη χώρα. Κατά σύμπτωση ο δημοσιογράφος που κάνετε σήμερα «σημαία», είναι ο ίδιος που τον Μάρτιο του 2020 κατήγγελλε διεθνώς την Ελλάδα επειδή υπερασπιζόταν τα σύνορά της».

Το ΜέΡΑ25 καλεί την κυβέρνηση να σταματήσει κάθε αδιανόητη παρακολούθηση πολιτικών προσώπων και δημοσιογράφων.

«Ναι» στην εξεταστική σε βάθος χρόνου λέει η κυβέρνηση

“Ναι” στην εξεταστική, αλλά με χρονική διεύρυνση της περιόδου, που θα τεθεί στο μικροσκόπιο, λέει η κυβέρνηση, που τάσσεται υπέρ όλων των κοινοβουλευτικών διαδικασιών, που προτείνονται. Ο πρωθυπουργός ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στο Κατάρ, προτάσσοντας τα ζητήματα της ενέργειας και των επενδύσεων, ωστόσο η προσοχή της κυβέρνησης είναι εστιασμένη, στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο και στην υπόθεση των παρακολουθήσεων

Όπως επισημαίνεται, λοιπόν, στον απόηχο των σημερινών εξελίξεων:

  • Η κυβέρνηση έχει πει από την πρώτη στιγμή ότι είναι υπέρ της διερεύνησης της υπόθεσης για αυτό το λόγο τάχθηκε υπέρ όλων των κοινοβουλευτικών διαδικασιών που θα ακολουθήσουν.
  • Στο μέτωπο της εξεταστικής επιτροπής, η κυβέρνηση λέει «ναι» στη διερεύνηση του παρόντος, αλλά, αυτό που σημειώνεται είναι ότι θα πρέπει να εξεταστεί και το παρελθόν, προκειμένου να επισημανθούν διαχρονικές παθογένειες και να διατυπωθούν βελτιωτικές προτάσεις για το μέλλον, ώστε οι υπηρεσίες αυτές να μπορέσουν να διαδραματίσουν τον σημαντικό ρόλο τους στην προστασία της εθνικής ασφάλειας, τηρώντας όμως αυστηρά τους κανόνες του κράτους δικαίου.

Σημειώνεται, μάλιστα, ότι την χρονική διεύρυνση της εξεταστικής ζητούν και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση, το κάθε ένα με δική του επιχειρηματολογία.

Εν κατακλείδι, λοιπόν, αυτό που επισημαίνεται από την κυβέρνηση είναι ότι θα ήταν καλό να υπάρξει συμφωνία των πολιτικών δυνάμεων σε αυτό το πλαίσιο.

ΣΥΡΙΖΑ για παρακολουθήσεις: «Την απόλυτη ευθύνη έχει ο κ. Μητσοτάκης»

Την ίδια στιγμή, τεράστια καθυστέρηση καταλογίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, στη δρομολόγηση των εξελίξεων για την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή και τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι την απόλυτη ευθύνη, πολιτική και όχι μόνο, όπως λένε, για το σκάνδαλο, των παρακολουθήσεων, την έχει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης. Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, με τεράστια καθυστέρηση για την οποία ευθύνεται το κυβερνών κόμμα, δρομολογήθηκαν οι εξελίξεις για προ ημερησίας και σύγκληση Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

Υπενθυμίζει ότι το σχετικό αίτημα το είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και δύο εβδομάδες κι εκτιμά ότι η κυβέρνηση συνεχίζει την παρελκυστική τακτική, επιχειρώντας να κερδίσει λίγο χρόνο. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα υπερψηφίσει την πρόταση ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής και θα καταψηφίσει τον κ. Δεμίρη για την ΕΥΠ, καθώς δεν αποτελεί, όπως λένε διακομματική επιλογή, αλλά επιλογή του κ. Μητσοτάκη τον οποίο χαρακτηρίζουν ως εγκέφαλο του σκανδάλου.

Καταλογίζουν δε στον κ. Μητσοτάκη προσπάθεια φθηνού αντιπερισπασμού σε ό,τι αφορά στη διευρυνση της περιόδου που θα ελέγξει η εξεταστική. Αφήνουν αιχμές ότι εφόσον γίνει σε βάθος δεκαετίας, στόχος δεν θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, για τον οποίο αν είχε κάτι ο κ. Μητσοτάκης θα είχε βγει, αλλά πρακτικές και χειρισμοί της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ και του κ. Σαμαρά.

Πηγές της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ σχολίαζαν νωρίτερα ότι η Νέα Δημοκρατία θεωρεί πως βρήκε πολλούς συμμάχους στη σημερινή Διάσκεψη των Προέδρων για τη διεύρυνση της χρονικής περιόδου της εξεταστικής. “Λυπούμαστε που όλα είναι ψέματα, αλλά η μάχη των εντυπώσεων δεν κρατάει πολύ, την Δευτέρα στη Βουλή θα αποδειχθεί πόσο άριστη σχέση έχει η ΝΔ με τα fake news”, αναφέρουν.

Ρεπορτάζ: Κάτια Αντωνιάδη

Κατάρ απευθείας – αποστολή: Δημήτρης Γκάτσιος

Ρεπορτάζ: Γιώργος Παντελάκης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος