Τουρκία: Τι θα γίνει μετά την αποχώρηση του Μουχαρέμ Ιντζέ – Πώς επηρεάζει το εκλογικό αποτέλεσμα

Εκπρόσωποι του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου δηλώνουν στην τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» ότι η απόσυρσή του Μουχαρέμ Ιντζέ από τη διαδικασία των προεδρικών εκλογών δεν έχει νόημα από την άποψη του εκλογικού νόμου. Όλες οι εργασίες επιλογής συνεχίζονται. Η προθεσμία για απόσυρση έχει παρέλθει. Δεν αλλάζουν ούτε τα τυπωμένα ψηφοδέλτια. Στις προεδρικές εκλογές στο εσωτερικό της Τουρκίας χρησιμοποιείται το ίδιο ψηφοδέλτιο με το εξωτερικό. Οι ψηφοφόροι μπορούν να ψηφίσουν τον υποψήφιο που έχει αποσυρθεί. Οι ψήφοι στο εξωτερικό για τον κ. Ιντζέ θεωρούνται επίσης έγκυρες. Όμως εάν ο Ίντζέ κερδίσει με 50+1 τοις εκατό, δεν θα λάβει εντολή. Διενεργείται δεύτερος γύρος εκλογών και οι δύο υποψήφιοι με τις περισσότερες ψήφους περνούν στον δεύτερο γύρο.

Η αποχώρηση του κ. Ιντζέ δεν δημιουργεί νέα νομική κατάσταση. Κάθε διαδικασία θα συνεχιστεί ως έχει. Οι ψήφοι θα ισχύουν. Ακόμα κι αν ο κ. Ιντζέ παραιτηθεί, το όνομά του θα παραμείνει στο ψηφοδέλτιο, οπότε οι ψηφοφόροι θα ψηφίσουν και οι ψήφοι θα καταμετρηθούν .Με άλλα λόγια, η δήλωση αποχώρησης έχει μόνο πολιτικές συνέπειες, όχι νομικές.

Εάν ένας από τους υποψηφίους για την προεδρία αποχωρήσει από τις εκλογές, το ψηφοδέλτιο δεν θα αλλάξει. Οι ψήφοι που έλαβε ο υποψήφιος δεν θεωρούνται άκυρες. Εάν ο υποψήφιος που αποσύρεται συγκεντρώσει ποσοστό 50+1 τοις εκατό, στον 2ο γύρο, ο 2ος και ο 3ος υποψήφιος διαγωνίζονται στον δεύτερο γύρο και οι εκλογές διεξάγονται μεταξύ των δύο υποψηφίων.

Ανταπόκριση – Κωνσταντινούπολη: Αριάννα Φερεντίνου | ΕΡΤ

Διαβάστε επίσης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος