Θ. Πλεύρης στο Πρώτο: Ενδέχεται να υπήρξε εμπρησμός στην Ολυμπία – Δεν πιστεύω να υπάρχει άνθρωπος που θέλει να πάρει “ρεβάνς” (audio)

Την πεποίθηση ότι ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε σε μια συνολική μάχη με 182 πύρινα μέτωπα, εξέφρασε ο αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της επικαιρότητας», με τον Θάνο Σιαφάκα.

«Το θέμα είναι να έχει και την αποτελεσματικότητα που θέλουμε, με μείζον τη μη απώλεια ανθρώπινων ζωών και τον περιορισμό των καταστροφών», είπε χαρακτηριστικά, δίνοντας έμφαση στον τομέα της πρόληψης με την ενίσχυση του στόλου των πυροσβεστών, την οργάνωση των επιχειρήσεων, τη λειτουργία του 112 και τη συμμετοχή της αστυνομίας – για πρώτη φορά, όπως είπε- σε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό εκκένωσης οικισμών «πόρτα-πόρτα, διότι το κομμάτι των εκκενώσεων και του απεγκλωβισμού σώζει ανθρώπινες ζωές». «Αν υπήρχαν επιχειρησιακά κάποια πράγματα που έπρεπε να γίνουν και δεν έγιναν, αυτό ασφαλώς και πρέπει να κριθεί», σημείωσε.

Ερωτηθείς για τη δήλωση του Νίκου Χαρδαλιά, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπρησμού στην Ηλεία, ο κ. Πλεύρης είπε ότι για να αναφερθεί σε αυτό το κομμάτι ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, σε αυτό το κομμάτι, «προφανώς έχει κάποια στοιχεία παραπάνω από τους ειδικούς– για την ποικιλότητα του μετώπου και την ταυτόχρονη ανάπτυξη πυρκαγιών – εκ της θέσεως του, ότι δηλαδή ενδέχεται να υπάρχει και αυτό το φαινόμενο».

«Όταν βλέπεις ότι σε ένα σημείο ξεσπούν πολλά μέτωπα σε διαφορετικές περιοχές, δημιουργούνται υποψίες. Ωστόσο, δεν μπορώ να πω εάν ήταν ή δεν ήταν εμπρησμός. Με τις μεθόδους που υπάρχουν, είναι θέμα χρόνου η πυροσβεστική να βρει τα αίτια», υπογράμμισε.

Ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο από την Πολιτεία ότι δεν πρόκειται να αποχαρακτηριστεί μια έκταση δάσους, όσα χρόνια και αν περάσουν. «Να υπάρχει ένα πλαίσιο τιμωρίας και συλλήψεων αυτών που βάζουν τις φωτιές. Δυστυχώς η τιμωρία μειώθηκε με το νέο ποινικό κώδικα, αλλά εκεί πρέπει να εστιάσουμε. Όπου υπάρχουν εμπρησμοί, πρέπει να λογοδοτούν. Δουλειά της Πολιτείας είναι και να αποτρέπει τους εμπρηστές και να τους συλλαμβάνει».

Ερωτηθείς εάν υπάρχουν υποψίες και για τη μεγάλη φωτιά στη Βαρυμπόμπη, ο αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ είπε ότι πάντα υπάρχουν υποψίες για κακόβουλες ενέργειες, «αλλά αυτό θα μας το απαντήσει η πυροσβεστική». «Για αυτό στέκομαι στο κομμάτι της Ηλείας, διότι προφανώς υπήρξαν κάποια πρώτα στοιχεία που έχουν οδηγήσει σε μια τέτοια πρώτη εκτίμηση. Εάν υπάρξει το ίδιο και για τη Βαρυμπόμπη, αναβαθμίζεται η απαίτηση να ξαναγίνει όπως ήταν», υπογράμμισε.

«Η απάντηση στους εμπρησμούς είναι να καταλάβουν οι δράστες που έκαψαν ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα. Αν αντιθέτως, καταφέρνουν να κερδίζουν εκτάσεις, τότε θα συνεχίσουν να βάζουν φωτιές», σημείωσε.

Αναφορικά με τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, ο κ. Πλεύρης είπε ότι στη διάρκεια ενός πολιτικού διαλόγου υπάρχουν και ατυχείς στιγμές. «Δεν θέλω να πιστέψω ότι υπάρχει άνθρωπος που να θέλει από αυτές τις πυρκαγιές να πάρει ρεβάνς», είπε χαρακτηριστικά.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος