Aσταμάτητη η φωτιά στη βόρεια Εύβοια – Νέα αναζωπύρωση στις Κεχριές

Εξαιρετικά δύσκολη η κατάσταση στη βόρεια Εύβοια, καθώς τα δύο διαφορετικά μέτωπα συνεχίζουν να καίνε δάσος, οικισμούς και καλλιέργειες, με κατεύθυνση προς την ανατολική πλευρά του νησιού. Αίσιο τέλος είχε η προσπάθεια απεγκλωβισμού ηλικιωμένου ζευγαριού στο χωριό Κεράμεια λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή. Νέα αναζωπύρωση σημειώθηκε στις Κεχριές, στο ένα από τα δύο μέτωπα της Σκεπαστής. Νωρίτερα και μετά το μήνυμα εκκένωσης της Αγίας Άννας οι παραθεριστές στο κάμπινγκ της Αγίας Άννας μεταφέρθηκαν με πλωτά μέσα προς το Μαντούδι και ακολούθως με λεωφορεία του ΚΤΕΛ θα μεταφερθούν στη Χαλκίδα. Οι εργαζόμενοι στο κάμπινγκ μεταφέρθηκαν με λεωφορείο στην Αιδηψό. Σε ετοιμότητα για εκκένωση είναι οι κάτοικοι σε Αγία Άννα, Αχλάδι και Κερασιά.

Ανεξέλεγκτο πύρινο μέτωπο χιλιομέτρων διατρέχει τον ορεινό όγκο της Βόρειας Εύβοιας από τη Δυτική πλευρά του νησιού με κατεύθυνση προς την Ανατολική πλευρά του Αιγαίου. Οι χειρότεροι φόβοι των κατοίκων είναι να φτάσει η φωτιά ανατολικά μέχρι τη θάλασσα. Στον ορεινό όγκο της Εύβοιας έχει περιοριστεί το μέτωπο στους Κουρκουλούς. Νωρίς το απόγευμα σοβαρή αναζωπύρωση απείλησε την πίσω πλευρά του χωριού.

Η φωτιά κύκλωσε και το χωριό Κούλουρος που έχει εκκενωθεί και συνεχίζει την πορεία της για το χωριό Μαρούλι που επίσης έχει εκκενωθεί. Το άλλο μέτωπο, βόρεια του Δρυμώνα, κινείται στην κορυφογραμμή, στον Καβαλάρη, με πολύ γρήγορους ρυθμούς ενώ οι πυροσβέστες με χωματουργικά μηχανήματα προσπαθούν να δημιουργήσουν μία γραμμή άμυνας κατά μήκος του δρόμου από τους καταρράκτες του Δρυμώνα προς το χωριό Κοκκινομηλιά που είναι δυτικά.

Στοχευμένες ρίψεις γίνονται από ελικόπτερο περιμετρικά του οικισμού Αμέλαντες που έχει εκκενωθεί.

Aσταμάτητη η φωτιά στη βόρεια Εύβοια – Νέα αναζωπύρωση στις Κεχριές
EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Aναζωπύρωση έγινε νωρίτερα στο χωριό Σκεπαστή, ενώ είναι δύσκολο το έργο κατάσβεσης γιατί είναι δύσβατη η περιοχή και είναι διάσπαρτες οι εστίες, ενώ οι άνεμοι που ενισχύθηκαν το μεσημέρι προκαλούν συνεχώς αναζωπυρώσεις. Οι ελπίδες εναπόκεινται στα εναέρια μέσα. To δάσος πέριξ της Ιεράς Μονής Οσίου Δαυίδ έχει καεί, το ίδιο το μοναστήρι όμως φαίνεται πως δεν έχει καταστραφεί.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε το πρωί της Πέμπτης (5/8) με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, η δημοτική ενότητα Ελυμνίων, του δήμου Λίμνης – Μαντουδίου – Αγίας Άννας, της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Παρακολουθήστε όλες τις εξελίξεις από την ΕΡΤ1

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας Δ. Βουρδάνος είπε πως η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη καθώς η φωτιά επεκτείνεται βορειοανατολικά με το πύρινο μέτωπο να έχει μήκος 30χλμ. Οι οικισμοί Κεχριές, Κουρκουλοί, Κεράμεια, Αμέλαντες και Σκεπαστή έχουν εκκενωθεί και στο έργο κατάσβεσης συνδράμουν σήμερα τρία αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα. Ο κ. Βουρδάνος σημείωσε ότι πρέπει άμεσα οι πυροσβεστικές δυνάμεις να κόψουν το πύρινο μέτωπο γιατί μετά θα έχουμε πολύ άσχημη εξέλιξη. Επίσης το άλλο μέτωπο που βρίσκεται σε εξέλιξη προς τον Όσιο Δαυίδ και τον Δρυμώνα με κατεύθυνση προς Ιστιαία.

«Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα στην Εύβοια, το μέτωπο είναι τεράστιο πια. Και στις Κεχριές υπάρχει πρόβλημα και προς τα ανατολικά, και προς τα βορειοδυτικά, εξαπλώνεται προς κάθε κατεύθυνση. Αυτή την ώρα κατευθύνεται προς Αιγαίο», τόνισε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός στην ΕΡΤ, ενώ απηύθυνε έκκληση για ενίσχυση των δυνάμεων πυρόσβεσης καθώς -όπως είπε- «αυτό που γίνεται στην Εύβοια, είναι άνευ προηγουμένου».

Aσταμάτητη η φωτιά στη βόρεια Εύβοια – Νέα αναζωπύρωση στις Κεχριές
ΘΟΔΩΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ/ EUROKINISSI

Νωρίτερα ο δήμαρχος Γιώργος Τσαπουρνιώτης ανέφερε ότι ακόμη δύο χωριά εκκενώθηκαν τα ξημερώματα. Πρόκειται για τους οικισμούς Αμέλαντες και Κεραμεία, που βρίσκονται βορειότερα από το μέτωπο του Δρυμώνα, του Οσίου Δαυίδ και της ζώνης άμυνας στο χωριό Κουρκουλοί, όπου χθες δινόταν μάχη για να μην προχωρήσει η φωτιά προς το χωριό Σκεπαστή.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας η φωτιά βρισκόταν σε ύφεση, όμως από τις 03:00 εντάθηκαν οι άνεμοι και άρχισε πλέον να πλησιάζει τα σπίτια του χωριού Αμέλαντες. Από τα μεσάνυχτα, δε, οι πυροσβετικές δυνάμεις ενισχύθηκαν από άλλες που ήρθαν από το μέτωπο της Βαρυμπόμπης.

Όσον αφορά τις Ροβιές, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη αποτίμηση των ζημιών, ενώ στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης κάνουν λόγο για περισσότερο από 150 καμένα σπίτια στην ευρύτερη περιοχή.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος