Τιτάνια μάχη με τα πύρινα μέτωπα – Αναζωπύρωση στην Αρχαία Ολυμπία

Στη μάχη των πύρινων μετώπων στην Αρχαία Ολυμπία και στη βόρεια Εύβοια μπήκαν -με το πρώτο φως της ημέρας- τα εναέρια μέσα, προκειμένου να καταφέρουν να ελέγξουν την πύρινη λαίλαπα που έχει προκαλέσει μεγάλες καταστροφές σε δασικές εκτάσεις και κατοικημένες περιοχές. Πριν από λίγο υπήρξε αναζωπύρωση στην Αρχαία Ολυμπία, ενώ και στην Εύβοια δόθηκε εντολή εκκένωσης του χωριού Κεχριές του Δήμου Ελυμνίων-Μαντουδίου-Αγίας Άννας, καθώς η φωτιά που καίει από την Τρίτη 3 Αυγούστου, κινείται πλέον απειλητικά με ταχύτητα προς το χωριό. Η αστυνομία αποφάσισε να προχωρήσει στην απομάκρυνση των κατοίκων. Καλύτερη η κατάσταση στο Διαβολίτσι Μεσσηνίας 

Για αναζωπύρωση του μετώπου κοντά στον αρχαιολογικό χώρο έκανε λόγο ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος στην ΕΡΤ και κάλεσε να ενισχυθούν οι δυνάμεις πυρόσβεσης, καθώς είναι πολύ δύσκολη φωτιά.

Έκκληση για ενίσχυση των δυνάμεων απηύθυνε και ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος, ο οποίος μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε ότι το πύρινο μέτωπο είναι 15 χλμ και έχει διάφορα σημεία που είναι επικίνδυνα. Δεν είναι ώρα για εφησυχασμό, είπε και σημείωσε ότι πρέπει να “τρέξουν” οι δυνάμεις πυρόσβεσης γιατί κάθε μέρα μετά τις 10:30 πνέουν άνεμοι και αυτό θα δυσκολέψει το έργο των πυροσβεστών.

Η νύχτα ήταν πολύ δύσκολη για τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, αλλά και για τους κατοίκους των περιοχών αυτών.

Τιτάνια μάχη καθ’όλη τη διάρκεια της νύχτας έδωσαν ισχυρές επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής στην Αρχαία Ολυμπία, για να κρατήσουν τη φωτιά μακριά από τον αρχαιολογικό χώρο, το μουσείο και τις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, που προς το παρόν δεν απειλούνται. Στην περιοχή βρίσκεται από χθες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ενώ μετέβη και η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, δόθηκε μεγάλη μάχη καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας από τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, ενώ περιμένουν τη συνδρομή των εναέριων μέσων για να μπορέσουν να την ελέγξουν. Μέχρι στιγμής όπως είπε έχουν εκκενωθεί 8-10 οικισμοί και οι κάτοικοι έχουν μεταφερθεί σε ξενοδοχεία μετά από κινητοποίηση του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Ο κ. Φαρμάκης σημείωσε ότι κύριο μέλημα είναι ο περιορισμός της φωτιάς η οποία έχει δύο μέτωπα: στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας και την περιοχή Λάλα όπου είναι δασική έκταση, μακριά από κατοικημένες περιοχές. Ο κ. Φαρμάκης ερωτηθείς σχετικά με τα αίτια της πυρκαγιάς, υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να είναι συγκυρία όλα αυτά τα μέτωπα. Λίγο μετά τις 02:30 τα ξημερώματα ο άνεμος άλλαξε κατεύθυνση και η φωτιά απομακρύνθηκε από την Ολυμπιακή Ακαδημία και το Μουσείο Αρχαίας Ολυμπίας και κατευθύνθηκε προς το Ξενοδοχείο Αμαλία και την περιοχή Μιράκα για την οποία είχε δοθεί εντολή εκκένωσης από το απόγευμα.

Όσον αφορά τα πύρινα μέτωπα στη βόρεια Εύβοια, τιτάνια είναι η προσπάθεια των επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων για δεύτερη νύχτα καθώς αυτή την ώρα οι φλόγες κατευθύνονται πως το χωριό Σκεπαστή, όπως δήλωσαν στην ΕΡΤ τόσο ο δήμαρχος Μαντουδίου Γιώργος Τσαπουρνιώτης και ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Αργύρης Λιάσκος. Μεγάλες είναι οι καταστροφές στις Ροβιές όπου νωρίτερα οι φλόγες πέρασαν μέσα από τον οικισμό και σύμφωνα με τις τοπικές αρχές έχει κάνει ζημιές σε περισσότερα από 100 κτίσματα.

Δύσκολη είναι η κατάσταση και στη Μεσσηνία, στη Μέλπεια του δήμου Οιχαλίας. Για προληπτικούς λόγους έχουν εκκενωθεί, οι κοινότητες, Μοναστηράκι, Βράχος, Άγιοι Θεόδωροι, Παραπούγκι, Καρνάσι και Δεσύλλα. Σε πλήρη εξέλιξη είναι η φωτιά και στην περιοχή Βράχος, βόρεια του Διαβολιτσίου, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής της ΕΡΤ Καλαμάτας Κώστας Γαζούλης είναι ανεξέλεγκτη. Κύριο μέτωπο της φωτιάς είναι στην περιοχή μεταξύ Αγριλοβουνό και Διαβολίτσι. Από χθες το απόγευμα έχουν εκκενωθεί 7 τοπικές κοινότητες.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος