Τ. Καρατράντος στο Πρώτο: Η κατάσταση στα σύνορα της Λευκορωσίας είναι ένα ευρύτερο γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό παίγνιο (audio)

Με ανοιχτή μια νέα μεταναστευτική πληγή στα σύνορα της Λευκορωσίας, η ΕΕ καλείται για άλλη μία φορά να διαμορφώσει ενιαία πολιτική απέναντι στην εργαλειοποίηση του ανθρώπινου πόνου και να αντιμετωπίσει καθεστώτα και πολιτικές που παραβιάζουν θεμελειώδεις ευρωπαϊκές Αρχές όπως η Δημοκρατία και ο σεβασμός των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, ζητήθηκε από τον Διδάκτορα Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και νέων απειλών του ΕΛΙΑΜΕΠ Τριαντάφυλλο Καρατράντο, να επεξηγήσει τις εξελίξεις αυτές, καθώς και την στάση της Γερμανίας, χώρα προτίμησης αυτών των μεταναστευτικών ροών.

Οπως είπε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 & 105,8 https://webradio.ert.gr/proto/, την εκπομπή “Ναι μεν, αλλά” και την Ευαγγελία Μπαλτατζή, ο Λουκασένκο είναι ο ορισμός του Ευρωπαίου αυταρχικού ηγέτη στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θυμίζοντας ότι στις εκλογές του 2020 υπήρξαν σφοδρότατες αντιδράσεις από τους διεθνείς Οργανισμούς για νοθεία και στο εσωτερικό της χώρας που κατεστάλησαν με ακραία βία από το καθεστώς Λουκασένκο. Είναι ένας ηγέτης που χρησιμοποιεί καθ΄όλα αντιδημοκρατικές μεθόδους και έχει υποστεί μια σειρά από κυρώσεις από την ΕΕ.
Πρόκειται δηλαδή για έναν μη ορθολογικό παίκτη στις διεθνείς σχέσεις και επειδή βρίσκεται σε ένα καθεστώς κυρώσεων και καμίας ευρωπαϊκής προοπτικής, θέλει να ασκήσει πίεση στην ΕΕ. Και το κάνει με έναν τρόπο που είδαμε και στην Ελλάδα, στον Έβρο με την εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών, ανθρώπων που βρίσκονται μέσα σε τρίτα κράτη όπως η Τουρκία και τώρα και η Λευκορωσία και τα οποία για δικούς τους λόγους που έχουν να κάνουν με ζητούμενα από την ΕΕ ή ως πίεση σε κράτη-μέλη, εργαλειοποιούν αυτούς τους ανθρώπους, τους μετακινούν συστηματικά και τους οδηγούν σε μια διέλευση με μαζική παράβαση των συνόρων.

Η πίεση δεν ξεκινά τώρα προς την Πολωνία, που ασκεί σκληρή αντιμεταναστευτική πολιτική. Ξεκινά από την περασμένη Ανοιξη προς τη Λιθουανία, η οποία μάλιστα ζήτησε βοήθεια καλής πρακτικής από την Ελλάδα για το πώς κατάφερε να διαχειριστεί κάτι αντίστοιχο στον ‘Έβρο. Άρα πιέζονται κυρίως οι Βαλτικές χώρες όπως η Λιθουανία, η Πολωνία και η Γερμανία.

Τι ζητά εντέλει ο Λουκασένκο; Και κυρίως, πώς στέκεται η ΕΕ;

Θέλει χαλάρωση των κυρώσεων και κάποια μορφής διάλογο με την ΕΕ, απαντά ο κ. Καραντράντος. Όμως με την συμπεριφορά του δοκιμάζει τον κανονιστικό χαρακτήρα της ΕΕ η οποία υποστηρίζει σθεναρά τη Δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Για άλλη μία φορά βλέπουμε ότι η ΕΕ δυσκολεύεται να έχει ενιαία στάση, όπως εκτιμά ο ίδιος. Το είδαμε στο θέμα της Λιβύης και το βλέπουμε και τώρα με την επικοινωνία Μέρκελ-Λουκασένκο. Όμως το να επιχειρεί κάποιος να έχει διάλογο σε σταθερή βάση με τον Λουκασένκο, είναι σαν να επιδιώκει Συμφωνία με έναν άνθρωπο που δεν τηρεί τις υποσχέσεις του και αύριο μπορεί να ζητήσει κάτι άλλο. Ούτε η ελάφρυνση των κυρώσεων είναι κάτι εύκολο να γίνει. Είναι μια μεσομακροπρόθεσμη διαδικασία. Επομένως, ακόμη και εάν είναι πιθανό να υπάρξει μια κίνηση αποκλιμάκωσης, αυτή δεν θα είναι εύκολη γιατί η Πολωνία κρατά σκληρή στάση και δεν θα κάνει πίσω.
Ο κ. Καρατράντος πρόσθεσε ότι η Λευκορωσία δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρεί να ασκήσει κάποιον εκβιασμό στην ΕΕ το έχει ξανακάνει στο πεδίο της ενέργειας. Μάλιστα, όπως είπε, δεν είναι μόνη της. «Εμφανώς ή αφανώς στηρίζεται και από την Ρωσία και έχει να κάνει με την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από το φυσικό αέριο του Βορρά. Αρα συνδέεται με την προσπάθεια της ΕΕ να αποκτήσει σε ένα βαθμό μεγαλύτερη ενεργειακή αυτονομία μέσα και από άλλες επιλογές. Προφανώς και η κίνηση αναστολής της διαδικασίας πιστοποίησης του ρωσο-γερμανικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 έχει τη δική του βαρύτητα. Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα σύνορα των δύο χωρών είναι ένα ευρύτερο γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό παίγνιο στο οποίο το μεταναστευτικό εργαλοποιείται.

Ως προς την στάση της Ουάσιγκτον και το ενδιαφέρον για τη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, ο κ. Καρατράντος εξήγησε ότι οι ΗΠΑ προφανώς ενδιαφέρονται για τις εξελίξεις, πολύ περισσότερο που ο Μπάιντεν προεκλογικά είχε θέσει το θέμα της ανάγκης να υπάρχει ένα αυστηρότερο πλαίσιο για τα αυταρχικά καθεστώτα. Και κατά συνέπεια ο Λουκασένκο εντάσσεται σε αυτή τη σφαίρα και το νέο πολιτικό πρόταγμα του Μπάιντεν. Αρα οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται για δύο συν ένα λόγους: Ο πρώτος είναι η Ρωσία, ο δεύτερος τα ζητήματα δημοκρατίας που προωθεί ο Μπάιντεν και ο τρίτος είναι η γενικότερη ενεργειακή σκακιέρα, όπου οι ΗΠΑ μπορεί να ρίχνουν το στρατηγικό τους βάρος στην Ασία αλλά δεν έχουν φύγει από την Ευρώπη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος