Τ. Γιαννίτσης στο Πρώτο : Χρειάζεται ιεράρχηση των αναγκών και ενημέρωση με βάση την πραγματικότητα και όχι τρομοκράτηση της κοινωνίας (audio)

Το διεθνές και το ευρωπαϊκό οικονομικό τοπίο όπως αυτό διαμορφώνεται πλέον με τα προβλήματα που υπάρχουν (ενεργειακό, κλιματική αλλαγή, συγκρούσεις, γήρανση) και τις συνθήκες που δημιουργούνται επεσήμανε ο πρώην υπουργός και ομότιμος καθηγητής Τάσος Γιαννίτσης.
Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 & 105,8 και την εκπομπή “Ναι μεν Αλλά” με την Ευαγγελία Μπαλτατζή ο κ. Γιαννίτσης είπε ότι είμαστε κοινωνία που έχει περάσει πολλά και όλες οι εσωτερικές εξελίξεις και η οικονομία μας είναι πλέον σε ένα επίπεδο που πρέπει να γίνουν πολλά. «Όλα αυτά τα εσωτερικά ζητήματα όμως δεν μπορούμε να τα βλέπουμε μόνο αυτοαναφορικά, αλλά εντός του γενικότερου πλαισίου που συντελούνται, διότι η μεγάλη εικόνα που διαμορφώνεται είναι διαφορετική εάν συνθέσουμε το μέσα και το έξω, όχι μόνον με τα σημερινά χαρακτηριστικά, αλλά και με εκείνα του αύριο. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να βλέπουμε τα προβλήματα και στην μακροπρόθεσμη προοπτικής τους, όχι μόνον αναφορικά με το επόμενο έτος, για να μην φτάσουμε στο παραπέρα χωρίς να έχουμε προετοιμαστεί. Επομένως πρέπει να αναθεωρήσουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε εμείς οι ίδιοι, που βλέπουμε το πολιτικό μας σύστημα , αφού η μεγάλη εικόνα είναι και ατελής και ασαφής”.
Στο ερώτημα ότι παρά τα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί, την ανησυχία που εκφράζεται στην Ευρώπη, τις δυσκολίες στη ανεύρεση λύσεων, εμείς στη Ελλάδα φαίνεται σαν να μην είμαστε συντονισμένοι με το κλίμα αυτό και μάλλον οι τόνοι είναι χαμηλότεροι και καθησυχαστικοί, ο κ. Γιαννίτσης δήλωσε ότι «μια εύκολη απάντηση θα ήταν ότι αφού η κοινωνία έχει περάσει τις γνωστές δυσκολίες, δεν μπορεί να ακούει πάλι τα δύσκολα για σήμερα και αύριο. Επομένως και οι κυβερνήσεις ανταποκρίνονται και φοβούνται να πουν στην κοινωνία που ακριβώς βρισκόμαστε και τι ακριβώς θα πρέπει να γίνει. Όλες συμβαδίζουν και χαϊδεύουν αυτιά και ναι μεν στους καλύτερους καιρούς αυτό μπορούσε να γίνει με ένα κόστος, τώρα όμως μπορεί και πάλι να γίνει, αλλά το κόστος θα είναι πολύ μεγαλύτερο. Ήδη τώρα δεν μπορούν να γίνουν κάποια πράγματα, για το ενεργειακό πχ. μπορείς να παράγεις φυσικό αέριο, θα κινηθείς στην διεθνή αγορά και θα πληρώσεις την τιμή που θα βρεις. Μπορεί όμως κάποιος να εξετάσει πως θα αμβλύνει τις επιπτώσεις της ανατροπής αυτής της κατάστασης, αφενός για τα πιο αδύναμα στρώματα και αφετέρου για τους κλάδους της οικονομίας που εάν πληγούν θα είναι μεγάλο το κόστος για την ανταγωνιστικότητά τους και το παραγωγικό σύστημα. Αυτό σημαίνει ιεράρχηση με βάση την πραγματικότητα και ενημέρωση και όχι τρομοκράτηση της κοινωνίας στη λογική της προετοιμασίας. Όταν είναι δύσκολα τα πράγματα σηκώνεις τα μανίκια πάνω και κοιτάς πως θα ξελασπώσεις».

 

Σχετικά με τα πακέτα στήριξης της κυβέρνησης των τριών τελευταίων ετών, ύψους 55 δισ ευρώ, ο κ. Γιαννίτσης είπε ότι κατά την γνώμη του είναι ένα δυσανάλογο ποσό, όμως είναι προφανές ότι σε τόσο δύσκολες καταστάσεις πρέπει να στηριχθούν όσοι κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους και να βρεθούν με μηδέν εισόδημα. “Είμαστε μια οικονομία που έχει πληγωθεί πάρα πολύ, είναι ακόμα σε επίπεδα του 2004 από πλευράς ΑΕΠ. Επομένως χρειάζεται να ιεραρχηθούν οι ανάγκες και όσοι χρήζουν βοήθειας, η οποία ήταν απλόχερη όλα αυτά τα χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι αυτό που παρέχεται σήμερα, ενδεχομένως να μην υπάρχει αύριο για κάτι που είναι πολύ πιο επιτακτικό και αναγκαίο. Επίσης για να δοθούν τα χρήματα αυτά σημαίνει δανεισμός, ότι έχουν δοθεί πόροι για κάτι που ενδεχομένως δεν ήταν απαραίτητο”. Ο κ. Γιαννίτσης τόνισε ότι η αύξηση της ανισότητας το 2020 ήταν πολύ μεγάλη -η μεγαλύτερη πάνω από δέκα χρόνια- η απασχόληση δεν μειώθηκε, βελτιώθηκε, η ανεργία μειώθηκε και η ανισότητα αυξάνει. Αυτό γιατί προφανώς οι μεσαίες εισοδηματικές ομάδες και οι ψηλότερες πήραν περισσότερα από τις χαμηλότερες και φτάσαμε σε άνοδο της ανισότητας. Αυτό θέλει προσοχή. Είναι ενδεικτικό ότι η Γκεοργκίεβα, επικεφαλής του ΔΝΤ, ενός κατεξοχήν συντηρητικού φορέα, ότι προειδοποιεί ότι εάν δεν γίνει κάτι θα υπάρξουν κοινωνικές αναταραχές και αυτό είναι ιδιαιτέρως σοβαρό. Δεν ξέρει κανείς τι θα έρθει αύριο. Κάθε εξάμηνο έρχεται και κάτι καινούργιο πλέον , είμαστε σε μια άλλη εποχή.
Σχετικά με τον πληθωρισμό, κ. Γιαννίτσης δήλωσε ότι τα πράγματα είναι δύσκολα παρά το γεγονός ότι ακούγονται ωραιοποιημένες και αισιόδοξες κουβέντες, ο λογαριασμός έρχεται αργότερα. Τόνισε ότι σε μεγάλο βαθμό είναι εισαγόμενος ο πληθωρισμός, οφείλεται στην άνοδο των πρώτων υλών, των ενεργειακών πόρων κλπ, είναι μάλλον περιορισμένη η εκδοχή ότι οφείλεται σε εσωτερικούς λόγους. Βέβαια η κατάσταση αυτή έχει φοβερές επιπτώσεις, γιατί μειώνει το πραγματικό εισόδημα. Με πληθωρισμό 10% σημαίνει ότι όλοι έχουμε αντίστοιχο λιγότερο εισόδημα. Όσοι έχουν καταθέσεις, οι οποίες μάλιστα φτάνουν τα 140δις ευρώ, σημαίνει αυτομάτως ότι η πραγματική αγοραστική αξία έχει μειωθεί σε μεγάλο ποσοστό του ΑΕΠ. Επίσης μειώνει την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων και θα μειονεκτούν οι εξαγωγές μας.

Ο κ. Γιαννίτσης είπε ότι η διαφορά του 2% που έχουμε την ευρωζώνη πιστεύει ότι μπορεί να απορροφηθεί, «εάν όμως δεν συμβεί και αντίθετα αυξηθεί, σημαίνει ότι θα υπάρχουν προβλήματα ανταγωνιστικότητας ακόμα μεγαλύτερα και η απορρόφηση θα πρέπει να γίνεται μέσα από μείωση εισοδημάτων. Αυτό μας ξαναφέρνει σε περιβάλλοντα μνημονίων που ελπίζω να μην τα δούμε.»
Αναφορικά με το πώς ο πληθωρισμός επηρεάζει το χρέος, εξήγησε ότι το επηρεάζει θετικά γιατί θα αυξάνεται η ονομαστική ονομασία του ΑΕΠ και το χρέος θα βγαίνει χαμηλότερα. Βέβαια όσο ευνοϊκή είναι η επίδραση στο χρέος τόσο μεγαλύτερη θα έχει γίνει η απώλεια σε πραγματικό εισόδημα στους πολίτες της χώρας.
Ως προς την προοπτική και την εξέλιξη της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην οικονομία ο κ. Γιαννίτσης είπε ότι υπάρχει φως στο τούνελ, αλλά μέσα από δύσκολες διαδρομές. «Είμαστε μια χώρα και μια οικονομία με δυνατότητες το έχουμε αποδείξει. Έχουμε υποστεί πολλά προβλήματα τα οποία δεν είναι εθνικά μόνο, είναι υπερεθνικά και αυτό σημαίνει ότι για κάποια μόνοι μας δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Μπορούμε να δούμε οι πολιτικές που ακολουθούμε πως θα αμβλύνουν τις επιπτώσεις. Η πολιτική μας πρέπει να είναι προσανατολισμένη, αλλά και οι πολιτικοί της πολιτικής. Πρέπει συλλογικά να ξέρουμε ότι μπορεί να έχουμε απρόβλεπτα, στα οποία δεν μπορούμε να κάνουμε λάθη.»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος