Β. Αρτινοπούλου στο Πρώτο για σχέδιο παραβατικότητας ανηλίκων: Σε 6-7 μήνες η πρότασή μας-Απαραίτητη η υποστήριξη και η ενδυνάμωση των γονέων (audio)

«Η πρόληψη της θυματοποίησης, της βίας και της παραβατικότητας είναι ο κύριος άξονας. Μέχρι τώρα έχουμε στοιχεία της αστυνομίας και της δικαιοσύνης. Όμως, δεν επαρκούν. Χρειαζόμαστε να δούμε ποια είναι η πραγματική έκταση, η συχνότητα και οι ποιοτικές όψεις του φαινομένου στην κοινωνία ανά την επικράτεια. Χρειάζεται να κατανοήσουμε το πρόβλημα και στις διαστάσεις του και από κει και πέρα πρέπει να δούμε αυτό που φαίνεται από την έρευνα, ότι δηλαδή υπάρχει συχνά η εναλλαγή του ρόλου του θύματος και του δράστη» δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8 η Βασιλική Αρτινοπούλου, Καθηγήτρια Εγκληματολογίας στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου αλλά και Επικεφαλής της Επιστημονικής Επιτροπής του Εθνικού Σχεδίου Στρατηγικής Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Βίας και της Παραβατικότητας των Ανηλίκων, η οποία βρέθηκε καλεσμένη στην εκπομπή «Ναι μεν, αλλά» και την Ευαγγελία Μπαλτατζή.

«Η βία στην οικογένεια αντανακλάται στο σχολείο και η βία στο σχολείο αντανακλάται στην κοινωνία» σημείωσε έπειτα η κ. Αρτινοπούλου συμπληρώνοντας παράλληλα το εξής «επομένως είναι ένας φαύλος κύκλος και εμείς καλούμαστε να σπάσουμε τουλάχιστον έναν από τους κρίκους της αλυσίδας. Η φιλοδοξία μας είναι περισσότερους, αλλά αν ξεκινήσουμε από κάπου, συστηματικά, συγκροτημένα, ολιστικά, με βάση την επιστημονική εμπειρία και τη γνώση που έχουμε και προτείνουμε στους υπευθύνους-διότι αυτός είναι ο ρόλος μας στην παρούσα φάση-να προτείνουμε μία αποτελεσματική, ολιστική και συγκροτημένη πολιτική πρόληψης και αντιμετώπισης».

«Θα πρέπει και οι γονείς να ενδυναμωθούν μέσα από σχολές γονέων και να συζητούν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν-Σε 6-7 μήνες θα κατατεθεί η πρότασή μας»

Σχετικά με την τάση που έχουν πολλές φορές οι γονείς να κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν ή να κουκουλώνουν τις παραβατικές συμπεριφορές των παιδιών τους ώστε να μην απευθύνονται σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας, η κ. Αρτινοπούλου υπογραμμίζει «υπάρχει πράγματι ένας μεγάλος δισταγμός και μάλιστα αυτός ο δισταγμός αφορά και τους γονείς που ενδιαφέρονται. Δεν αναφερόμαστε σε γονείς που ενδεχομένως παραμελούν τα παιδιά τους, αλλά σε γονείς που είναι πολύ κοντά στα παιδιά τους. Και πράγματι βλέπουμε ότι είμαστε εγκλωβισμένοι σε μια εικόνα της οικογένειας που δεν πρέπει να διαρραγεί με κανένα τρόπο. Επομένως, είναι όντως ταμπού. Δεν έχουμε συνηθίσει να ζητάμε βοήθεια. Αλλά θα πρέπει και οι γονείς να ενδυναμωθούν μέσα από σχολές γονέων, ενδεχομένως μέσα από μια ενθάρρυνση να συζητούν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Κάθε οικογένεια έχει προβλήματα. Δεν υπάρχει ιδανική οικογένεια. Αυτό το γνωρίζουμε εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Επομένως, θα πρέπει και οι γονείς να πλαισιωθούν με ένα πλέγμα, υποστήριξης, συμβουλευτικής και κυρίως να γνωρίζουν τι να κάνουν εφόσον διαπιστώσουν το πρόβλημα (…). Είναι ένα πολύ μεγάλο project όλο αυτό και υπολογίζουμε ότι θα καταθέσουμε την πρότασή μας σε 6-7 μήνες από τώρα και μετά θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος