Σεισμός 6,0 R στη Θεσσαλία – Ζημιές σε παλιά σπίτια – Ενεργοποιήθηκε το Γενικό Σχέδιο “Εγκέλαδος” (video)

Σεισμική δόνηση 6,0 βαθμών σημειώθηκε λίγο μετά τις 12:00 με επίκεντρο 16 χιλιόμετρα Νότια της Ελασσόνας και 14 χιλιόμετρα Βόρεια -βορειοδυτικά ΒΔ της Λάρισας. Το εστιακό του βάθος ήταν στα 7,8 χιλιόμετρα. Τρία λεπτά αργότερα ακολούθησε δεύτερη δόνηση μεγέθους 4,9 ρίχτερ, ενώ μέσα σε 30 λεπτά σημειώθηκαν άλλοι δύο μετασεισμοί.  Σύμφωνα με τους σεισμολόγους τις επόμενες ημέρες θα είναι έντονη η μετασεισμική δραστηριότητα.

Ένας ηλικιωμένος απεγκλωβίστηκε στο Μεσοχώρι Ελασσόνας. Άλλοι πέντε έχουν ήδη απεγκλωβιστεί από τις δυνάμεις της πυροσβεστικής στο ίδιο χωριό αλλά και την περιοχή της Μαγούλας. Τα άτομα αυτά είχαν εγκλωβιστεί καθώς έπεσαν τμήματα των σπιτιών τους.

Πολλές ζημιές έχουν υποστεί παλιά σπίτια στις γύρω περιοχές, όπως και δύο σχολεία στο Δαμάσι και στο Ζαρκο του Δήμου Φαρκαδόνας. Δεν κινδύνευσαν παιδιά. Καταστροφές έχει υποστεί και ο ιερός ναός Αγίου Δημητρίου στον Τύρναβο.  Βράχια έχουν πέσει στο δρόμο Λάρισας -Ελασσόνας στη Μελούνα και σε δρόμο στο Καστράκι Καλαμπάκας.

Οι κάτοικοι όλης της Θεσσαλίας βγήκαν τρομοκρατημένοι στους δρόμους αφού το μικρό εστιακό βάθος έκανε ιδιαίτερα αισθητή τη δόνηση σε ολόκληρη την κεντρική χώρα, ακόμα και στη Δυτική Μακεδονία.

Στελέχη της αρμόδιας διεύθυνσης του Υπουργείου Υποδομών μαζί με κλιμάκια μηχανικών με εντολή Πρωθυπουργού ετοιμάζονται να μεταβούν στην περιοχή, ενώ ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος πραγματοποιεί εναέρια επιτήρηση της ευρύτερης περιοχής για εντοπισμό ενδεχόμενων ζημιών και άμεση παρέμβαση, ενώ ειδική ομάδα drones της ΕΜΑΚ προσεγγίζει την περιοχή για τη χαρτογράφηση τυχόν κατολισθήσεων και καταρρεύσεων κτιρίων.

Κυβερνητικό κλιμάκιο στην περιοχή

Ειδικότερα, με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ στον υπουργό Επικρατείας, Θεόδωρος Λιβάνιος, ο γενικός γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης, και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος μεταβαίνουν στην περιοχή του σεισμού στη Θεσσαλία, προκειμένου να εξετάσουν την κατάσταση.

Στην περιοχή μεταβαίνουν, επίσης, ο υπαρχηγός της Πυροσβεστικής, Ιάκωβος Κλεφτοσπύρος, και ο Εθνικός Διοικητής Πολιτικής Προστασίας, Αθανάσιος Δημακογιάννης.

Η Πολιτική Προστασία του Δήμου Λαρισαίων καλεί τους πολίτες να παραμείνουν εκτός των σπιτιών τους γιατί, όπως σημειώνει, το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη και τους επισημαίνει ότι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Τέλος, με απόφαση του Δημάρχου θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία.

Σε αυξημένη ετοιμότητα η Πολιτική Προστασία

Σε αυξημένη ετοιμότητα και πλήρη επιφυλακή βρίσκονται οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας. Όλες οι εμπλεκόμενες δυνάμεις παραμένουν σε πλήρη επιφυλακή για άμεση παροχή βοήθειας εφόσον χρειαστεί, ενώ έχει ήδη ενεργοποιηθεί το Γενικό Σχέδιο “Εγκέλαδος” για την Αντιμετώπιση Εκτάκτων Αναγκών και Aμεση/Βραχεία Διαχείριση των Συνεπειών από την Εκδήλωση Σεισμών.

Άμεσα ενεργοποιήθηκαν οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας (Πυροσβεστικό Σώμα, Ελληνική Αστυνομία, ΕΚΑΒ, ΟΤΑ Α΄ και Β΄ Βαθμού), ενώ η 1η, 2η, 7η και 8η Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) του Πυροσβεστικού Σώματος βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα και δυνάμεις τους κινούνται προς την περιοχή.

Σε ετοιμότητα και οι Ένοπλες δυνάμεις

Τρία ελικόπτερα του Στρατού Ξηράς πετούν πάνω από όλη την περιοχή που έχει πληγεί από τον σεισμό.  Δηλώνουν έτοιμες να παράσχουν βοήθεια σε ό,τι χρειαστεί με μηχανήματα, κινητά μαγειρεία, σκηνές αν χρειαστούν. Δεν έχει δηλωθεί πρόβλημα σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις σύμφωνα με αναφορές από μονάδες της περιοχής.

Έγινε αισθητός στα Βαλκάνια – Τουρκία

Ο σεισμός έγινε αισθητός στα Βαλκάνια, στη Βόρεια Μακεδονία, Κόσσοβο και Μαυροβούνιο. Διέκοψαν το πρόγραμμα τους τα τουρκικά κανάλια για να μεταδώσουν την είδηση. 6,3 δίνουν την ένταση του σεισμού τα αμερικανικά σεισμολογικά κέντρα.

Έντρομοι οι κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους

Πελάτες ενός φαρμακείου πανικόβλητοι τρέχουν προς την έξοδο, ενώ τα προϊόντα στα ράφια πέφτουν κάτω.

Κατολισθήσεις σημειώθηκαν στην περιοχή Καστράκι Καλαμπάκας και στην ΕΟ Ελάσσονας-Λάρισας.

Απεγκλωβίστηκε τετραπληγικός από σπίτι που κατέρρευσε στο Μεσοχώρι

Έχει καταρρεύσει σπίτι στο Μεσοχώρι όπου είχε εγκλωβιστεί νωρίτερα ένας ηλικιωμένος ο οποίος ήταν κατάκοιτος, ενώ η σύζυγός του πρόλαβε και βγήκε. Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο Δήμαρχος, Νίκος Γάτσας ο ηλικιωμένος απεγκλωβίστηκε.

Δεν υπάρχουν κλήσεις για άλλους εγκλωβισμένους μέχρι στιγμής.

Επίσης, έδωσε εντολή να ξεκινήσουν έρευνες για τυχόν ζημιές σε όλα τα δημόσια και δημοτικά κτήρια.

Την ίδια ώρα ηλικιωμένοι ζητούν τη συνδρομή της πυροσβεστικής για να φύγουν από τα σπίτια τους γιατί δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν ασανσέρ.

Ζημιές έχουν σημειωθεί σε παλιά σπίτια στην περιοχή της Ελασσόνας και συγκεκριμένα στα χωριά που βρίσκονται Νότια του Δήμου Τυρνάβου. Στην περιοχή βρίσκονται ήδη η πυροσβεστική και κλιμάκιο του Δήμου συνεχίζοντας τις έρευνες για ζημιές.

Τα χωριά Δαμάσι, Βλαχογιάννι και Μεσοχώρι ήταν κοντά στο επίκεντρο του σεισμού. Κατέρρευσε τοίχος σχολείου στο Δαμάσι. Το σχολείο ήταν κλειστό και ευτυχώς δεν υπήρχαν παιδιά στο χώρο. Ο ιερός ναός του Αγίου Νικολάου στον Τύρναβο έχει υποστεί ζημιές καθώς ένα τμήμα του έχει καταρρεύσει. Στο Βλαχογιάννι οι μαθητές βγήκαν εγκαίρως από τις τάξεις.

Προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες αντιμετωπίζουν ο Βόλος και η Μαγνησία μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση που ταρακούνησε την Θεσσαλία και έγινε αισθητός σε μεγάλες περιοχές της χώρας.

Στον Βόλο η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή και χιλιάδες κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι στην πρωτεύουσα της Μαγνησίας δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί ή ζημιές, παρά το γεγονός ότι η ισχυρή δόνηση είχε μεγάλη διάρκεια με αυξομειώσεις κατά την διάρκεια του σεισμού.

Τα δίκτυα της κινητής τηλεφωνίας στον Βόλο αντιμετωπίζουν επίσης μεγάλα προβλήματα λόγω του σεισμού αλλά και της υπερφόρτωσης των δικτύων και η επικοινωνία είναι δύσκολη τις πρώτες αυτές στιγμές.

Ο σεισμός έγινε αισθητός και στην Δυτική Θεσσαλία, στις περιοχές των Τρικάλων και της Καρδίτσας, όπου και στις δύο πόλεις ο κόσμος βγήκε στους δρόμους για ασφάλεια. Και σε αυτές τις περιοχές τα δίκτυα τηλεπικοινωνίας τόσο στην κινητή, όσο και στην σταθερή τηλεφωνία, έχουν πολλά προβλήματα.

Τούβλα και σοβάδες αποκολλήθηκαν λόγω της σεισμικής δόνησης στο πίσω κτίσμα της Παλιάς Ηλεκτρικής στην Καρδίτσα, από την πλευρά του πάρκινγκ σούπερ μάρκετ. Στο σημείο τοποθετήθηκε κόκκινη κορδέλα λόγω επικινδυνότητας καθώς υπάρχει αυξημένη κίνηση λόγω της λαϊκής αγοράς της Τετάρτης.

Σεισμός 6,0 R στη Θεσσαλία – Ζημιές σε παλιά σπίτια – Ενεργοποιήθηκε το Γενικό Σχέδιο “Εγκέλαδος” (video)
Καρδίτσα

Ο σεισμός ήταν πολύ δυνατός και είχε διάρκεια δήλωσε στην ΕΡΤ ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, προσθέτοντας πως είναι σε άμεση επικοινωνία με τον σεισμολόγο Ευθύμη Λέκκα και την Πολιτική Προστασία και τον υφυπουργό Νίκο Χαρδαλιά για τον συντονισμό των ενεργειών.

Ανέφερε επίσης ότι έχει δοθεί εντολή να κλείσουν τα σχολεία και τα παιδιά να φύγουν ενώ κάλεσαν στους κατοίκους να παραμείνουν έξω από σπίτια, γραφεία και καταστήματα για δύο ώρες.

Τι λένε οι σεισμολόγοι

Με επιφύλαξη αντιμετωπίζουν οι σεισμολόγοι την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας στην Ελασσόνα. Το ρήγμα του Τυρνάβου έχει δώσει σεισμούς στο παρελθόν. Ο πιο πρόσφατος είναι στον 18ο αιώνα. Ήταν το 1781, με μέγεθος 6,2 Ρίχτερ. Ο σεισμός που έγινε σήμερα είναι περίπου στο όριο των σεισμών που δίνει η περιοχή.

Ο Βασίλης Καραστάθης ο σεισμολόγος του Αστεροσκοπείου ανέφερε λίγα λεπτά με στην ΕΡΤ ότι ο σεισμός ήταν μεγέθους 6 βαθμών και έγινε ιδιαίτερα αισθητός επειδή ήταν επιφανειακός. Μέχρι και από τη Θεσσαλονίκη, το Λουτράκι και το Κιάτο είχαμε τηλέφωνα είπε χαρακτηριστικά, περιγράφοντας ιδιαίτερη αναστάτωση. Τόνισε επίσης ότι είχε καταγραφεί προσεισμική δραστηριότητα.

Ο σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος είπε ότι τα σχολεία δεν πρέπει να λειτουργήσουν για τις επόμενες μέρες για προληπτικούς λόγους ασφαλείας. Κάλεσε τους κατοίκους να μην μπουν στα σπίτια τους τις επόμενες ώρες.
Ο καθηγητής του τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευθύμιος Λέκκας ζήτησε μαθητές και εργαζόμενοι να μείνουν εκτός κτηρίων για τις επόμενες ώρες καθώς υπάρχουν μετασεισμοί οι οποίοι είναι πιθανό να είναι αυτής της τάξης μεγέθους.
Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος