Γεωδυναμικό: Το ρήγμα του Τυρνάβου έδωσε το σεισμό στη Θεσσαλία – Δεν έχει δώσει ιστορικά μεγαλύτερους σεισμούς

Στην ενεργοποίηση του γνωστού ρήγματος του Τυρνάβου αποδίδουν οι σεισμολόγοι την ισχυρή σεισμική δόνηση των 6 Ρίχτερ που σημειώθηκε στο μεσημέρι στην περιοχή της Θεσσαλίας. Κατά την επίσημη ανακοίνωση των αναλύσεων του Γεωδυναμικού, ο σεισμολόγος Βασίλης Καραστάθης έκανε λόγο για σεισμό που έγινε αισθητός στο μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χώρου, από τη Θεσσαλονίκη και την Πρέβεζα έως το Κιάτο, ο οποίος προκάλεσε ανησυχία, αλλά και βλάβες λόγω της εγγύτητας με αστικά κέντρα. Το εστιακό βάθος εντοπίστηκε στα 8χλμ.

Φυσιολογική η μετασεισμική ακολουθία

Όπως είπε το πρώτο μισάωρο μετά τη δόνηση σημειώθηκαν διαδοχικοί ισχυροί μετασεισμοί με τον μεγαλύτερο στα 4,9 Ρίχτερ κάτι που δείχνει μια φυσιολογική μετασεισμική ακολουθία. Το φαινόμενο χρειάζεται παρακολούθηση είπε και πρόσθεσε πως ναι μεν είναι νωρίς να πει κανείς ότι τα 6 Ρίχτερ είναι ο κύριος σεισμός, ωστόσο το δυναμικό των ρηξιγενών ζωνών της περιοχής δεν έχει δώσει ιστορικά μεγαλύτερους σεισμούς. Με τις μετρήσεις και τα σεισμικά δεδομένα που έχουμε και από τον περασμένο αιώνα θεωρούμε ότι αυτό είναι το όριο των δυνατοτήτων του ρήγματος της περιοχής, είπε ο κ. Καραστάθης.

Είπε πως υπήρχε προσεισμική δραστηριότητα στα τέλη Φλεβάρη, κάτι που είναι ένα αλερτ σε σχεση με κάθε περιοχή, ωστόσο και άλλες φορές που έχει παρατηρηθεί τέτοιου είδους δραστηριότητα σε άλλες περιοχές όπως στον Κορινθιακό, δεν οδήγησαν πουθενά οπότε δεν σημαίνει ότι πρέπει να δημιοργείται ανησυχία.

Ο ίδιος κάλεσε για προσοχή στα παλαιά οικήματα και ζήτησε από όλους να τηρούν τα μέτρα αυτοπροστασίας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος