Πολυτεχνείο: Πλήθος κόσμου τίμησε τα θύματα της εξέγερσης – Δύο προσαγωγές στα Εξάρχεια

Mε την καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία ολοκληρώθηκαν οι εορτασμοί για την 48η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Σε κλίμα συγκίνησης χιλιάδες άνθρωποι έσπευσαν στο ιστορικό κτίριο για να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα.

Όπως μετέδωσε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Κάτια Νιάκαρη, ομάδες ατόμων συγκεντρώθηκαν το βράδη της Τετάρτης  στην πλατεία των Εξαρχείων και πέταξαν πέτρες και μπουκάλια προς τις στυνομικές δυνάμεις ενώ πυρπόλησαν κάδους απορριμμάτων. Έγιναν τουλάχιστον δυο προσαγωγές ατόμων που φέρεται να συμμετείχαν στα επεισόδια.

Ένταση σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα

Επεισόδια ξέσπασαν έξω από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Κουκουλοφόροι που προσέγγισαν την Θεολογική Σχολή πέταξαν βόμβες μολότοφ εναντίον αστυνομικών και οι αστυνομικοί των ΜΑΤ απάντησαν με χειροβομβίδες κρότου λάμψης και δακρυγόνα. Στη συνέχεια, οι κουκουλοφόροι οχυρωθήκαν στην Πολυτεχνική Σχολή και άναψαν φωτιές. Επενέβη η αύρα της αστυνομίας και πυροσβεστικά οχήματα.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κατάσταση εκτονώθηκε πριν από λίγο καθώς αποχώρησαν από τον προαύλιο χώρο της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ οι κουκουλοφόροι ενώ σύμφωνα με αστυνομικές πηγές στη διάρκεια των επεισοδίων συνελήφθησαν πέντε άτομα και οι αστυνομικοί προχώρησαν σε περισσότερες από 20 προσαγωγές.

Ένταση επικράτησε μετά την πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου και στην Πάτρα με μολότοφ και καπνογόνα.

Τις ευχαριστίες του προς όλους τους πολίτες αλλά και την αστυνομία, για την ομαλή πραγματοποίηση των εκδηλώσεων για την επέτειο του Πολυτεχνείου, εξέφρασε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος.

Χιλιάδες άνθρωποι τίμησαν τα θύματα της εξέγερσης

Πέντε μικρά παιδιά μετέφεραν την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου. Έστειλαν το μήνυμα ότι οι αγώνες της νεολαίας του `73 δε λησμονούνται και τα διδάγματα της εξέγερσης των φοιτητών παραμένουν ζωντανά και επίκαιρα. Στην 48η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου χιλιάδες κόσμου, φοιτητές, σωματεία, φορείς, συλλογικότητες και κόμματα έδωσαν μεγαλειώδες παρών και πραγματοποίησαν πορεία από την πλατεία Κλαυθμώνος έως την Αμερικανική Πρεσβεία. Στην κεφαλή της πορείας, άνθρωποι που φυλακίστηκαν και εξορίστηκαν από το καθεστώς της Χούντας.

Οι πύλες του Πολυτεχνείου έκλεισαν στη μία το μεσημέρι και ακολούθησαν οι εκδηλώσεις μνήμης.

Φοιτητές ξεδίπλωσαν τη σημαία της εξέγερσης μπροστά στην είσοδο του Πολυτεχνείου από όπου το 1973 εισέβαλε το τανκ και φώναξαν συνθήματα όπως «Αδέρφια ζείτε, εσείς μας οδηγείτε», «Ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία» και «Ζει, ζει, ο Τεμπονέρας ζει, με Πέτρουλα, Λαμπράκη, μας οδηγεί».

Πολυτεχνείο: Πλήθος κόσμου τίμησε τα θύματα της εξέγερσης – Δύο προσαγωγές στα Εξάρχεια
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI

«Τιμούμε και φέτος την εξέγερση του Νοέμβρη, τους διαχρονικούς αγώνες της νέας γενιάς για δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη και προκοπή στον τόπο μας», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συμμετοχή του στην πορεία ως επικεφαλής του μπλοκ του κόμματος. «Σήμερα, για ακόμα μία φορά στους αγώνες της νεολαίας εναποθέτουμε την ελπίδα. Σε μία εποχή θλίψης, σε μία εποχή ανασφάλειας και αβεβαιότητας, οι νέοι μπορούν να δείξουν ξανά τον δρόμο» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Τα μηνύματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου είναι επίκαιρα και σήμερα, ακριβώς γιατί τόσο η αστική δικτατορία που υπήρχε το ’73, όσο και η αστική δημοκρατία που την αντικατέστησε μετά το ’74, υπηρετούν και εκφράζουν τα συμφέροντα του μονοπωλιακού κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, επιβεβαιώνουν ότι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό» δήλωσε από την πορεία του Πολυτεχνείου ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ένταση δημιουργήθηκε όταν η διακομματική επιτροπή της Βουλής προσπάθησε να καταθέσει στεφάνι, αλλά νεαροί δεν τους επέτρεψαν την είσοδο.

«Η κριτική σε μία Εθνική Αντιπροσωπεία δεν είναι να την προσβάλλεις,  είναι να φροντίσεις να γίνει ακόμη αξιότερη. Αμφισβήτησέ το κάνοντας το καλύτερο και όχι παριστάνοντας δια της βίας ότι μπορείς τάχα να το εμποδίσεις» ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας.

Μικροένταση προκλήθηκε στην είσοδο του Πολυτεχνείου ανάμεσα σε συγκεντρωμένους. Νεαροί προπηλάκισαν και τον πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Μανιό, με αποτέλεσμα να τον τραυματίσουν στο χέρι.

Επίσης, το μεσημέρι άνδρας έσπασε την κάμερα του συνεργείου του MEGA που βρισκόταν στο Πολυτεχνείο για να καλύψει την 48η επέτειο. Συγκεκριμένα ένας άγνωστος, ο οποίος φορούσε μαύρη κουκούλα, κλώτσησε το τρίποδο πάνω στο οποίο είχε τοποθετηθεί η κάμερα. Ο οπερατέρ του σταθμού επιχείρησε να τον σταματήσει, αλλά εκείνος άρπαξε την κάμερα και την πέταξε κάτω με δύναμη με αποτέλεσμα να σπάσει.

Πολυτεχνείο: Πλήθος κόσμου τίμησε τα θύματα της εξέγερσης – Δύο προσαγωγές στα Εξάρχεια

Λίγο πριν τις 9:00 στεφάνι κατέθεσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. “Η νεολαία σήμερα που μετά από την οικονομική κρίση βιώνει και μία υγειονομική κρίση, καλείται να πορευθεί σε έναν πολυσύνθετο κόσμο γεμάτο προκλήσεις και αβεβαιότητες. Έχουμε χρέος να σταθούμε δίπλα τους και να στηρίξουμε την προσδοκία τους για ένα καλύτερο μέλλον, στο πλαίσιο μιας ανοικτής κοινωνίας που να μας περιλαμβάνει όλους”, τόνισε στο μήνυμά της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Σαράντα οκτώ χρόνια από την ιστορική εξέγερση του Πολυτεχνείου, θυμόμαστε και τιμούμε. Εμπνεόμαστε και τολμούμε. Συλλογιζόμαστε και προχωρούμε!», τονίζει σε μήνυμά του για την επέτειο του Πολυτεχνείου ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι φετινοί εορτασμοί έγιναν κανονικά μετά από την περυσινή αναβολή τους λόγω της πανδημίας, αλλά με την τήρηση αυστηρών μέτρων προστασίας για όλους τους συμμετέχοντες.

Πορεία για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου έγινε και στη Θεσσαλονίκη, προς το Προξενείο των ΗΠΑ, με τη συμμετοχή φοιτητών, συνδικαλιστών, εκπροσώπων κομμάτων, συνδικάτων και άλλων πολιτών κάθε ηλικίας.

Μετά την ολοκλήρωση των εκδηλώσεων και τις καταθέσεις στεφάνων στον προαύλιο χώρο της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, στην κεφαλή της πορείας τέθηκαν μέλη του Συλλόγου Εξορισθέντων – Φυλακισθέντων κατά την περίοδο της δικτατορίας και ακολουθούν τα μπλόκ του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ, των φοιτητών. Σε μικρή απόσταση από τον κύριο όγκο των διαδηλωτών ακολουθεί το μπλόκ του ΣΥΡΙΖΑ και της νεολαίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που ξεκίνησε από τη βόρεια πύλη της ΔΕΘ, ενώ στο πίσω μέρος της πορείας βρίσκονται διαδηλωτές από την εξωκοινοβουλευτική αριστερά και τον αντεξουσιαστικό χώρο. Η αστυνομία από νωρίς το απόγεμα διέκοψε σταδιακά την κυκλοφορία των οχημάτων στις κεντρικές οδούς Εγνατία, Αγγελάκη, Τσιμισκή και Εθνικής Αμύνης, ενώ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί σε κομβικά σημεία για την αποτροπή πιθανών επεισοδίων.

Στεφάνια και λουλούδια στο μνημείο για την εξέγερση του Πολυτεχνείου, στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, κατέθεσαν εκπρόσωποι σωματείων, φορέων και οργανώσεων της πόλης καθώς και απλοί πολίτες.

«Σήμερα τιμούμε τη μνήμη της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, τον αγώνα των νέων για τη δημοκρατία και την ελευθερία μας. Σαράντα οκτώ χρόνια μετά, τα αιτήματα των εξεγερμένων βρίσκουν γόνιμο έδαφος στη σημερινή εποχή και στις εργασιακές διεκδικήσεις για σταθερή και πλήρη εργασία, για μόνιμη απασχόληση, για μισθούς αξιοπρέπειας, για συνθήκες εργασίας, οι οποίες να εξασφαλίζουν την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων και για ένα αύριο, το οποίο είναι αυτό που θέλουμε και όχι αυτό που μας επιβάλλουν», δήλωσε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Χάρης Κυπριανίδης.

Πολυτεχνείο: Πλήθος κόσμου τίμησε τα θύματα της εξέγερσης – Δύο προσαγωγές στα Εξάρχεια

«Το μήνυμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου παραμένει ζωντανό, πολύ πιο επίκαιρο την εποχή που ζούμε», δήλωσε το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Παπατολίδης, προσθέτοντας πως είναι «επίκαιρα τα ζητήματα της πάλης του λαού για τα σύγχρονα δικαιώματα του απέναντι στην πολιτική των ξεχαρβαλωμένων δικαιωμάτων, των τσακισμένων μισθών» και «χρειάζεται ο λαός να συμμετέχει αποφασιστικά για να δικαιώσει όχι μόνο τους αγώνες της γενιάς αλλά τις δικούς του».

«Η μέρα αυτή πρέπει να είναι μέρα αναστοχασμού για όλους μας, όχι μόνο για εμάς που ανήκουμε στη γενιά του Πολυτεχνείου, αλλά και για τους σημερινούς νέους», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιώργος Αβαρλής, ενώ ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών Σίμος Δανιηλίδης επισήμανε ότι «η νέα γενιά με το εργατικό κίνημα μαζί με την τοπική αυτοδιοίκηση θα συνεχίσουμε τον αγώνα για τα δίκαια των εργαζομένων».

Πολυτεχνείο: Πλήθος κόσμου τίμησε τα θύματα της εξέγερσης – Δύο προσαγωγές στα Εξάρχεια
(ΓΙΕΝΑΝΤΑ ΝΤΕΛΑΪ / EUROKINISSI)

Σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία, στην πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου συμμετείχαν περίπου 20.000 πολίτες.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος