Επέτειος Πολυτεχνείου: Χιλιάδες άνθρωποι τίμησαν τα θύματα της εξέγερσης

Ολοκληρώθηκε η μεγάλη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία για τον εορτασμό της 48ης επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Του συλλαλητηρίου προπορεύτηκε ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974.

Προπορεύτηκαν φοιτητές με τη σημαία της Πολυτεχνείου, οι οποίοι απήγγειλαν τον Εθνικό Ύμνο έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ και αποχώρησαν.

Φόρο τιμής απέτισαν από νωρίς το πρωί εκατοντάδες πολίτες στη μνήμη των νεκρών του Πολυτεχνείου. Γονείς με τα παιδιά τους πέρασαν την ιστορική πύλη για να αφήσουν ένα λουλούδι στο μνημείο των θυμάτων και να πουν με τον δικό τους τρόπο ότι το μήνυμα της εξέγερσης για δημοκρατία και ελευθερία παραμένει ζωντανό. Οι πύλες του Πολυτεχνείου έκλεισαν στη μία το μεσημέρι και ακολούθησαν οι εκδηλώσεις μνήμης.

Φοιτητές ξεδίπλωσαν τη σημαία της εξέγερσης μπροστά στην είσοδο του Πολυτεχνείου από όπου το 1973 εισέβαλε το τανκ και φώναξαν συνθήματα όπως «Αδέρφια ζείτε, εσείς μας οδηγείτε», «Ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία» και «Ζει, ζει, ο Τεμπονέρας ζει, με Πέτρουλα, Λαμπράκη, μας οδηγεί».

Επέτειος Πολυτεχνείου: Χιλιάδες άνθρωποι τίμησαν τα θύματα της εξέγερσης
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI

«Τιμούμε και φέτος την εξέγερση του Νοέμβρη, τους διαχρονικούς αγώνες της νέας γενιάς για δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη και προκοπή στον τόπο μας», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συμμετοχή του στην πορεία ως επικεφαλής του μπλοκ του κόμματος. «Σήμερα, για ακόμα μία φορά στους αγώνες της νεολαίας εναποθέτουμε την ελπίδα. Σε μία εποχή θλίψης, σε μία εποχή ανασφάλειας και αβεβαιότητας, οι νέοι μπορούν να δείξουν ξανά τον δρόμο» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Τα μηνύματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου είναι επίκαιρα και σήμερα, ακριβώς γιατί τόσο η αστική δικτατορία που υπήρχε το ’73, όσο και η αστική δημοκρατία που την αντικατέστησε μετά το ’74, υπηρετούν και εκφράζουν τα συμφέροντα του μονοπωλιακού κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, επιβεβαιώνουν ότι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό» δήλωσε από την πορεία του Πολυτεχνείου ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Μικροεπεισόδια έγιναν το πρωί όταν νεαροί εμπόδισαν την κατάθεση στεφάνων από την διακοινοβουλευτική επιτροπή, αλλά και από ομάδα εκπροσώπων των βουλευτών και της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ένταση σημειώθηκε και το μεσημέρι όταν άνδρας έσπασε την κάμερα του συνεργείου του MEGA που βρισκόταν στο Πολυτεχνείο για να καλύψει την 48η επέτειο. Συγκεκριμένα ένας άγνωστος, ο οποίος φορούσε μαύρη κουκούλα, κλώτσησε το τρίποδο πάνω στο οποίο είχε τοποθετηθεί η κάμερα. Ο οπερατέρ του σταθμού επιχείρησε να τον σταματήσει, αλλά εκείνος άρπαξε την κάμερα και την πέταξε κάτω με δύναμη με αποτέλεσμα να σπάσει.

Επέτειος Πολυτεχνείου: Χιλιάδες άνθρωποι τίμησαν τα θύματα της εξέγερσης

Λίγο πριν τις 9:00 στεφάνι κατέθεσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. “Η νεολαία σήμερα που μετά από την οικονομική κρίση βιώνει και μία υγειονομική κρίση, καλείται να πορευθεί σε έναν πολυσύνθετο κόσμο γεμάτο προκλήσεις και αβεβαιότητες. Έχουμε χρέος να σταθούμε δίπλα τους και να στηρίξουμε την προσδοκία τους για ένα καλύτερο μέλλον, στο πλαίσιο μιας ανοικτής κοινωνίας που να μας περιλαμβάνει όλους”, τόνισε στο μήνυμά της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Σαράντα οκτώ χρόνια από την ιστορική εξέγερση του Πολυτεχνείου, θυμόμαστε και τιμούμε. Εμπνεόμαστε και τολμούμε. Συλλογιζόμαστε και προχωρούμε!», τονίζει σε μήνυμά του για την επέτειο του Πολυτεχνείου ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι φετινοί εορτασμοί πραγματοποιούνται κανονικά μετά από την περυσινή αναβολή τους λόγω της πανδημίας, αλλά με την τήρηση αυστηρών μέτρων προστασίας για όλους τους συμμετέχοντες.

Στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς κορoνοϊού, το Πρυτανικό Συμβούλιο του ΕΜΠ αποφάσισε ότι έως και την Τετάρτη 17 Νοεμβρίου θα υπάρξει αυξημένη φύλαξη του συγκροτήματος Πατησίων του ΕΜΠ από την υπηρεσία φύλαξης του ιδρύματος και παράλληλα τα κτήρια του συγκροτήματος, στην Πατησίων θα είναι κλειστά.

Πορεία για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου πραγματοποιείται και στη Θεσσαλονίκη, προς το Προξενείο των ΗΠΑ, με τη συμμετοχή φοιτητών, συνδικαλιστών, εκπροσώπων κομμάτων, συνδικάτων και άλλων πολιτών κάθε ηλικίας.

Μετά την ολοκλήρωση των εκδηλώσεων και τις καταθέσεις στεφάνων στον προαύλιο χώρο της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, στην κεφαλή της πορείας τέθηκαν μέλη του Συλλόγου Εξορισθέντων – Φυλακισθέντων κατά την περίοδο της δικτατορίας και ακολουθούν τα μπλόκ του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ, των φοιτητών. Σε μικρή απόσταση από τον κύριο όγκο των διαδηλωτών ακολουθεί το μπλόκ του ΣΥΡΙΖΑ και της νεολαίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που ξεκίνησε από τη βόρεια πύλη της ΔΕΘ, ενώ στο πίσω μέρος της πορείας βρίσκονται διαδηλωτές από την εξωκοινοβουλευτική αριστερά και τον αντεξουσιαστικό χώρο. Η αστυνομία από νωρίς το απόγεμα διέκοψε σταδιακά την κυκλοφορία των οχημάτων στις κεντρικές οδούς Εγνατία, Αγγελάκη, Τσιμισκή και Εθνικής Αμύνης, ενώ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί σε κομβικά σημεία για την αποτροπή πιθανών επεισοδίων.

Στεφάνια και λουλούδια στο μνημείο για την εξέγερση του Πολυτεχνείου, στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, κατέθεσαν εκπρόσωποι σωματείων, φορέων και οργανώσεων της πόλης καθώς και απλοί πολίτες.

«Σήμερα τιμούμε τη μνήμη της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, τον αγώνα των νέων για τη δημοκρατία και την ελευθερία μας. Σαράντα οκτώ χρόνια μετά, τα αιτήματα των εξεγερμένων βρίσκουν γόνιμο έδαφος στη σημερινή εποχή και στις εργασιακές διεκδικήσεις για σταθερή και πλήρη εργασία, για μόνιμη απασχόληση, για μισθούς αξιοπρέπειας, για συνθήκες εργασίας, οι οποίες να εξασφαλίζουν την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων και για ένα αύριο, το οποίο είναι αυτό που θέλουμε και όχι αυτό που μας επιβάλλουν», δήλωσε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Χάρης Κυπριανίδης.

Επέτειος Πολυτεχνείου: Χιλιάδες άνθρωποι τίμησαν τα θύματα της εξέγερσης

«Το μήνυμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου παραμένει ζωντανό, πολύ πιο επίκαιρο την εποχή που ζούμε», δήλωσε το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Παπατολίδης, προσθέτοντας πως είναι «επίκαιρα τα ζητήματα της πάλης του λαού για τα σύγχρονα δικαιώματα του απέναντι στην πολιτική των ξεχαρβαλωμένων δικαιωμάτων, των τσακισμένων μισθών» και «χρειάζεται ο λαός να συμμετέχει αποφασιστικά για να δικαιώσει όχι μόνο τους αγώνες της γενιάς αλλά τις δικούς του».

«Η μέρα αυτή πρέπει να είναι μέρα αναστοχασμού για όλους μας, όχι μόνο για εμάς που ανήκουμε στη γενιά του Πολυτεχνείου, αλλά και για τους σημερινούς νέους», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιώργος Αβαρλής, ενώ ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών Σίμος Δανιηλίδης επισήμανε ότι «η νέα γενιά με το εργατικό κίνημα μαζί με την τοπική αυτοδιοίκηση θα συνεχίσουμε τον αγώνα για τα δίκαια των εργαζομένων».

Επέτειος Πολυτεχνείου: Χιλιάδες άνθρωποι τίμησαν τα θύματα της εξέγερσης
(ΓΙΕΝΑΝΤΑ ΝΤΕΛΑΪ / EUROKINISSI)

Έκτακτες ρυθμίσεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς

Με εντολή της ΕΛ.ΑΣ, κλειστοί παρέμειναν οι σταθμοί του μετρό «Μέγαρο Μουσικής», «Σύνταγμα» και «Ευαγγελισμός» μέχρι και περίπου στις 8:30 το βράδυ οπότε και άνοιξαν.

Τροποποιήσεις γίνονται σε δρομολόγια των γραμμών λεωφορείων και τρόλεϊ σε οδούς περιμετρικά του Πολυτεχνείου και στο κέντρο της πόλης, σύμφωνα με τις υποδείξεις της αστυνομίας.

Σε ισχύ έχουν τεθεί από τη Δευτέρα έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από την αστυνομία, οι οποίες θα ισχύουν μέχρι τις 06:00 της Πέμπτης 18 Νοεμβρίου.

Αυστηρά μέτρα ασφαλείας από την ΕΛ.ΑΣ.

Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου, καθώς περισσότεροι από 5.500 αστυνομικοί βρίσκονται επί ποδός.

Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, φύλαξη των πανεπιστημίων, κυβερνητικών κτηρίων και πρεσβειών, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν καταδρομικές επιθέσεις ή και καταλήψεις.

Ταυτόχρονα, αυξημένη αστυνομική παρουσία θα υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων, ενώ θα γίνονται προληπτικοί έλεγχοι σε διάφορα σημεία.

Από αέρος, ελικόπτερα και drones της ΕΛ.ΑΣ. θα μεταφέρουν συνεχώς εικόνα στο Κέντρο Επιχειρήσεων στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, ενώ θα ελέγχονται ταράτσες κτιρίων, από όπου τα προηγούμενα χρόνια διάφορα άτομα πετούσαν μολότοφ και πλήθος αντικειμένων κατά των αστυνομικών δυνάμεων.

Παράλληλα, τα ειδικά οχήματα εκτόξευσης νερού της ΕΛ.ΑΣ. θα βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας, έτοιμα να επέμβουν εάν χρειαστεί. Τέλος υπάρχει ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο για τον εντοπισμό σημείων που θα μπορούσαν να κρύψουν κάποιοι «πολεμοφόδια».

Επέτειος Πολυτεχνείου: Χιλιάδες άνθρωποι τίμησαν τα θύματα της εξέγερσης
(ΓΙΕΝΑΝΤΑ ΝΤΕΛΑΪ / EUROKINISSI)

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις 

Λόγω των εκδηλώσεων για την «48η Επέτειο του Πολυτεχνείου», πραγματοποιούνται έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κάτωθι οδικό δίκτυο της ευρύτερης περιοχής του Κέντρου της Αθήνας με απαγόρευση της στάσης και στάθμευσης των οχημάτων καθώς και διακοπή της κυκλοφορίας  μέχρι το πέρας των εκδηλώσεων:

  • Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου), σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλη οδό
  • Πλατεία Ομονοίας
  • Αιόλου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) και Σταδίου
  • Σταδίου, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλη οδό
  • Πλατεία Συντάγματος
  • Β. Γεωργίου Α’, σε όλο το μήκος της
  • Λ. Βασ. Σοφίας, σε όλο το μήκος της και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλη οδό
  • Ακαδημίας, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλη οδό
  • Λ. Αλεξάνδρας, σε όλο το μήκος της και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλη οδό
  • Γέλωνος , στο τμήμα της μεταξύ των οδών Δορυλαίου και Π. Κόκκαλη
  • Π. Κόκκαλη, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Γέλωνος και της Λ. Βασ. Σοφίας
  • Δορυλαίου, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Π. Κυριακού και της Λ. Βασ. Σοφίας
  • Λ. Βασ. Αμαλίας , σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλη οδό
  • Φιλελλήνων, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλη οδό
  • Λ. Συγγρού, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Αθ. Διάκου και της Λ. Βασ. Αμαλίας
  • Π. Τσαλδάρη (Πειραιώς) , στο τμήμα της μεταξύ της Ιεράς Οδού και της Πλ. Ομονοίας
  • Αθηνάς, σε όλο το μήκος της
  • Ερμού, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Αθηνάς και Π. Τσαλδάρη (Πειραιώς)
  • Τσόχα, σε όλο το μήκος της
  • Σούτσου, στο τμήμα της μεταξύ της Πλ. Μαβίλη και της οδού Τσόχα
  • Ζαχάρωφ, στο τμήμα της μεταξύ των Λεωφόρων Αλεξάνδρας και Βασ. Σοφίας
  • Λ. Κηφισίας, στο τμήμα της μεταξύ των Λεωφόρων Κατεχάκη και Αλεξάνδρας, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα
  • Λ. Μεσογείων, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Κατεχάκη και της οδού Φειδιππίδου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα
  • Φειδιππίδου, στο τμήμα της μεταξύ των Λεωφόρων Μεσογείων και Βασ. Σοφίας
  • Μιχαλακοπούλου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Φειδιππίδου και Σπ. Μερκούρη και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας
  • Λ. Βασ. Κων/νου, σε όλο το μήκος της, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Κηφισιά
  • Αρδηττού, σε όλο το μήκος της, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς τη Λ. Βασ. Κων/νου
  • Βασ. Αλεξάνδρου, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Βασ. Σοφίας και της οδού Μιχαλακοπούλου
  • Βεντήρη, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Βασ. Σοφίας και της οδού Μιχαλακοπούλου
  • Χατζηγιάννη, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Βασ. Σοφίας και της οδού Μιχαλακοπούλου
  • Χ. Μέξη στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Βασ. Σοφίας και της οδού Μιχαλακοπούλου
  • Ηριδανού, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Βασ. Σοφίας και της οδού Μιχαλακοπούλου
  • Παπαδιαμαντοπούλου, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Μιχαλακοπούλου και της Λ. Βασ. Σοφίας
  • Αιγινήτου, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Βασ. Σοφίας και της οδού Παπαδιαμαντοπούλου
  • Λούρου, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Βασ. Σοφίας και της οδού Μιχαλακοπούλου
  • Λαμψάκου, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Βασ. Σοφίας και της οδού Μιχαλακοπούλου
  • Σεμιτέλου στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Βασ. Σοφίας και της οδού Μιχαλακοπούλου
  • Κερασούντος, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Βασ. Σοφίας και της οδού Μιχαλακοπούλου
  • Καρτάλη, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Βασ. Σοφίας και της οδού Έβρου
  • Λυκαονίας, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Βασ. Σοφίας και της οδού Έβρου
  • Αγγ. Πυρρή, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Βασ. Σοφίας και της οδού Έβρου
  • Ξενίας, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Βασ. Σοφίας και της οδού Μιχαλακοπούλου
Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος