Μετάλλαξη Όμικρον: Μεταδοτικότητα και ποια η κάλυψή της από τα εμβόλια

Σε επαγρύπνηση βρίσκονται οι επιστήμονες και στην Ελλάδα για τη μετάλλαξη Όμικρον, «μετάλλαξη της ανησυχίας», όπως τη χαρακτήρισε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Οι υγειονομικές αρχές υπογραμμίζουν την ανάγκη ενίσχυσης του εμβολιαστικού προγράμματος και την εφαρμογή των μέτρων προστασίας.

“Μετά τους τέσσερις διπλωμάτες που είχαν έρθει με αποστολή στη Μποτσουάνα και βρέθηκαν θετικοί στη μετάλλαξη “Όμικρον”, ο υπουργός Υγείας της χώρας ανακοίνωσε χθες 15 ακόμη κρούσματα της νέας μετάλλαξης” είπε στην ΕΡΤ ο Γεράσιμος Σιούτας επίτιμος πρόξενος στη Μποτσουάνα.

Τη στιγμή που η παγκόσμια ιατρική κοινότητα, μελετά το ιδιαίτερα μεταδοτικό, όπως φαίνεται, στέλεχος του κορονοιού, αρνητικός ήταν ο επανέλεγχος 40.000 δειγμάτων, ως προς το νέο αυτό στέλεχος.

«Έχει διαπιστωθεί ότι στις 32 μεταλλάξεις αυτής της παραλλαγής, υπάρχουν δύο οι οποίες υπάρχουν στην παραλλαγή Δέλτα. Κάνουν την παραλλαγή Δέλτα, λοιπόν, να είναι υπερμεταδοτική. Θεωρητικά περιμένουμε ότι η Όμικρον θα είναι περισσότερο υπερμεταδοτική σε σχέση με την Δέλτα. Αυτά δείχνει ήδη η θεαματική εξάπλωση των κρουσμάτων στη Νότια Αφρική» είπε μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις» ο ομότιμος καθηγητής Γενετικής του ΑΠΘ Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης.

“Εκείνο που είναι εντυπωσιακό και θα είναι ενθαρρυντικό, είναι ότι τα εμβόλια μπορούν να αντιμετωπίσουν και αυτή την παραλλαγή, όχι με πιθανότητα 90%, αλλά με μια αποτελεσματικότητα της τάξεως του 75-80%” πρόσθεσε.

“Ακόμα δεν έχουν απαντηθεί δυο βασικά ερωτήματα που για εμάς είναι τα πιο σημαντικά. “Το ένα είναι αν το εμβόλιο καλύπτει την “Όμικρον”, που πολύ πιθανόν την καλύπτει, αυτό δεν το ξέρουμε ακόμα, έτσι είναι οι πρώτες ενδείξεις. Και το δεύτερο είναι να δούμε πόσο μεταδοτικό περισσότερο είναι το στέλεχος αυτό επειδή έχει 32 μεταλλάξεις σε σχέση με την Δέλτα που έχει 16»,επεσήμανε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

Το εθνικό σύστημα υγείας εξακολουθεί να δοκιμάζεται. Ειδικά τα νοσοκομεία σε Μακεδονία και Θράκη έχουν ξεπεράσει τα όρια τους, με τις ΜΕΘ να είναι πλήρεις και ασθενείς διασωληνωμένοι να νοσηλεύονται εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.

“Χρειάζονται περισσότερα μέτρα και κυρίως επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμούτόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ ο Νίκος Καπραβέλος, Διευθυντής Β` Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Νοσοκομείου Γ. Παπανικολάου. “Μου είναι αδιανόητο να έχουμε τέτοιο όπλο και να μην το χρησιμοποιούμε” πρόσθεσε και έκανε λόγο για ανεπίτρεπτες καθυστερήσεις χειρουργείων λόγω έλλειψης διαθέσιμων κλινών στις Μονάδες εντατικής Θεραπείας.

“Οι κυβερνήσεις κοιτάνε την οικονομία, την ψυχολογία, την κοινωνική δραστηριότητα. Άρα βάζεις πολλές συνισταμένες. Οι συνισταμένες στην Ελλάδα δεν δικαιολογούν γενικό lockdown” σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

Συνολικά 386.692 πολίτες άνω των 12 ετών προστέθηκαν, μέσα σε 2 εβδομάδες, στον συνολικό πληθυσμό που έχει επιλέξει να εμβολιαστεί. Από αυτούς οι 46.953 είναι άνω των 60 ετών.

Θα υπάρξουν στοχευμένα μέτρα, όπως έγινε και στις ηλικίες άνω των 60. Θα υπάρξουν μέτρα για αυτούς που επιλέγουν να μην εμβολιαστούν. Σεβαστή επιλογή του καθενός να μην εμβολιαστεί, αλλά δεν είναι δυνατόν να «την πληρώνει» η πλειονότητα που αποφάσισε να εμβολιαστεί και έχει θωρακιστεί απέναντι στην πανδημία” τόνισε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα μελέτες, οι εμβολιασμένοι έχουν τρεις φορές λιγότερες πιθανότητες να μολυνθούν, απ’ ότι αν δεν είχαν κάνει το εμβόλιο και εννιά φορές μικρότερο κίνδυνο να πεθάνουν αν μολυνθούν. Μεγάλης σημασίας θεωρούν οι ειδικοί και τη συμβολή της ενισχυτικής δόσης.

Ρεπορτάζ: Βάσω Τζανακάκη

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος