Κ. Τριανταφυλλίδης: Η παραλλαγή Όμικρον θα μπορέσει να αντιμετωπιστεί από τα υπάρχοντα εμβόλια με 10 – 15% μικρότερη αποτελεσματικότητα (video)

Για την παραλλαγή Όμικρον τα μέτρα έχουν ήδη προταθεί από την αρμόδια επιτροπή της Ευρωπαϊκή Ένωσης εδώ και 3-4 ημέρες, τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις» ο ομότιμος καθηγητής Γενετικής του ΑΠΘ Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης.

Στην τρισδιάστατη δομή της παραλλαγής Όμικρον, φαίνεται ότι έχει 32 μεταλλάξεις και όχι 16 πρόσθεσε ο ίδιος, σημειώνοντας: «Μπορεί π.χ. στη Νότα Αφρική να μολύνθηκε κάποιος ταυτόχρονα από την παραλλαγή Βήτα μου είχε εμφανιστεί και στη Θεσσαλίκη πέρσι τον Ιανουάριο και από την παραλλαγή Δέλτα που βρίσκεται εξαπλωμένη στη Νότια Αφρική. Δέκα έξι έχει η κάθε μία, έτσι δημιουργήθηκε η παραλλαγή Όμικρον».

Γιατί μας ανησυχεί η παραλλαγή Όμικρον

«Έχει διαπιστωθεί ότι στις 32 μεταλλάξεις αυτής της παραλλαγής, υπάρχουν δύο οι οποίες υπάρχουν στην παραλλαγή Δέλτα. Κάνουν την παραλλαγή Δέλτα, λοιπόν, να είναι υπερμεταδοτική. Θεωρητικά περιμένουμε ότι η Όμικρον θα είναι περισσότερο υπερμεταδοτική σε σχέση με την Δέλτα. Αυτά δείχνει ήδη η θεαματική εξάπλωση των κρουσμάτων στη Νότια Αφρική» πρόσθεσε ο κ Τριανταφυλλίδης.

«Όλοι να τρέξουν και να κάνουν την ενισχυτική δόση»

«Στην παραλλαγή Όμικρον περιλαμβάνεται μια μετάλλαξη, η οποία “ξεφεύγει” από το ανοσοποιητικό μας σύστημα και υπήρχε στην παραλλαγή Βήτα. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος γνωρίζουμε ότι τα εμβόλια δεν έχουν τέτοια αποτελεσματικότητα όση στην παραλλαγή Άλφα. Εκείνο που είναι εντυπωσιακό και θα είναι ενθαρρυντικό, είναι ότι τα εμβόλια μπορούν να αντιμετωπίσουν και αυτή την παραλλαγή, όχι με πιθανότητα 90%, αλλά με μια αποτελεσματικότητα της τάξεως του 75-80%. Ναι, θεωρητικά θα μπορέσει να αντιμετωπιστεί και αυτή η παραλλαγή από τα υπάρχοντα εμβόλια. Θα πρέπει όμως όλοι να τρέξουν και να πάνε να κάνουν την ενισχυτική δόση», είπε ακόμα.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος