Π. Τσάκωνας, καθ. Διεθνών Σχέσεων: Η επιλογή Κιλιτσντάρογλου μάλλον ευνοεί τον Ερντογάν – Ρυθμιστής των εκλογών το Κουρδικό

O Ταγίπ Ερντογάν έχει αποδείξει ότι μπορεί να διαχειρίζεται συγκεκριμένους συνυποψήφιους με μάλλον αποτελεσματικό για εκείνον τρόπο» εκτίμησε ο κ. Τσάκωνας.

Σχεδόν δύο μήνες πριν από τις εκλογές στην Τουρκία άγνωστο είναι το πώς θα επηρεάσει η επιλογή του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ως αντιπάλου του Ερντογάν το τελικό αποτέλεσμα. Ο Παναγιώτης Τσάκωνας, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο ΕΚΠΑ μιλώντας στην ΕΡΤ εκτίμησε ότι η αναμέτρηση ευνοεί τον Τούρκο πρόεδρο λέγοντας ότι «η επιλογή που έκανε η συμμαχία μάλλον οδηγεί τα πράγματα σε καλύτερες συνθήκες για τον Τούρκο πρόεδρο όσον αφορά τις εκλογές που έρχονται».

To Koυρδικό είναι ρυθμιστής των εξελίξεων

Ερωτηθείς για τις πρώτες δημοσκοπήσεις που εμφανίζουν τον εξακομματικό συνασπισμό της αντιπολίτευσης να έχει αυξημένα ποσοστά ο κ. Τσάκωνας υποστήριξε ότι ένας καθοριστικός παράγοντας που θα κρίνει το τελικό αποτέλεσμα είναι το κουρδικό και με ποιον τρόπο θα τοποθετηθεί όσον αφορά τη σύνθεση, την υποστήριξη της συμμαχίας.

«Υπάρχουν αναλυτές στην Τουρκία που υποστηρίζουν ότι η επιλογή των Κούρδων να κινηθούν προς τη συμμαχία θα σημαίνει και ανάλογη απώλεια από πλευράς συμμαχίας σε εθνικιστικούς ψήφους. Άρα, είναι ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να το δούμε με μεγαλύτερη προσοχή. Σαφώς το Κουρδικό είναι ρυθμιστής των εξελίξεων».

Και όπως τόνισε, ο Ταγίπ Ερντογάν έχει αποδείξει ότι μπορεί να διαχειρίζεται ειδικά συγκεκριμένους συνυποψήφιους με μάλλον αποτελεσματικό για εκείνον τρόπο.

Zητούμενο η σχέση της Τουρκίας με τη Δύση

Αναφορικά με την στάση που αναμένεται να κρατήσει ο Κιλιτσντάρογλου σε περίπτωση εκλογής του, ανέφερε ότι υπάρχει το ζήτημα των σχέσεων του επόμενου προέδρου με την Ελλάδα.

«Γνωρίζουμε ότι ο Ερντογάν τοποθετείται απέναντι στην Ελλάδα με ένα πολύ συγκεκριμένο τρόπο, με μια σειρά από αφηγήματα. Δεν διαφοροποιείται ιδιαίτερα η άλλη πλευρά, δηλαδή, ειδικά όσον αφορά την Ελλάδα, διαφοροποιείται όμως όσον αφορά τις σχέσεις της με τη Δύση και αυτό μας ενδιαφέρει» σχολίασε ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του ΕΚΠΑ επισημαίνοντας ότι τα ελληνοτουρκικά εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο και πρέπει να δούμε σε αυτό το ευρύτερο πλαίσιο το πώς σκέφτεται ο νέος πρόεδρος. Σε το νέο πλαίσιο ο Κιλιτσντάρογλου και ευρύτερα η Συμμαχία, αν διαβάσετε και το πολιτικό μανιφέστο, έχουν λιγότερο αυτόνομη θέση από αυτή που εκφράζει Τούρκος πρόεδρος», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό που ενδιαφέρει την Ελλάδα είναι το πόσο μπορούμε να διαχειριστούμε μια τέτοια στροφή και το εάν μπορεί και ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος να κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση λόγω των μεγάλων αναγκών οικονομικών που δημιουργήθηκαν μετά τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ, προκειμένου να επανασυστήσει στην πραγματικότητα το κράτος.

Μιλώντας για τις σχέσεις Τουρκίας και Δύσης ο κ. Τσάκωνας είπε ότι μένει να φανεί εάν «μια απομάκρυνση από τη Δύση έχει βαθύτερα βαθύτερες ρίζες και θα ακολουθηθεί την επομένη των εκλογών ή αντίθετα και λόγω ανάγκης, τουλάχιστον στο πρώτο μεταβατικό στάδιο, θα υποχρεωθεί και εκείνος να κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση».

O κ. Τσάκωνας εκτίμησε ότι το ζητούμενο μετά τις τουρκικές εκλογές «είναι κοινή γραμμή σε σχέση με την ευρύτερη εικόνα, δηλαδή τις σχέσεις της Τουρκίας με τη Δύση». Και όπως είπε οι περισσότεροι αναλυτές κρατούν την αναπνοή τους για να δουν σε ποια κατεύθυνση θα κινηθεί η Τουρκία αμέσως μετά τις εκλογές».


Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Διαβάστε επίσης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος