Β. Αρεταίος στο Πρώτο : “Κλειδί” για τις εκλογές και τις εξελίξεις στην Τουρκία, το Κουρδικό (audio)

Χρονιά εκλογών για τις εκλογές στην Τουρκία με τη δημοτικότητα του Προέδρου Ερντογάν και του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης να καταγράφει αισθητή πτώση από τις εκλογές του 2018 ως σήμερα.
Για το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό της Τουρκίας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 & 105,8 https://webradio.ert.gr/proto/, την εκπομπή “Ναι μεν, αλλά” και την Ευαγγελία Μπαλτατζή, μίλησε ο Δημοσιογράφος και Επιστημονικός Συνεργάτης στο ΕΛΙΑΜΕΠ, Βαγγέλης Αρεταίος.

Έκανε λόγο για πτώση της δημοτικότητας Ερντογάν και AKP που ξεπερνούν το 15%, αριθμοί που έχουν πολύ μεγάλη σημασία, αν σκεφτεί κανείς ότι με τις αλλαγές που έγιναν στο Σύνταγμα, για να εκλεγεί Πρόεδρος χρειάζεται 50% + 1 κάτι που δεν υπήρχε πριν.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις τον τελευταίο χρόνο, καταγράφεται μια σταθερότητα στα ποσοστά και τους συσχετισμούς των κομμάτων.
Το κυβερνών κόμμα βρίσκεται περίπου στο 24%, με μια σταθερότητα και για την αντιπολίτευση. Το κόμμα της Ακσενέρ σημείωσε μεγάλη άνοδο πάνω από 15% με εθνικιστικές αγκυλώσεις που δεν το καθιστούν ακραίο, αλλά τα αντανακλαστικά του παραμένουν εθνικιστικά με αποτέλεσμα να μην έχει πείσει προς το παρόν ότι έχει μετακινηθεί κεντροδεξιά.
Το ίδιο και το Ρεπουμπλικανικό.
Και το κόμμα του Ερντογάν, μετά το 2015, άρχισε να συμπράττει με τους εθνικιστές και έτσι έχουμε έναν ευρύτερο και ακραίο εθνικισμό με συγκοινωνούντα δοχεία μεταξύ των κομμάτων.
Το Ρεπουμπλικανικό, Κεμαλικό κάνει μια προσπάθεια να έρθει πιο κοντά στο κουρδικό ζήτημα. Επίσης έρχεται πρώτο σε σχέση με την ψήφο των νέων από 18 έως 25 ετών.
Εκτίμησε πως το κουρδικό ζήτημα και το κουρδικό στοιχείο είναι αυτά που θα καθορίσουν το αποτέλεσμα των εκλογών αλλά και την πολιτική μετά τις εκλογές. Ως κόμμα βρίσκεται στο 12% με τον Ντεμιρτάζ στη φυλακή. Αυτό που πρέπει να κάνει η αντιπολίτευση είναι να κατέβει με έναν υποψήφιο. Αν οι Κούρδοι αποφασίσουν να κατέβουν με δικό τους υποψήφιο, οι υπόλοιποι θα είναι δύσκολο να κερδίσουν τον Ερντογάν. Άρα θα πρέπει να συνεργαστούν με τους Κούρδους. Επίσης υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό Κούρδων ψηφοφόρων που θα ψηφίσουν ανάλογα με τον υποψήφιο.
Το βασικό πρόβλημα όλων είναι η οικονομία και εκεί έγκειται η αδυναμία της αντιπολίτευσης να πείσει ότι μπορεί να τη διαχειριστεί.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος