Π. Τατσόπουλος στην ΕΡΤ: Η «Κιβωτός» δεν είναι η μόνη περίπτωση – Υπάρχουν πολλοί τρόποι χειραγώγησης μέσα στα ιδρύματα (video)

Array

«Ως εξώγαμο τέκνο αγνώστου πατρός πέρασα τα τρία πρώτα χρόνια της ζωής μου έγκλειστος στο Πατριωτικό Ίδρυμα Κοινωνικής Προνοίας και Αντιλήψεως, ευρέως γνωστό στο πανελλήνιο από το αρκτικόλεξό του: ΠΙΚΠΑ» έγραψε σε άρθρο του στην εφημερίδα «Τα Νέα» ο Πέτρος Τατσόπουλος. Ο γνωστός συγγραφέας, με αφορμή τα όσα τραγικά αποκαλύπτονται καθημερινά για την «Κιβωτό του Κόσμου» μίλησε στην ΕΡΤ για τη ζωή ενός παιδιού σε ίδρυμα.

«Πραγματικά η εμπειρία η δικιά μου, η οποία είναι μία από τις χιλιάδες εμπειρίες μόνο στην Ελλάδα και φυσικά τις εκατοντάδες χιλιάδες, έχει να κάνει με το ίδρυμα στο οποίο είχα φιλοξενηθεί τα πρώτα χρόνια της ζωής μου, τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1960» δήλωσε στις «Συνδέσεις».

Έχοντας την εμπειρία του ιδρυματισμού ο κ. Τατσόπουλος είπε  ότι «ο χαρακτήρας της διαπαιδαγώγησης, μετά από τη λήξη του εμφυλίου πολέμου, ήταν ένας πατριωτικός, θρησκευτικός χαρακτήρας». Ο ίδιος έζησε στο ΠΙΚΠΑ τρία χρόνια πριν βρεθεί μια ανάδοχη οικογένεια για να τον μεγαλώσεις. «Ήταν συνήθως φτωχές οικογένειες που έπαιρναν ένα μικρό επίδομα από το ίδρυμα για να σε μεγαλώσουν σε ένα οικογενειακό περιβάλλον» δήλωσε στην ΕΡΤ. Και όπως αποκαλύπτει στο άρθρο του η εμπειρία που βίωσε ήταν τραυματική.

Τα ιδρύματα δεν μπορεί να είναι ανεξέλεγκτα

Όπως είπε ο ίδιος είχε εμπειρία και από ο Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων στον Κορυδαλλό, που στεγαζόταν σε ένα τμήμα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, με θεά το σωφρονιστικό κατάστημα αρρένων ανηλίκων.

«Ήταν σαν να είναι ένα καθημερινό οπτικό μήνυμα προς αυτά τα παιδιά, τα οποία είχαν φύρδην μίγδην μαζευτεί μέσα σ αυτό το ίδρυμα. Υπήρχαν παιδιά που ήταν απλώς άτακτα και μετά από καταγγελία των δικών τους γονιών είχαν βρεθεί στο ίδρυμα. Ήταν παιδιά χωρισμένων γονιών που πάλι μετά από καταγγελία των γονιών και εισαγγελική εντολή είχαν βρεθεί μέσα στο ίδρυμα και ήταν και μερικά παιδιά πολύ παραβατικά» ανέφερε ο κ. Τατσόπουλος με αφορμή την εμπειρεία που είχε ως ασκούμενος κοινωνικός λειτουργός.

Απαντώντας ποια ήταν η δουλειά του παιδονόμου είπε ότι ήταν το να κρατούν την ησυχία.

«Μιλάμε για παιδιά, όλων των ηλικιών, τα οποία ζούσαν σε στρατιωτικούς θαλάμους και σε μπορούσαν να δεχτούν οποιαδήποτε παρενόχληση και από τα μεγαλύτερα παιδιά τα οποία ασκούσαν το bullying ελεύθερα και από τους παιδονόμους. Και τη επόμενη ημέρα, όταν θα ξανά ερχόμασταν οι κοινωνικοί λειτουργοί, οι οποίοι στην πραγματικότητα ήμασταν άοπλοι χωροφύλακες, δεν είχαμε καμία δυνατότητα να παρέμβουμε σε τίποτα», εξιστόρησε.

Μιλώντας για τις κλειστές δομές όπως η «Κιβωτός του Κόσμου» επισήμανε ότι «δεν μπορεί ένας χώρος ανεξέλεγκτος να μην διασφαλίζει τουλάχιστον το μίνιμουμ προστασίας για κάποιο παιδί το οποίο θέλει να καταγγείλει κάτι».

Π. Τατσόπουλος στην ΕΡΤ: Η «Κιβωτός» δεν είναι η μόνη περίπτωση – Υπάρχουν πολλοί τρόποι χειραγώγησης μέσα στα ιδρύματα (video)
Tο κτήριο της “Κιβωτού του Κόσμου” στον Κολωνό. (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗΣ/EUROKINISSI)

Καθημερινότητα οι άσχημες καταστάσεις στα ιδρύματα

Με αφορμή τις καταγγελίες που βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας είπε ότι η «Κιβωτός» δεν είναι η μόνη περίπτωση ειδικά σε ιδρύματα θρησκευτικού προσανατολισμού.

«Είναι μία καθημερινότητα. Και ο θρησκευτικός προσανατολισμός συμβάλλει στην ευκολία της παραβίασης, διότι με δύο τρόπους υφίσταται αν θέλετε ένα θρησκευτικό bullying απέναντι σε αυτά τα παιδιά: ο ένας τρόπος είναι με τη διαπαιδαγώγησή τους στο φόβο του Θεού ότι δε θα το πεις γιατί ο Θεός σε βλέπει και θα σε τιμωρήσει. Το άλλο είναι ότι ακριβώς δεν κατάλαβες το είδος της αγάπης μου και της στοργής μου και το παρερμηνεύσες ως σεξουαλική κακοποίηση. Υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι χειραγώγησης μέσα σε αυτά τα ιδρύματα».

Η θρησκευτική ταυτότητα του ιδρύματος θεωρείται φοβερό διαπιστευτήριο

Μιλώντας για τον τρόπο λειτουργίας των ιδιωτικών δομών προστασίας ανηλίκων εστίασε στο ότι έλκουν κάθε είδους χορηγούς, ακριβώς διότι θεωρείται ως φοβερό διαπιστευτήριο η θρησκευτική ταυτότητα του ιδρύματος».

Σύμφωνα με τον κ. Τατσόπουλο, «το διαχρονικό σκάνδαλο στην περίπτωση αυτή, είναι ότι το ιδανικό ίδρυμα θα πρέπει να φροντίζει για την γρηγορότερη από ιδρυματοποίηση των παιδιών.

Ωστόσο, όπως είπε, αυτό είναι λίγο παράδοξο, διότι το ίδιο το ίδρυμα θα πρέπει να στραφεί εναντίον του εαυτού του, δηλαδή θα πρέπει να λειτουργεί εναντίον των δικών τους συμφερόντων.  «Όταν προτάσεις τα συμφέροντα του ιδρύματος και λες ότι για να πάρω επιδότηση κρατική επιδότηση πέρα από τις ιδιωτικές χορηγίες, πρέπει να έχω το συγκεκριμένο αριθμό τροφίμων, άρα έχεις κάθε συμφέρον να εμποδίσεις αυτά τα παιδιά να πάνε σε ανάδοχες οικογένειες ή να πάνε να υιοθετηθούν και στην ουσία λειτουργείς εναντίον των παιδιών» κατήγγειλε ο συγγραφέας, μιλώντας από προσωπική εμπειρία.

Δείτε επίσης:

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος