Π. Τατσόπουλος στο Πρώτο: Πορευόμαστε πολιτικά όπως οι ήρωες στο Don’t look up – Μόνο τους Μόντι Πάιθον θα ενδιέφεραν όσα γίνονται εδώ  (audio)

Την εκτίμηση ότι η πολιτική ζωή της χώρας παραπέμπει στο σενάριο της δημοφιλούς ταινίας Don’t look up εξέφρασε ο  συγγραφέας Πέτρος Τατσόπουλος μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη.

«Όπως και στην ταινία όπου περίμεναν έναν φονικό μετεωρίτη, έτσι και εμείς συνεχίζουμε να λέμε τα κουτσομπολιά μας, τις μικρότητές μας, και την μικροπολιτική μας ατζέντα. Αυτός ο ιός, ο οποίος το μόνο που ζητάει είναι ξενιστές, τρώει από εμάς, είναι κανίβαλος. Δεν ενδιαφέρεται εάν αυτούς τους ξενιστές του βρει σε μια λιτανεία, σε μια διαδήλωση, σε μια παρέλαση, δεν ενδιαφέρεται για τις πολιτικές ή θρησκευτικές μας απόψεις, για την ιδεολογία μας. Ενδιαφέρεται μόνο να μας φάει και μάλιστα χωρίς να πεθάνουμε για αυτό συνήθως μεταλλάσσεται σε ηπιότερες μορφές γιατί αν πεθάνουμε όλοι, θα πεθάνει και αυτός», επισήμανε.

«Σε μια τόσο καθαρή εικόνα, άλλο είναι να σε χτυπάει η πανδημία στο Βυζάντιο που δεν ξέρεις τι να κάνεις και πας και στριμώχνεσαι στις εκκλησίες και πεθαίνεις μαζικά, και άλλο να σε χτυπάει τον 21ο αιώνα όπου γνωρίζεις ότι το βασικό  που μπορείς να κάνεις είναι να έχεις αποστάσεις. Δεν μπορείς να το πολιτικοποιείς αυτό το πράγμα, να το συγκρίνεις με τους νεκρούς του εμφυλίου πολέμου ή με τους νεκρούς διαφόρων φυσικών καταστροφών. Δεν μπορείς να εθελοτυφλείς ότι αυτό προσβάλλει μόνο την πατρίδα σου ή μόνο τη θρησκεία σου», διευκρίνισε.

«Έχουμε δεκάδες ίσως και εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς Ορθόδοξους σε όλο τον κόσμο από κορονοϊό και τριγύρω μας, εκατομμύρια αλλόδοξους νεκρούς. Αυτούς για ξεκάρφωμα τους χτυπάει ο ιός;», διερωτήθηκε. «Μερικές φορές γίνομαι έξαλλος, είναι τόσο αυτονόητα που μόνο σε εκπομπή των Μόντι Πάιθονς θα έπρεπε να τα συζητάμε. Έχουμε φτάσει στο σημείο να θεωρούνται εξωφρενικά τα αυτονόητα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τατσόπουλος εκτίμησε ότι η επιστροφή στην κανονικότητα θα είναι σταδιακή και δεν θα είναι ακριβώς η κανονικότητα που είχαμε προ πανδημίας και την οποία τείνουμε να ξεχάσουμε σιγά-σιγά. «Βλέπω όλες τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί, οι άνθρωποι το σκέφτονται να πάνε κινηματογράφο ή στο θέατρο, παρόλο που δεν υπάρχει lockdown. Υπάρχει ένα ψυχολογικό lockdown πια, μια γενικευμένη κατάθλιψη, ή υπάρχει μια πολύ εκτεταμένη ενδοοικογενειακή βία», πρόσθεσε.

«Απέναντι έχουμε μια ασθένεια. Από τη μια υπάρχει ο κίνδυνος να κλινικοποιήσουμε εντελώς τη δημόσια ζωή, να συμπεριφερόμαστε σαν τους ασθενείς που κυκλοφορούν με τις πιτζάμες στα νοσοκομεία, από την άλλη όμως υπέρτατο αγαθό είναι η ίδια η ζωή. Αν δεν το εξασφαλίσουμε αυτό, μοιάζει λιγάκι-τηρουμένων των αναλογιών- με αυτό που είχε πει ο μεγάλος οικονομολόγος Κέινς, όταν τον είχαν κατηγορήσει στην περίοδο της Μεγάλης Ύφεσης επειδή είχε ταχθεί υπέρ των μεγάλων δημοσίων επενδύσεων. Του έλεγαν οι άλλοι οικονομολόγοι ότι αυτό μακροπρόθεσμα θα αναζωπυρώσει τον πληθωρισμό, θα εκτροχιάσει την οικονομία και τα δημοσιονομικά. Και ο Κέινς τους είχε απαντήσει ότι μακροπρόθεσμα όλοι θα είμαστε νεκροί», υπογράμμισε ο συγγραφέας.

«Δηλαδή πρέπει πρώτα να εξασφαλίσουμε το υπέρτατο αγαθό ότι από αυτή την πανούκλα που χτυπάει κάθε 100 χρόνια με τόσο μεγάλη δύναμη, θα βγούμε όσο το δυνατόν περισσότεροι ζωντανοί και μετά να αρχίσουμε να επανερχόμαστε σε όλες τις μικρές και μεγάλες χαρές που είχαμε απολαύσει προ πανδημίας», τόνισε.

Ο κ. Τατσόπουλος μίλησε για το βιβλίο του που κυκλοφόρησε πριν 2-3 μήνες με τίτλο «Το όπιο του λαού» από την γνωστή ρήση του Μάρξ για τη θρησκεία. «Αναφέρεται σε όλες τις θρησκείες από μια αντικληρικαλιστική και αντιθρησκευτική σκοπιά που δεν είναι καθόλου δημοφιλής στη χώρα μας. Αντίθετα είναι πολύ δημοφιλείς οι θρησκοκάπηλες απόψεις. Προσπαθώ να συνέλθω από τις αντιδράσεις για αυτό το βιβλίο», δήλωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιον, «η Εκκλησία πια νοιώθει τόσο στέρεη στα πόδια της, με μια ναρκισσιστική αυτοπεποίθηση σε αντιμετωπίζει με συγκαταβατικό μειδίαμα, έχει περάσει από τη φάση που έκαιγε τα βιβλία του Μίμη Ανδρουλάκη έξω από τα βιβλιοπωλεία. Τώρα είναι πιο συγκαταβατική, κάνει ότι σε αγνοεί και ότι αυτά που λες είναι αξιοπερίεργα. Φτάσαμε δυστυχώς στο απίστευτα θλιβερό σημείο, στη χώρα που γέννησε τη λογική και τη Δημοκρατία και την έννοια της Αγοράς, οι τελευταίοι υπερασπιστές του ορθού λόγου να θεωρούνται αξιοπερίεργοι, γραφικοί, ότι τους έχει “λασκάρει μια βίδα”. Και εκείνος που υπερασπίζεται μια σειρά από τερατολογίες, από θεωρίες συνωμοσίας- γιατί για εμένα οι θρησκείες είναι μια σειρά από θεωρίες συνωμοσίας απλώς θεσμοθετημένες, δεν τους κοιτάμε με μισό μάτι αυτούς που τους επαγγέλλονται, αντιθέτως τους θεωρούμε αξιοσέβαστους, τους λέμε μακαριότατους κτλ. Όλα αυτά τα έχει αποδεχθεί η κοινωνία, και θεωρεί περίεργους τους οπαδούς της κοινής λογικής. Έχουμε μια πλήρη αντιστροφή. Κανονικότητα είναι το παρανοϊκό, και τρελό θεωρείται το λογικό».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος