Κιβωτός του Κόσμου: Σαρωτικοί έλεγχοι και νέες αποκαλύψεις – Τι κατέθεσαν πρώην εργαζόμενοι

Array

Μετά τις βαριές καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση και ξυλοδαρμούς, που διερευνώνται από τη Δικαιοσύνη, η «Κιβωτός του Κόσμου» βρίσκεται τώρα στο μικροσκόπιο της Οικονομικής Αστυνομίας αλλά και της Αρχής Καταπολέμησης Μαύρου Χρήματος.

https://www.ert.gr/webtv/live-uni/vod/dt-uni-vod.php?f=2022/tv/news-themata-noemvrios/20221124-DELTIO12-KIVWTOS-STAMOU.mp4&bgimg=https://www.ert.gr/themata/photos/2022/20221124-DELTIO12-KIVWTOS-STAMOU.jpg

Ερευνώνται οι φορολογικές τους δηλώσεις για κινητή και ακίνητη περιουσία, με πρώτο ερευνώμενο αδίκημα αυτό της υπεξαίρεσης από τα ταμεία της δομής. Οι σαρωτικοί έλεγχοι, που αφορούν και τον πατέρα Αντώνιο και το στενό του περιβάλλον, διενεργούνται παρουσία της προέδρου του νέου διοικητικού συμβουλίου Αλεξάνδρας Μαρτίνου. Το μεσημέρι μάλιστα είναι προγραμματισμένη η πρώτη συνεδρίαση του νέου Δ.Σ. στα γραφεία της Κιβωτού. Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι η έρευνα επεκτείνεται ακόμα και σε τυχόν παράνομες τεκνοθεσίες.

Όσον αφορά την έρευνα, στα χέρια των δύο εισαγγελέων ανηλίκων που χειρίζονται την υπόθεση της Κιβωτού, βρίσκονται ήδη δύο καταθέσεις πρώην εργαζόμενων, δύο πρώην παιδαγωγών της “Κιβωτού του Κόσμου”, οι οποίοι φέρονται, σύμφωνα με πληροφορίες, να έχουν επιβεβαιώσει τις καταγγελίες των παιδιών για τις κακοποιήσεις και τους ξυλοδαρμούς.

Ο ένας μάλιστα από τους δύο πρώην παιδαγωγούς φέρεται να έχει μιλήσει και για σεξουαλικές κακοποιήσεις. Όχι ως αυτόπτης μάρτυρας, αλλά ως μάρτυρας που έχει ακούσει για τις σεξουαλικές κακοποιήσεις, κάτι για το οποίο ερωτήθηκε από τους δύο εισαγγελείς, ωστόσο δεν το επιβεβαίωσε. Οπότε σε πρώτη φάση οι δύο μάρτυρες επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες για ξυλοδαρμούς και για κακοποιητικό περιβάλλον μέσα στις δομές.

Την ίδια ώρα, νέα καταγγελία βλέπει το “φως” της δημοσιότητας μέσω της ΕΡΤ. Πρόκειται για έναν πρώην τρόφιμο ο οποίος έχει μείνει για αρκετά χρόνια στις δομές της “Κιβωτού του Κόσμου” μαζί με τον αδερφό του και όπως καταγγέλλει είχε υποστεί ακόμα και το βασανιστήριο της απομόνωσης. Κάθε φορά που δεν συμμορφωνόταν με τις υποδείξεις των παιδαγωγών, η τιμωρία του ήταν η απομόνωση. Έχει μείνει για τρεις εβδομάδες με ένα πιάτο φαΐ, με μία καρέκλα και με ένα καναπέ κλειδωμένος σε ένα δωμάτιο, επειδή είχε τσακωθεί με κάποιον από τους παιδαγωγούς.

Επίσης, μία σημαντική μαρτυρία έφερε χθες στη δημοσιότητα η ΕΡΤ: Πρώην εθελόντρια παιδαγωγός σε δομή της “Κιβωτού” αποκάλυψε κακοποιητικές συμπεριφορές σε παιδιά ακόμα και σε βρέφη. Η παιδαγωγός, αφού ενημέρωσε -όπως ισχυρίζεται- τον πατέρα Αντώνιο για τα περιστατικά λίγο αργότερα απολύθηκε. Ωστόσο, η γυναίκα απευθύνθηκε στην Αστυνομία και κατήγγειλε εγγράφως όσα παραβατικά συνέβαιναν μπροστά στα μάτια της.

Για “γροθιά στο στομάχι” έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, σχολιάζοντας τις τελευταίες αποκαλύψεις, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν πρέπει να προκαταλάβουμε την έρευνα. «Πολιτική αυτής της κυβέρνησης και της προηγούμενης είναι να έχουμε λιγότερα παιδιά σε τέτοιες δομές, δεν πρέπει τα παιδιά να βρίσκονται σε τέτοιες δομές» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συγκλονισμένοι δηλώνουν οι εκατοντάδες ομογενείς για τις εξελίξεις στην «Κιβωτό του Κόσμου». Πρόκειται για ανθρώπους, που στηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια την οργάνωση και τώρα ζητούν τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Μέσα σε όλα, μετά τη δομή της Κιβωτού στην Καλαμάτα, χωρίς άδεια λειτουργούσε και η δομή στην Κόνιτσα Ιωαννίνων, εκεί όπου φιλοξενούνται ακόμη αρκετά παιδιά.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος