Π. Δουδώνης, συνταγματολόγος: Ελέφαντας στο δωμάτιο της αγγλικής πολιτικής το Brexit – Πώς συνδέεται με την παραίτηση της Τρας (video)

Array

Την πολιτική αναταραχή που βιώνει η Μ. Βρετανία μετά την παραίτηση της Λιζ Τρας, η οποία παρέμεινε μόλις 44 ημέρες στον πρωθυπουργικό θώκο μίλησε στην ΕΡΤ ο Παναγιώτης Δουδώνης, συνταγματολόγος και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Οξφόρδης ο οποίος εκτίμησε ότι αυτό το γεγονός είναι συνέπεια του Brexit.

«Είναι μια περίοδος πολύ δύσκολη που έχει ξεκινήσει ήδη από το ’16 και όσο πάμε και πάει και προς το χειρότερο» δήλωσε ο κ. Δουδώνης. Μιλώντας στις «Συνδέσεις» ο διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης τόνισε ότι η βαθύτερη αιτία γι’ αυτήν την πολιτική κρίση είναι το Brexit (Μπρέξιτ).

«Όλη αυτή η ιστορία είναι ο “ελέφαντας” στο δωμάτιο της αγγλικής πολιτικής. Κανένας δεν μιλάει γι’ αυτό. Όλα τα αποτελέσματα του Brexit ξεδιπλώνονται σιγά σιγά» επεσήμανε ο κ. Δουδώνης αποκαλύπτοντας ότι η Μ. Βρετανία, σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα έχει μια ύφεση της τάξης του 0,3%.

«Έχει την χειρότερη πορεία ήδη μεταξύ των G7. Έχει μια οικονομία η οποία είναι πάρα πολύ εύθραυστη και αυτό το είδαμε σε σχέση με τις αλλαγές που ήθελε να κάνει στην οικονομία η κ. Τρας, που ήταν ανορθόδοξες», σημείωσε ο Έλληνας ακαδημαϊκός που εργάζεται στη Βρετανία.

«Οι πρώτοι που αντιδρούν σε αυτά είναι οι ίδιες οι αγορές στις οποίες πιστεύανε οι συντηρητικοί και τις οποίες θέλουν να δεχθούν», πρόσθεσε.

Ποιος είναι το φαβορί για την εξουσία

Μιλώντας για την επόμενη ημέρα στην Αγγλία όπου αναμένεται σκληρή μάχη για την πρωθυπουργία  ανάμεσα σε Μπόρις Τζόνσον, Ρίσι Σούνακ και Πένι Μόρντοντ, στάθηκε στα λεγόμενα του Ρίσι Σούνακ, του πρώην υπουργού Οικονομικών της Βρετανίας ο οποίος έχασε στην εσωκομματική ψηφοφορία των συντηρητικών από την Τρας.

«Είπε ότι αυτά που σας λέει η Τρας αργά ή γρήγορα θα σας οδηγήσουν στην καταστροφή. Δηλαδή αυτός που προέβλεψε την καταστροφή (της οικονομίας στη Μ. Βρετανία) είναι ο πιθανότερος διεκδικητής κατά την προσωπική μου εκτίμηση, αλλά και κατά την εκτίμηση όλων. Μέχρι και οι στοιχηματικές θέλω να σας πω τον έχουν σχεδόν βέβαιο», τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Δουδώνη για να κυβερνήσει κάποιος το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να έχει τη στήριξη της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος του, γιατί είναι μια κοινοβουλευτική δημοκρατία και εξαρτάται η κυβέρνηση από τη Βουλή.

«Ο κ. Τζόνσον στην ουσία εκδιώχθηκε από την ίδια Κοινοβουλευτική ομάδα, την Επιτροπή 1922. Αυτή λοιπόν την κοινοβουλευτική ομάδα πρέπει να έχεις και τώρα. Το λογικότερο είναι να βγει ο Σούνακ γιατί την είχε και πριν», εκτίμησε ο συνταγματολόγος στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Δείτε επίσης:

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος