Η.Β: Σε νέες πρωθυπουργικές περιπέτειες η χώρα – Ο Τύπος για την παραίτηση Τρας (video)

Array

Πολιτικό χάος επικρατεί στη Βρετανία μόλις 45 ημέρες από την εκλογή της Λιζ Τράς στον πρωθυπουργικό θώκο. Η ίδια ανακοίνωσε την παραίτηση της, στην οποία εξαναγκάστηκε, μετά τις έντονες αντιδράσεις για την οικονομική πολιτική που επιχείρησε να ακολουθήσει. Αντιδράσεις που προήλθαν από το ίδιο της το κόμμα αλλά και από τις αγορές που οδήγησαν την λίρα σε χαμηλά επίπεδα ισοτιμίας.
Τώρα ο τρίτος πρωθυπουργός των Συντηρητικών μέσα σε δύο μήνες θα εκλεγεί με διαδικασίες-εξπρές, έως την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου. Το πολύ τρεις υποψήφιοι θα διεκδικήσουν τον πρωθυπουργικό θώκο, ενώ, προβλέπεται ότι ο νικητής θα ανακοινωθεί το αργότερο την επόμενη Παρασκευή.

Η πολιτική σκηνή της Βρετανίας βρίσκεται πλέον σε ένα deja vu καθώς όλα αυτά έχουν επαναληφθεί πολύ πρόσφατα με την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον. Ο αριθμός των υποψηφίων θα ανακοινωθεί επισήμως την Δευτέρα που όπως φαίνεται δεν μπορούν να είναι παραπάνω απο τρείς. Υπάρχει όμως μια ειδοποιός διαφορά και αυτή ονομάζεται τελευταία ευκαιρία για τους Τόρις.

Λονδίνο, Ανταπόκριση: Νατάσα Καντζάβελου

Η τελευταία ευκαιρία για τους Τορις – Ποιος θα διαδεχθεί την Τρας

«Η ταχύτερη ανατροπή εξουσίας που έχουμε δει στη σύγχρονη εποχή» ανέφερε ο Νικ Έρντλεϊ, πολιτικός ανταποκριτής του BBC.

Η Λιζ Τρας περνά στην πολιτική ιστορία του Ηνωμένου Βασίλειου ως η πιο βραχύβια πρωθυπουργός,  με την Financial Times να σχολιάζει  ότι, τους «έθαψε» όλους εννοώντας τη στερλίνα, τη βασίλισσα και το Συντηρητικό Κόμμα.

Σε μια στήλη που δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα με τίτλο “The Iceberg Lady”, ο Economist ανέφερε ότι η πολιτική ζωή της Τρας είχε «τον χρόνο ζωής ενός μαρουλιού».Η δημοσκόπηση της You Gov επιτείνει την πολιτική ανησυχία.  Δείχνει ότι το 63% των Βρετανών επιθυμεί τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών επιζητώντας πολιτική σταθερότητα σε μια από τις πιο δύσκολες οικονόμα περιόδους για την χώρα, το πολιτικό χάος μοιάζει να μην έχει τέλος .Ωστόσο  όλα τα βλέμματα είναι τώρα στραμμένα στο ποιος θα αντικαταστήσει την Λιζ Τρας.

Η Daily Telegraph ανέφερε χθες  ότι ο Μπόρις Τζόνσον θα μπορούσε να ξεκινήσει μια θεαματική επιστροφή στην πολιτική πρώτη γραμμή, μόλις έξι εβδομάδες μετά την επίσημη εκδίωξή του από την κορυφαία θέση.Με βάση τους νέους κανονισμούς που ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής 1922, Σερ Γκράχαμ Μπρέιντι, οι υποψηφιότητες θα πρέπει να κατατεθούν μέχρι τις 14.00 της Δευτέρας, τοπική ώρα (16.00 ώρα Ελλάδας)Ο νέος αρχηγός θα πρέπει να συγκεντρώσει  την υποστήριξη 100 Συντηρητικών βουλευτών που σημαίνει ότι το πολύ τρεις υποψήφιοι θα καταφέρουν να διεκδικήσουν την πρωθυπουργία, αφού οι Συντηρητικοί βουλευτές είναι 357. Ο νικητής θα ανακοινωθεί την Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου.Εκτός εάν την Δευτέρα μόνο ένας συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών, τότε θα ανακηρυχθεί αυτομάτως νικητής την ίδια ημέρα. Εάν οι επίδοξοι πρωθυπουργοί είναι δύο, τα μέλη του κόμματος θα αναδείξουν τον νικητή σε διαδικτυακή ψηφοφορία.

Η.Β: Σε νέες πρωθυπουργικές περιπέτειες η χώρα – Ο Τύπος για την παραίτηση Τρας (video)
(AP Photo/David Cliff)

Φαβορί των γραφείων στοιχημάτων παραμένει ο Ρισι Σούνακ ο πρωί τσάρος της οικονομίας που πολλές από τις προβλέψεις που έκανε αυτό το καλοκαίρι σχετικά με τα οικονομικά μέτρα της Τρας επαληθεύτηκαν.Ανάμεσα στους πιθανούς υποψήφιους είναι και η Πένυ Μόρνταντ, η πρώην  υπουργός Άμυνας που  υπήρξε ένθερμη υποστηρίκτρια του Μπρεξιτ  και ο Μπεν Ουαλας , ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας  στην κυβέρνηση  του Τζόνσον αλλά και της Τρας, σε μια δύσκολη περίοδο λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Το πρόγραμμα της Λιζ Τρας, που περιλάμβανε φορολογικές περικοπές σε επιχειρήσεις και κατάργηση του ανώτατου ορίου μπόνους τραπεζιτών, μέσω υπερδανεισμού προκάλεσαν οικονομικό τσουνάμι στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Η λίρα κατρακύλησε και οι αποδόσεις των βρετανικών κρατικών ομολόγων εκτοξεύθηκαν, αναγκάζοντας την Τράπεζα της Αγγλίας να αναβιώσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων σε μια έκτακτη κίνηση. Οι αγορές αντέδρασαν στη παραίτηση της Βρεττανής πρωθυπουργού, με τη λίρα να ανεβαίνει αμέσως μετά την δήλωση παραίτησης της, πριν επανέλθει στα 1,12 $ περίπου.

Τα σημερινά σχόλια των εφημερίδων δίνουν μια πολύ ανάγλυφη εικόνα για το τι θα ακολουθήσει.

Το «πικρό τέλος» δηλώνει ο Guardian.

Ο κ. Σουνάκ έχει αναδειχθεί ως το πρώτο φαβορί για να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός μετά την παραίτηση της κυρίας Τρας την Πέμπτη, λένε οι Financial Times.

Θα επιστρέψει ο Μπόρις στο Νο 10 αναρωτιέται  η Daily Express.  Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο πρώην πρωθυπουργός κ. Τζόνσον είναι μακράν το φαβορί μεταξύ των συντηρητικών της βάσης για να ηγηθεί του κόμματος των Τόρις.

Ο Τζόνσον ενθαρρύνει ιδιωτικά τους βουλευτές των Τόρις να τον υποστηρίξουν να επιστρέψει στην Ντάουνινγκ Στριτ και έχει δεσμευτεί ότι μόνο αυτός μπορεί να κερδίσει τους Συντηρητικούς στις επόμενες εκλογές, αναφέρει η Daily Telegraph.

Ο Μπόρις Τζόνσον και ο Ρίσι Σουνάκ ηγήθηκαν της κούρσας το βράδυ της Πέμπτης, αναφέρει η Daily Mail, με τίτλο «Μπορίς εναντίον Ρίσι: Αγώνας για την ψυχή των Τόρις».

Η εφημερίδα Independent ζητά εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το ηλεκτρονικό της αίτημα έχει ξεπεράσει τις 250.000 υπογραφές στο διαδίκτυο.

Το χρονικό της παραίτησης

Χθες  από το πρωί οι τηλεοπτικές κάμερες ήταν στημένες περιμένοντας, έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ . Στις 3:00 το απόγευμα ώρα Ελλάδος όταν οι δημοσιογράφοι  είδαν τον Σέρ Γράχαμ Γκρέιντι  τον επικεφαλής της επιτροπής αρμόδιας για τα κομματικά να περνάει το κατώφλι της πρωθυπουργικής κατοικίας κατάλαβαν ότι άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για να βγει από την πόρτα η κυρία Τρας και να ανακοινώσει την παραίτησή της.  Όπως είπε  η ίδια:

Δεν μπορώ να εκτελέσω  την εντολή που μου δώσανε για αυτό το λόγο ενημερώνω τον βασιλιά ότι παραιτούμαι.  Συμπλήρωσε 44 ημέρες μπήκε στην 45η και αναγκάστηκε να παραιτηθεί. Είναι η πλέον σύντομη πρωθυπουργική θητεία στη Βρετανία.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος