Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε ότι την Πέμπτη, 10 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας και Ουκρανίας Σεργκέι Λαβρόφ και Ντμίτρο Κουλέμπα σε φόρουμ στην Αττάλεια.
Sayın Cumhurbaşkanımızın girişimleri ve yoğun diplomatik çabalarımız neticesinde, Rusya ve Ukrayna Dışişleri Bakanları @AntalyaDF marjında benim de katılımımla biraraya gelmeye karar verdiler.
Barış ve istikrara vesile olmasını temenni ediyoruz.
— Mevlüt Çavuşoğlu (@MevlutCavusoglu) March 7, 2022
Σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία θα επαναληφθούν με ώρα εκκίνησης στις 16:00, τοπική ώρα Κιέβου και ώρα Ελλάδας. Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη συνάντηση υψηλού επιπέδου από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Negotiations with the Russian Federation. Third round. Beginning at 16.00 Kyiv time. Delegation unchanged… pic.twitter.com/ycfT9LT0tc
— Михайло Подоляк (@Podolyak_M) March 7, 2022
Κατάπαυση πυρός και οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι
Θρίλερ με την είδηση για κατάπαυση του πυρός που μετέδωσαν ρωσικά μέσα, την ώρα που ο ρωσικός στρατός σφίγγει τον κλοιό στο Κίεβο και συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στο Χάρκοβο και σε άλλες πόλεις.
Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στην Ουκρανία παραμένουν αποκομμένοι από πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας άμεσης ανάγκης λόγω της στρατιωτικής περικύκλωσης των μεγάλων πόλεων, σύμφωνα με σημερινή έκθεση του ΟΗΕ, ζητώντας επειγόντως την ασφαλή διέλευση.
Aπό το πρωί της Κυριακής (7/3) γίνονται προσπάθειες για τη δημιουργία διάνοιξης ανθρωπιστικών διαδρόμων, μετά από δύο ημέρες αποτυχημένων εκεχειριών που είχαν σκοπό να επιτρέψουν τους αμάχους να τραπούν σε φυγή. Τέτοιοι διάδρομοι είναι επίσης κρίσιμης σημασίας για την παροχή βοήθειας όπως νερό, τρόφιμα και φάρμακα.
Όλα ξεκίνησαν όταν ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε προσωρινή κατάπαυση του πυρός από τις 09:00 (ώρα Ουκρανίας και ώρα Ελλάδας) προκειμένου να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι σε αρκετές πόλεις και να απομακρυνθούν οι άμαχοι. Την αρχική αισιοδοξία γρήγορα αντικατέστησε σκεπτικισμός καθώς το ρωσικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανέφερε ότι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον της Μαριούπολης, με μάχες να σημειώνονται κυρίως στο δυτικό της τμήμα.
Λίγο αργότερα έγινε γνωστό ότι το Κίεβο απέρριψε τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους προς τη Ρωσία και τη Λευκορωσία που πρότεινε η Μόσχα για την απομάκρυνση των Ουκρανών αμάχων, σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της ουκρανικής κυβέρνησης, Ιρίνα Βερεστσούκ, η οποία χαρακτήρισε την ρωσική πρόταση ως «μη αποδεκτή».
#BREAKING Kyiv rejects Moscow-proposed corridors to Belarus, Russia: govt pic.twitter.com/m8SPVJ0DlI
— AFP News Agency (@AFP) March 7, 2022
Σε κατηγορία προς την Ουκρανία ότι δεν συμμορφώνεται με τις συμφωνίες για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων, προκειμένου να διευκολυνθεί η φυγή των αμάχων, προχώρησε σήμερα το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
Οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι σε Κίεβο, Χάρκιβ, Μαριούπολη και Σούμι άνοιξαν έπειτα από αίτημα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Ωστόσο η απαίτηση των Ρώσων για δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για τους αμάχους προς τη Ρωσία και τη Λευκορωσία (αεροπορικώς), βρήκε αντίθετους τους Ουκρανούς.
According to the #Ukrainian media, only one city, #Irpen, near #Kyiv, is currently being evacuated, where fighting has been going on for six days. About 2,000 people left the city in two hours. pic.twitter.com/amezTYXXJL
— NEXTA (@nexta_tv) March 7, 2022
Οι εικόνες με τους αμάχους στο Ιρπίν να περπατούν ανάμεσα σε χαλάσματα, προσπαθώντας να βρουν μια διέξοδο διαφυγής συγκινούν.
Περίπου 200.000 άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι στη Μαριούπολη, μια πόλη – λιμάνι στην Αζοφική θάλασσα που είναι περικυκλωμένη από τις ρωσικές δυνάμεις. Οι περισσότεροι διαμένουν σε καταφύγια για να γλιτώσουν από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς.
Ο Ζελένσκι επικρίνει τη Δύση και ζητά αεροσκάφη
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας επέκρινε την Κυριακή τη σιωπή των δυτικών ηγετών, την έλλειψη αντίδρασης μετά την απειλή της Ρωσίας ότι θα βάλει στο στόχαστρο την ουκρανική βιομηχανία όπλων.
«Αναλογιστείτε την αίσθηση ατιμωρησίας των εισβολέων», στηλίτευσε ο κ. Ζελένσκι σε βίντεο που μεταφορτώθηκε στον λογαριασμό της ουκρανικής προεδρίας στην πλατφόρμα Telegram. «Δεν άκουσα καμία αντίδραση από οποιονδήποτε ηγέτη χώρας του κόσμου (…) ούτε λέξη, είναι λες και οι δυτικοί ηγέτες διαλύθηκαν».
Χθες Κυριακή, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας διεμήνυσε πως θα μπουν στο στόχαστρο εγκαταστάσεις εταιρειών που παράγουν όπλα, προσθέτοντας πως θα χτυπηθούν με όπλα «υψηλής ακρίβειας».
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε σήμερα, Δευτέρα, τη διεθνή κοινότητα να παράσχει στην Ουκρανία στρατιωτικά αεροσκάφη και να μποϊκοτάρει ρωσικό πετρέλαιο, προϊόντα πετρελαίου και άλλες εξαγωγές.
«Αν η εισβολή (στην Ουκρανία) συνεχιστεί και η Ρωσία δεν έχει εγκαταλείψει τα σχέδιά της κατά της Ουκρανίας, τότε χρειάζεται ένα νέο πακέτο κυρώσεων…για χάρη της ειρήνης», είπε σε βιντεοσκοπημένη ομιλία του.
Η τιμή του βαρελιού μπρεντ της Μαύρης Θάλασσας πλησίασε τα 140 δολάρια χθες Κυριακή το βράδυ, κοντά στο ιστορικό υψηλό των 147,5 δολαρίων που είχε φτάσει τον Ιούλιο του 2008.
Δωδέκατη ημέρα πολέμου
Στο μεταξύ για δωδέκατη ημέρα συνεχίζεται στην Ουκρανία το σφυροκόπημα των ρωσικών δυνάμεων σε αρκετές πόλεις. Η κατάπαυση του πυρός έρχεται λίγες ώρες πριν την επικείμενη έναρξη του τρίτου γύρου των διαπραγματεύσεων μεταξύ των αντιπροσωπειών Μόσχας και Κιέβου, με τις ελπίδες όμως όλο και να λιγοστεύουν.
Oι εικόνες που έρχονται από κατοικημένες περιοχές που βομβαρδίζονται είναι συγκλονιστικές. Οι βομβαρδισμοί συνεχίζονταν όλο το βράδυ της Κυριακής.
Οι άμαχοι επιχείρησαν δύο φορές να εγκαταλείψουν την πόλη μετά από συμφωνία μεταξύ Κιέβου και Μόσχας για κατάπαυση του πυρός, ωστόσο εν μέσω αλληλοκατηγοριών από τις δύο πλευρές, η εκεχειρία τινάχθηκε και τις δύο φορές στον αέρα.
Χάρκοβο, Μαριούπολη, Κίεβο και Οδησσός βρίσκονται στο επίκεντρο των πολεμικών συγκρούσεων τις τελευταίες ημέρες με τον ρωσικό στρατό να συνεχίζει να καταλαμβάνει εδάφη στα ανατολικά της χώρας.
Ένα σχολείο στην περιοχή του Πετρόφκι χτυπήθηκε από πυραύλους, σύμφωνα με το βίντεο που μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu.
A school in the Petrovsky district of the pro-Russian separatists-controlled Donetsk was damaged after shelling pic.twitter.com/oB8bm0NSw5
— ANADOLU AGENCY (@anadoluagency) March 7, 2022
Οι ρωσικές δυνάμεις συγκεντρώνονται στο Κίεβο, μια πόλη 3 εκατομμυρίων κατοίκων. Το γενικό επιτελείο στρατού της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις «έχουν ξεκινήσει να συγκεντρώνουν πόρους για να εισβάλουν στο Κίεβο», έπειτα από ημέρες που σημειώνουν μικρή πρόοδο στην προέλασή τους προς την ουκρανική πρωτεύουσα από τον νότο.
Σφοδροί αεροπορικοί βομβαρδισμοί σημειώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στη Χαρκίβ, στη βορειοανατολική Ουκρανία, με στόχους μεταξύ άλλων αθλητικό συγκρότημα τοπικού πανεπιστημίου και πολιτικές κτιριακές υποδομές, μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.
Σύμφωνα με το ουκρανικό επιτελείο, οι ρωσικές δυνάμεις επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στη Χαρκίβ, στην Τσερνιγκίβ (βόρεια), στη Σούμι (βορειοανατολικά) και στη Μικολάγεφ (νότια), ενώ «συγκεντρώνουν πόρους για να εξαπολύσουν έφοδο» στο Κίεβο.
Απομακρύνθηκαν παρατηρητές του ΟΑΣΕ
Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ανακοίνωσε χθες Κυριακή το βράδυ ότι η απομάκρυνση των ξένων μελών της αποστολής του στην Ουκρανία, που εντελλόταν να επιτηρεί την εφαρμογή των ειρηνευτικών συμφωνιών του Μινσκ, έχει «σχεδόν ολοκληρωθεί».
#OSCE Mission finally leaves #Ukraine:
“The process of temporary evacuation of all international members of the Mission is almost complete. The last group – the head of the Mission and senior management – will now leave Ukraine,” the organization said in a statement. pic.twitter.com/UhgEPEQSqs
— NEXTA (@nexta_tv) March 7, 2022
«Η διαδικασία της προσωρινής εκκένωσης όλων των ξένων μελών της αποστολής έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Τα τελευταία μέλη της ομάδας – ο επικεφαλής παρατηρητής και το ανώτερο διοικητικό προσωπικό – ετοιμάζονται τώρα να φύγουν» από την Ουκρανία, διευκρίνισε ο ΟΑΣΕ με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.
Στις αρχές της περασμένης εβδομάδας πολλά από τα περίπου 500 μέλη της ομάδας των παρατηρητών ήταν ακόμη παγιδευμένα σε πόλεις όπου μαίνονταν μάχες, ιδίως στη Χαρκίβ και στη Χερσώνα.
Μερικοί παρατηρητές μένει να απομακρυνθούν από τις ανατολικές περιφέρειες Λουγκάνσκ και Ντανιέτσκ, όπου η κατάσταση είναι –συγκριτικά– λιγότερο επικίνδυνη, σύμφωνα με τον οργανισμό.
Ο ΟΑΣΕ ανέφερε εξάλλου πως έλαβε πληροφορίες ότι η έδρα της αποστολής του στη Μαριούπολη «υπέστη ζημιές εξαιτίας βομβαρδισμών» χθες Κυριακή.
Στα τέλη Φεβρουαρίου, ο θεσμός αποφάσισε να αναστείλει προσωρινά την αποστολή του, εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, και να απομακρύνει τα άοπλα μέλη της από τη χώρα. Τουλάχιστον ένα από τα μέλη της αποστολής, ουκρανή υπήκοος, σκοτώθηκε την περασμένη Τρίτη στη Χαρκίβ, καθώς προσπαθούσε να κάνει προμήθειες για την οικογένειά της.
Φόβος στις αγορές
Η επιδείνωση της ένοπλης σύρραξης και το ενδεχόμενο να επιβληθεί εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο ανέβασαν κι άλλο σήμερα τον πυρετό των διεθνών αγορών, με το πετρέλαιο να σημειώνει ιλιγγιώδη άνοδο, πολλούς επενδυτές να επιλέγουν τον χρυσό με την τιμή της αξίας-καταφυγίου αυτής να ανεβαίνει στα ύψη, και τα χρηματιστήρια της Ασίας να πέφτουν.
Δείτε επίσης
Ουκρανία: Συνταρακτικές σκηνές κατέγραψε η ΕΡΤ στο Ιρπίν – Επόμενος στόχος των Ρώσων η Οδησσός
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος