Ουκρανία: Συνταρακτικές σκηνές κατέγραψε η ΕΡΤ στο Ιρπίν – Επόμενος στόχος των Ρώσων η Οδησσός

Το Ιρπίν βομβαρδίζεται. Η απεσταλμένη της ΕΡΤ Ευτυχία Πενταράκη βρέθηκε στην καρδιά του δραματικού σκηνικού.

Οι Ρώσοι βομβάρδισαν την κατεστραμμένη γέφυρα την ώρα που δεκάδες άμαχοι τη διέσχιζαν για να εγκαταλείψουν το Ιρπίν. Μία μητέρα και τα δύο παιδιά της σκοτώθηκαν επί τόπου.

Σε απόσταση μόλις 24 χιλιομέτρων βορειοδυτικά του Κιέβου, το Ιρπίν, σφυροκοπείται ανηλεώς το τελευταίο 24ωρο.

Οι ουκρανικές Αρχές προειδοποιούν ότι δεν υπάρχουν ασφαλείς δίοδοι για την απομάκρυνση των πολιτών και ζητούν να επιβληθεί κατάπαυση του πυρός.

Επιμέλεια: Ευγενία Μυρίδου
Αποστολή: Ευτυχία Πενταράκη
Κάμερα: Γιάννης Κολιγλιάτης
Ήχος: Τάσος Χρονόπουλος

Ουκρανία: Συνταρακτικές σκηνές κατέγραψε η ΕΡΤ στο Ιρπίν – Επόμενος στόχος των Ρώσων η Οδησσός
(Photo by Dimitar DILKOFF / AFP) – ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Η ΕΡΤ σε εργοστάσιο παραγωγής μολότοφ

Οι πόρτες σε ένα παλιό βιομηχανικό κτίριο δυτικά της πόλης του Κιέβου άνοιξαν την Κυριακή στην κάμερα της ΕΡΤ για να αποκαλυφθεί ένα διαφορετικό εργοστάσιο.

Φελιζόλ, καύσιμα, μπουκάλια, κασόνια. Ο Μαξ είναι από τη Ρωσία αλλά φτιάχνει βόμβες μολότοφ για να τις ρίξουν στους Ρώσους.

Το σφυροκόπημα των Ρώσων στα προάστια της πρωτεύουσας της Ουκρανίας έχει σημάνει ύψιστο συναγερμό.

Πολλοί οι νεκροί και τραυματίες όπως αυτός ο άντρας που τραυματίστηκε από σφαίρες και στα δύο πόδια.

Οι στρατιώτες στα οδοφράγματα με το δάχτυλο στη σκανδάλη είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν την πατρίδα τους, ανάμεσα τους και η Έμμα, που η ζωή της σε λίγες μέρες άλλαξε, όπως όλων των Ουκρανών, δραματικά.

Στον σιδηροδρομικό σταθμό του Κιέβου χιλιάδες Ουκρανοί συνωστίζονται για ένα εισιτήριο προς την ελευθερία, ενώ δίκτυο των εθελοντών τους προσφέρει δωρεάν φαγητό και ροφήματα.

Οι Ρώσοι πλησιάζουν, το Κίεβο προετοιμάζεται και η ένταση είναι μεγάλη.

Αποστολή: Ευτυχία Πενταράκη
Αποστολή: Αλεξία Καλαϊτζή

Ουκρανία: Συνταρακτικές σκηνές κατέγραψε η ΕΡΤ στο Ιρπίν – Επόμενος στόχος των Ρώσων η Οδησσός
(AP Photo/Emilio Morenatti)

Ανελέητο σφυροκόπημα της Μαριούπολης

Οι βομβαρδισμοί συγκλονίζουν τη Μαριούπολη. Καταστήματα και σπίτια καίγονται.

Κάτοικοι έχουν βγει για προμήθειες και αναζητούν καταφύγιο.

Οι ουρές στα σούπερ μάρκετ είναι ατελείωτες

Υπό το βάρος των μαχών, κατέρρευσε και η δεύτερη προσπάθεια μέσα σε 24 ώρες για εκκένωση 200 χιλιάδων αμάχων από την πόλη.

Τα διεθνή πρακτορεία μεταδίδουν εικόνες από τα ασφυκτικά γεμάτα νοσοκομεία. Οι άμαχοι που έχουν τραυματιστεί μαρτυρούν την πραγματική εικόνα του πολέμου, παρά τις διαψεύσεις της Μόσχας για επιθέσεις σε αμάχους και υποδομές πολιτών.

Σφοδρή επίθεση δέχτηκε και το αεροδρόμιο της Βινίτσα. Οι εικόνες της καταστροφής ήταν ορατές από χιλιόμετρα μακριά με τους πυροσβέστες να δίνουν μάχη για να κατασβέσουν τις φωτιές που ακολούθησαν.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας έδωσε στη δημοσιότητα εικόνες που δείχνουν τις ρωσικές δυνάμεις να έχουν καταλάβει Ουκρανική αεροπορική βάση στη Χερσώνα.

Συγκλονίζουν οι εικόνες από διαδήλωση κατά του πολέμου στην περιοχή. Οι ρωσικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ κατά διαδηλωτών τραυματίζοντας τουλάχιστον πέντε ανθρώπους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε ανταλλαγή πυρών έξω από το κτήριο του ΟΑΣΕ που συστεγάζει το ελληνικό Προξενείο στη Μαριούπολη.

Ο Νίκος Δένδιας επικοινώνησε με τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών από τον οποίο ζήτησε τη βοήθειά του για την ασφάλεια του Έλληνα πρόξενου καθώς και τη δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου για την απομάκρυνση αμάχων από την περιοχή.

Επιμέλεια: Κλειώ Νικολάου

Ουκρανία: Συνταρακτικές σκηνές κατέγραψε η ΕΡΤ στο Ιρπίν – Επόμενος στόχος των Ρώσων η Οδησσός

Αμετάπειστος ο Πούτιν

Η κρισιμότητα της κατάστασης της Ουκρανίας πυροδοτεί μια έντονη διπλωματική κινητικότητα με αμφίβολα όμως αποτελέσματα.

Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν συνομίλησε με το Βλαντιμίρ Πούτιν στην 4η επικοινωνία τους από την έναρξη της ρωσικής εισβολής ενώ είχε προηγηθεί τηλεφωνική επαφή του Πούτιν με τον Ταγίπ Ερντογάν, με τον Τούρκο πρόεδρο να απευθύνει έκκληση για γενική κατάπαυση του πυρός και διαπραγματεύσεις.

Ο Ρώσος πρόεδρος εμφανίστηκε αμετακίνητος από τις θέσεις του και αποφασισμένος να συνεχίσει την εκστρατεία του.

«Επισημάνθηκε ότι η αναστολή της ειδικής επιχείρησης είναι πιθανή μόνον εφ’ όσον το Κίεβο σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και ικανοποιήσει τις γνωστές ρωσικές απαιτήσεις», ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Έτοιμος να συνεχίσει τη διαμεσολαβητική του προσπάθεια δηλώνει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένετ έπειτα από τη συνάντηση με τον Πούτιν στη Μόσχα και με το Γερμανό Καγκελάριο Σολτς στο Βερολίνο.

Την ίδια ώρα η Ουάσιγκτον εξετάζει το ενδεχόμενο αποστολής μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία σε συνεργασία με την Πολωνία, γνωρίζοντας ότι τα μεγαλύτερα ρωσικά πλήγματα έρχονται από αέρος.

Τα μαχητικά αεροσκάφη βρίσκονται στην κορυφή των αιτημάτων του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι μαζί με τη ζώνη εναέριου αποκλεισμού και τις κυρώσεις. Είναι τα ίδια αιτήματα που υπέβαλε στην επικοινωνία του με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν αλλά και τα μέλη της Γερουσίας.

Όμως το ρωσικό υπουργείο Άμυνας προειδοποιεί ότι οι χώρες που θα προσφέρουν αεροπορικές βάσεις στην Ουκρανία μπορεί να θεωρηθούν εμπλεκόμενα μέρη στη σύγκρουση, ενώ ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών τάχθηκε σε επικοινωνία του με τον κ. Μπλίνκεν εναντίον οποιασδήποτε ενέργειας που θα μπορούσε να τροφοδοτήσει την ανάφλεξη.

Στη Ρωσία οι αντιπολεμικές διαμαρτυρίες συνεχίζονται παρά το κύμα καταστολής. Χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν το κέντρο της Μόσχας και άλλων μεγάλων πόλεων με την αστυνομία να συλλαμβάνει πάνω από 3.000 διαδηλωτές σε όλη τη χώρα.

Επιμέλεια: Λήδα Παπαδοπούλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος