Μητροπολίτης Νουβίας για το Σουδάν: Μόνο στρατός, σφαίρες και βόμβες στους δρόμους – Φυγαδευθήκαμε με τη βοήθεια μουσουλμάνου κληρικού

Για τις ημέρες αγωνίας που πέρασαν εγκλωβισμένοι στο κτήριο της Μητρόπολης στο Χαρτούμ και τις δραματικές ώρες μέχρι τον απεγκλωβισμό τους από το Σουδάν που ταράσσεται από τη βίαια, εμφύλια σύρραξη, μίλησε στην ΕΡΤ ο Μητροπολίτης Νουβίας και παντός Σουδάν, Σάββας, ο οποίος αποκάλυψε ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι υπόλοιποι φυγαδευτηκαν από τη χώρα με τη βοήθεια ενός ανώτερου μουσουλμάνου κληρικού.

«Είμαστε ασφαλείς. Δόξα τω Θεώ το συνειδητοποιούμε σιγά σιγά» δήλωσε στην εκπομπή «Συνδέσεις» από τη Φραγκφούρτη στη Γερμανία όπου έχει μεταφερθεί με μια από τις πτήσεις απομάκρυνσης των ξένων υπηκόων από την αφρικανική χώρα.

Έχοντας τη συνδρομή του ελληνικού Προξενείου που έχει αναλάβει τη φροντίδα και των επαναπατρισμό όλων των Ελλήνων που διέφυγαν μαζί του ο Μητροπολίτης Νουβίας δήλωσε ότι αναμένει τον επαναπατρισμό του στην Ελλάδα το προσεχές διάστημα. Ο ανώτατος κληρικός που είχε μιλήσει στην ΕΡΤ για την πολιορκία που βίωναν επί μέρες εντός του εκκλησιαστικού κτηρίου από ενόπλους τόνισε ότι για τη διαφυγή τους είχαν τη βοήθεια ενός ανώτατου μουσουλμάνου κληρικού ενώ, όπως είπε, είχαν γίνει επαφές με μέλη των παραστρατιωτικών που ήταν έξω από την εκκλησία.

Έχει μείνει κόσμος που δεν μπορεί να διαφύγει

Ο Μητροπολίτης Νουβίας και Παντός Σουδάν είχε παραμείνει, μαζί με άλλους Χριστιανούς, εγκλωβισμένος από το Μεγάλο Σάββατο μέχρι πριν από δύο ημέρες στο Χαρτούμ, επίκεντρο των συγκρούσεων, ερωτηθείς για το πώς ήταν η κατάσταση εντός του χώρου όπου είχαν καταφύγει συνολικά δεκαπέντε άτομα όλες αυτές τις ημέρες είπε χαρακτηριστικά. «Προσπαθούσαμε να τους κρατάμε όσο γίνεται καλύτερα πιο ήρεμους. Δεν είχαμε πανικό».

Όσον αφορά την κατάσταση στους δρόμους της πρωτεύουσας του Χαρτούμ δήλωσε ότι «δεν υπήρχε τίποτα έξω στους δρόμους. Μόνο στρατός, σφαίρες και βόμβες». Και όπως είπε η κατάσταση που βίωσαν ήταν αιφνιδιαστική παρόλο που εντάσεις στο Σουδάν υπήρχαν τα τελευταία τρία χρόνια.

Αναφερόμενος στην ελληνορθόδοξη κοινότητα του Χαρτούμ και στις προσπάθεις απομάκρυνσής τους ο Μητροπολίτης Νουβίας δήλωσε ότι εκτός από όλους όσοι μέχρι στιγμής έχουν περάσει τα σύνορα της χώρας στο κέντρο της πρωτεύουσας «έχουν μείνει πίσω άνθρωποι που δεν μπορεί να διαφύγουν». Έχοντας γνώση από την πραγματική κατάσταση στην αφρικανική χώρα που μετρά δεκάδες νεκρούς από τις ένοπλες συρράξεις των τελευταίων ημερών τόνισε ότι οι εκεχειρίες που εξαγγέλλονται είναι μόνο στα χαρτιά.

Μέχρι στιγμής έχουν απομακρυνθεί από το Σουδάν 50 Έλληνες υπήκοοι. Οι υπολογισμοί που γίνονται για τους εναπομείναντες Έλληνες που ζουν στο Σουδάν, είναι ότι ο αριθμός τους ίσως φτάνει τους 80. Όλοι έχουν φροντίσει να κρύβονται σε καταφύγιο ή στα σπίτια τους, ενώ ο εντοπισμός τους από τις ελληνικές αρχές γίνεται με δυσκολία.

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Διαβάστε επίσης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος