Σουδάν: Έφθασε στην Τανάγρα το δεύτερο C-27 με 34 διασωθέντες – Αναχώρησε άλλο αεροσκάφος για Ασουάν

Προσγειώθηκε στην Τανάγρα το δεύτερο αεροσκάφος C-27J Spartan της Πολεμικής Αεροπορίας το οποίο μετέφερε 16 Έλληνες, μία Ελληνοκύπρια, 9 Ρουμάνους και 8 Φινλανδούς πολίτες, απεγκλωβισμένους από το Σουδάν, μεταξύ των οποίων και αρκετά παιδιά. Nα σημειωθεί ότι στις 16:04 απογειώθηκε ένα C-27 από την Ελευσίνα με προορισμό το Ασουάν.

Το C-27J αναχώρησε από το Ασουάν της Αιγύπτου, χθες, στις 17:10 τοπική ώρα για το Τζιμπουτί, απ’ όπου παρέλαβε τους Ρουμάνους και Φινλανδούς πολίτες. Επέστρεψε στο Ασουάν σήμερα στις 04:30 τοπική ώρα για ανεφοδιασμό. Στις 06:30 απογειώθηκε για την Άκαμπα της Ιορδανίας απ’ όπου παρέλαβε 16 Έλληνες και μία Κύπρια υπήκοο. Απογειώθηκε στις 09:00 τοπική ώρα με τελικό προορισμό την Τανάγρα.

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς και επικεφαλής της αποστολής, συμμετείχε στην επιχείρηση και βρισκόταν σε συνεχή επαφή και συνεργασία με το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ και τη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών.

Σημειώνεται ότι και στη σημερινή επιχείρηση η υποστήριξη από τις πρέσβειρες της Ελλάδας στην Αιθιοπία Άννας Φάρου και στην Ιορδανία Ελευθερίας Γαλαθιανάκη είναι εξαιρετικά σημαντική.

Σε ό,τι αφορά τον συνολικό αριθμό των Ελλήνων από το Σουδάν, προς ώρας είναι ασαφής και αυτό διότι δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν διπλή υπηκοότητα και τις προηγούμενες ημέρες παρελήφθησαν από δυνάμεις της Δύσης και έχουν μεταφερθεί σε κάποια χώρα της ΕΕ, χωρίς να έχουν ενημερώσει τις αρχές.

Οι υπολογισμοί που γίνονται για τους εναπομείναντες Έλληνες που ζουν στο Σουδάν, είναι ότι ο αριθμός τους ίσως φτάνει τους 80. Όλοι έχουν φροντίσει να κρύβονται σε καταφύγιο ή στα σπίτια τους, ενώ ο εντοπισμός τους γίνεται με δυσκολία. Οι τηλεφωνικές γραμμές πολλές φορές πέφτουν, όπως και το ηλεκτρικό ρεύμα με αποτέλεσμα να μην μπορούν να φορτίσουν τις τηλεφωνικές συσκευές που έχουν.

Εξάλλου, σε πολύωρη χειρουργική αποκατάσταση των τραυμάτων τους υπεβλήθησαν με επιτυχία, από ομάδα ειδικών χειρουργών του 401 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αθηνών, οι δύο Έλληνες τραυματίες 59 και 42 ετών, οι οποίοι απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν χθες Τρίτη 25 Απριλίου 2023. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τα χειρουργεία η κατάστασή τους εμφανίζει ικανοποιητική βελτίωση αλλά παραμένει σοβαρή.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος