Μακρά και δύσκολη χαρακτηρίζεται η συνεδρίαση της Επιτροπής των 30 εμπειρογνωμόνων που συνέρχεται από το πρωί προκειμένου να διαμορφώσει τις τελικές εισηγήσεις της προς την κυβέρνηση. Υπό εξέταση είναι η σταδιακή επανέναρξη κάποιων δραστηριοτήτων, με στόχο να ενεργοποιηθούν με έξυπνο τρόπο και σε κοντινό ορίζοντα βαλβίδες εκτόνωσης χωρίς να υπάρξουν συμβιβασμοί στη βασική στρατηγική για την ανάσχεση της πανδημίας. Ένα δύσκολο εγχείρημα με δεδομένο την έξαρση της διασποράς. Προς το παρόν οι αποφάσεις δεν έχουν οριστικοποιηθεί ωστόσο το γενικό πνεύμα είναι ότι “μας στέλνουν έξω”, όπως αναφέρει η ρεπόρτερ της ΕΡΤ Σοφία Πατραμάνη.
Προς το παρόν φαίνεται πως έχει κλειδώσει η παράταση κυκλοφορίας μέχρι τις 21:00 τα Σαββατοκύριακα, προκειμένου ο κόσμος να μπορεί, εκμεταλλευόμενος τον καλό καιρό, να προτιμά τους εξωτερικούς τόπους, όπως π.χ. αρχαιολογικούς χώρους και κάποια πάρκα που μέχρι τώρα παρέμεναν κλειστά.
Επίσης αναμένεται άρση εμποδίων και στις διαδημοτικές μετακινήσεις, πάντα με γνώμονα ότι αυτό δεν σημαίνει εφησυχασμός και χαλάρωση.
Η ψηφοφορίες που γίνονται επί των μέτρων ξεχωριστά δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα.
Η αναζήτηση τρόπων βελτίωσης της απόδοσης των μέτρων σε συνδυασμό μετην κόπωση από την παρατεταμένη πανδημική κρίση καθιστά επιτακτική την εφαρμογή βημάτων εκτόνωσης και αποσυμπίεσης της κοινωνίας και της οικονομίας.
«Εξετάζουμε εργαλεία για την καλύτερη τήρηση των μέτρων, εργαλεία που θα προσφέρουν βαλβίδες αποσυμπίεσης στους κουρασμένους πολίτες από τα περιοριστικά μέτρα. Εργαλεία που δεν θα παραγνωρίζουν ότι ανοίγει ο καιρός και πρέπει να αποφεύγουμε συγκεντρώσεις σε σπίτια και εσωτερικούς χώρους, αντιθέτως οι δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους είναι πιο ασφαλείς, πάντα υπό την αίρεση των επιδημιολογικών δεδομένων και χωρίς να τεθεί εν αμφιβόλω η στρατηγική για την ανάσχεση της επιδημίας» είπε χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.
«Δε μιλάμε για ανοίγματα. Νομίζω ότι δεν είναι η ενδεδειγμένη λέξη και ορολογία. Αυτό που περιγράφουμε και θα εξετάσει και η επιτροπή στη συνεδρίαση της είναι εργαλεία για την καλύτερη τήρηση των μέτρων» πρόσθεσε.
«Είναι προτιμότερο να ανοίξει ένα καφέ με συνθήκες ελέγχου και αποστάσεων και προστίμων σε εξωτερικούς χώρους και να πάει ο άλλος με τη μάσκα του να πιει τον καφέ του, αντί να πηγαίνουν στα παγκάκια και να πίνουν τον καφέ ο ένας δίπλα στον άλλον πέντε άτομα» είπε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη.
«Είναι μια πολύ δύσκολη μέρα για την Επιτροπή. Δεν ξέρω αν πρέπει να λάβουμε ένα λογικό ρίσκο, μπορεί και να το κάνουμε» δήλωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάχτυλος στον STATUS FM.
Τα σενάρια
Σε ό,τι αφορά τη χαλάρωση της απαγόρευσης των μετακινήσεων τα Σαββατοκύριακα: Το πιθανότερο σενάριο είναι να μετατοπιστεί η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 7 στις 9 το βράδυ, ενώ ενδεχομένως θα εξεταστεί το ωράριο για την υπόλοιπη εβδομάδα.
Χαλάρωση της χρήσης του κωδικού «6»: Αναμένεται να υπάρξει εισήγηση να επιτραπεί η μετακίνηση με αυτοκίνητο για άθληση ή βόλτα με το κατοικίδιο
Στο τραπέζι βρίσκεται επίσης και το άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων.
Οι ημερομηνίες
22 Μαρτίου: Άνοιγμα των κομμωτηρίων και των κέντρων αισθητικής, με υγειονομικά πρωτόκολλα
29 Μαρτίου: Άνοιγμα του λιανεμπορίου εφόσον το επιτρέψουν οι επιδημιολογικές συνθήκες, με πρόβλεψη λειτουργίας click away ή click in shop. Η μετάβαση θα γίνεται με εν μήνυμα ημερησίως στο 13032 και χρονικό περιορισμό 3 ωρών.
Στόχος πάντα παραμένει η μικρότερη επίπτωση στην επιδημιολογική καμπύλη.
Παράλληλα παραμένει η προσήλωση στην τήρηση των μέτρων στην ενίσχυση του ΕΣΥ, και στην αύξηση των τεστ όπου υπάρχει μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο.
Νέα στρατηγική για τη διεξαγωγή των rapid test
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται και ανακοίνωση νέας στρατηγικής για την διεξαγωγή των rapid test.
Σύμφωνα με τις εισηγήσεις, ο ανασχεδιασμός προβλέπει δύο φάσεις:
- Rapid test παντού και σε όλους
- διενέργεια 100.000 – 150.000 test ανά 24ωρο που θα γίνονται
- στοχευμένα: σε βιομηχανίες, εργοστάσια, γραφεία, σχολεία, δικαστήρια, τουριστικές μονάδες κλπ
- στον γενικό πληθυσμό: σε δρόμους, πλατείες
Το επόμενο στάδιο προβλέπει το Self – test στο σπίτι, η προμήθεια των οποίων θα γίνεται από τα φαρμακεία, ή ιδιώτες γιατρούς. Το υπουργείο Υγείας αναζητά ειδικό κονδύλι, για την κάλυψη της δαπάνης, ώστε να είναι εφικτό οι πολίτες να ελέγχονται συχνά.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος