Σταδιακή αποκλιμάκωση των μέτρων – Την Παρασκευή οι τελικές αποφάσεις

Η εκτίναξη των δεικτών της πανδημίας δεν ανατρέπει τους σχεδιασμούς για τη χαλάρωση των αυστηρών περιορισμών. Τον δρόμο θα δείξει η εισήγηση των ειδικών που αναμένεται την Παρασκευή και με βάση την οποία η κυβέρνηση τις επόμενες ήμερες θα προσαρμόσει τις αποφάσεις της, τόσο σε οικονομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Σε κάθε περίπτωση οι κινήσεις θα γίνουν χωρίς να διακυβεύεται η στρατηγική αντιμετώπισης της πανδημίας.

Τη σταδιακή επανέναρξη κάποιων δραστηριοτήτων εξετάζει η κυβέρνηση στο πλαίσιο χαλάρωσης των μέτρων, αναμένοντας και τις τελικές εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων.
Αυτή τη στιγμή ένα από τα σενάρια που εξετάζονται, χωρίς να αποκλείονται τροποποιήσεις, είναι η χαλάρωση της απαγόρευσης των μετακινήσεων τα Σαββατοκύριακα για να αποσυμπιεστεί η κοινωνία. Το πιθανότερο σενάριο είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας να ξεκινά στις 9 αντί για τις 7 το βράδυ.

Χαλάρωση αναμένεται να υπάρχει και στη χρήση του κωδικού 6 και να επιτραπεί ξανά η μετακίνηση με αυτοκίνητο για άθληση ή βόλτα με το κατοικίδιο.

«Είμαστε πάνω από 60 μέρες σε lockdown. Είδατε εσείς να έχει αποδώσει; Όχι. Αρα λοιπόν δεν θα ήταν καλύτερα με αυτό τον ωραίο καιρό, αντί να πηγαίνουν στα παγκάκια και να πίνουν τον καφέ ο ένας δίπλα στον άλλον πέντε άτομα, να ανοίξει ένα καφέ με συνθήκες ελέγχου και αποστάσεων και προστίμων σε εωτερικούς χώρους και να πάει ο άλλος με τη μάσκα του να πιει τον καφέ του;» είπε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη.

Όσον αφορά στο άνοιγμα της αγοράς, σε πρώτη φάση αναμένεται να ανοίξουν τη Δευτέρα 22 Μαρτίου κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής.

Μια εβδομάδα αργότερα, στις 29 Μαρτίου, αν το επιτρέψουν οι επιδημιολογικές συνθήκες, θα ανοίξει το λιανεμπόριο.

Τα καταστήματα θα λειτουργούν με click away ή click in shop και η μετάβαση θα γίνεται με ενα μήνυμα ημερησίως στο 13032 και χρονικό περιορισμό 3 ωρών.

«Αύριο είναι μια πολύ δύσκολη μέρα για την Επιτροπή. Δεν ξέρω αν πρέπει να λάβουμε ένα λογικό ρίσκο, μπορεί και να το κάνουμε» δήλωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάχτυλος στον ραδιοφωνικό σταθμό STATUS FM.

Σχολεία και εστίαση προγραμματίζεται να ανοίξουν μέσα στον Απρίλιο, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να λειτουργήσουν οι αρχαιολογικοί χώροι.

Οι λόγοι και η στρατηγική της αποκλιμάκωσης των μέτρων

H κυβέρνηση αναζητά τη χρυσή τομή ανάμεσα στην αντιμετώπιση της πανδημίας, με ενίσχυση του ΕΣΥ και στοχευμένες παρεμβάσεις όπου απαιτείται, και την στήριξη της οικονομίας με την εφαρμογή του οδικού χάρτη επανεκκίνησης. Είναι μια δύσκολη εξίσωση με πολλές παραμέτρους.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν εξετάζεται ένα γενικό άνοιγμα αλλά προσαρμογές σε συγκεκριμένα μέτρα που θα λειτουργήσουν ως βαλβίδες αποσυμπίεσης στην κόπωση που δικαιολογημένα εμφανίζει η κοινωνία. Επι της ουσίας είναι μια επιλογή για χαλάρωση σε δραστηριότητες που εκτιμάται ότι αφήνουν χαμηλό επιδημιολογικό αποτύπωμα.

Όμως στην μάχη αυτή υπάρχουν σύμμαχοι: η αύξηση στους εμβολιασμούς. Εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθούν 1,5 εκατομμύριο εμβολιασμοί μέσα στον Απρίλιο, όσοι πραγματοποιήθηκαν όλο το πρώτο τρίμηνο, μεγαλώνοντας έτσι το τείχος ανοσίας, που θα περιλαμβάνει τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες.

Επιπλέον, η βελτίωση των καιρικών συνθηκών διευκολύνει την παραμονή σε ανοιχτούς χώρους, δίνοντας στους πολίτες ανάσες ελευθερίας, οι οποίες με την τήρηση των μέτρων, δεν ενέχουν επιδημιολογικό ρίσκο.

Στο «κόκκινο» η Ελλάδα – Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca

Ακόμη και εκτός ΜΕΘ διασωληνώνονται ασθενείς με κορονοϊό, περιμένοντας να αδειάσει κρεβάτι. Δραματική είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής, όπου εντοπίζονται τα μισά κρούσματα. Οι μεταλλάξεις σαρώνουν και πλέον εντοπίζονται νέα στελέχη. Πάντως, οι εμβολιασμοί συνεχίζονται σύμφωνα με το πρόγραμμα, καθώς ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) απενοχοποίησε το εμβόλιο της AstraZeneca από περιστατικά θρομβώσεων.

Τη συνέχιση των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca συστήνει ο EMA, διαβεβαιώνοντας ότι δεν συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θρομβώσεων.

«Το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό ενάντια στη νόσο Covid… Δεν αποκλείεται να υπάρχει σύνδεση του εμβολίου με κάποια περιστατικά (…) αλλά τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει κανείς είναι μεγαλύτερα από τους κινδύνους που εγκυμονούν (…) Εγώ θα το έκανα το εμβόλιο αμέσως» τόνισε η εκτελεστική διευθύντρια του ΕΜΑ, Έμερ Κουκ.

Ο επικεφαλής του τμήματος εμβολίων Εθνικού Ιδρύματος ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, δήλωσε ότι το εμβόλιο αυτό είναι από τα πιο δοκιμασμένα και έχει χορηγηθεί σε 17 εκατομμύρια άτομα σε όλον τον κόσμο. «Θα πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι είναι αποδεδειγμένα ασφαλές» πρόσθεσε.

Την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα για ραντεβού για τις ευπαθείς ομάδες υψηλού κινδύνου, στις 26 Μαρτίου για την ηλικιακή ομάδα 70 έως 74 ετών και στις 2 Απριλίου για τις ηλικίες 65 έως 69 ετών.

«Μέσα στον Απρίλιο θα πλησιάσουμε τα 3 εκ. εμβολιασμούς (…) Στόχος στα μέσα Μαΐου να έχουν εμβολιαστεί όλοι οι άνω των 60 ετών και οι ευπαθείς ομάδες υψηλού κινδύνου» ανέφερε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς, μιλώντας στον ANT1.

Ρεκόρ διασωληνωμένων – Ασφυξία στα νοσοκομεία της Αττικής

Η Ελλάδα δοκιμάζεται από τον κορονοϊό. Νέο αρνητικό ρεκόρ καταγράφηκε στον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών που έφτασαν τους 645 την Πέμπτη. Η Covid-19 στοίχισε τη ζωή σε 45 ανθρώπους μέσα σε ένα 24ωρο, ενώ ανακοινώθηκαν 3.073 νέα κρούσματα.

Τα μεταλλαγμένα στελέχη εξαπλώνονται με γοργούς ρυθμούς και επικρατούν πλέον σε πολλές περιοχές. Στο διάστημα 2 Φεβρουαρίου – 9 Μαρτίου, στα 426 από τα 482 δείγματα εντοπίστηκε το βρετανικό στέλεχος, σε τέσσερα το νοτιοαφρικανικό, ενώ 9 είναι υπό διερεύνηση.

Η Αττική «φλέγεται» με 1.524 νέα κρούσματα.

«Είμαστε στη φάση της κορύφωσης, με πιθανή επιπεδοποίηση της καμπύλης μετά τις 20-25 Μαρτίου», δήλωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.

Δραματική είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου. Ρεκόρ καταγράφηκε στις εισαγωγές που έφτασαν τις 213, αλλά και στις διακομιδές ύποπτων και επιβεβαιωμένων περιστατικών Covid που ανήλθαν σε 270.

Η πληρότητα στις εντατικές άγγιξε το 100% και ασθενείς διασωληνώνονται και εκτός ΜΕΘ, περιμένοντας να βρεθεί κάποιο κρεβάτι.

Ιατροί από δημόσια νοσοκομεία όλης της χώρας άρχισαν να εκδηλώνουν ενδιαφέρον να βοηθήσουν.

«8-10 ιατροί από τη Βόρεια Ελλάδα κατεβήκαμε σήμερα για να ενισχύσουμε τα νοσοκομεία της πρώτης υγειονομικής περιφέρειας. Τα νοσοκομεία μπορεί να ανοίξουν κλίνες, χρειάζονται όμως ιατροί για να τα λειτουργήσουν. Πρέπει όλοι να συνδράμουμε» είπε η Πνευμονολόγος, διευθύντρια ΕΣΥ, Ευαγγελία Φουκά.

Και ιδιώτες ιατροί ρίχνονται στη μάχη με τον κορονοϊό

«Όλοι χρειαζόμαστε έστω και στο ελάχιστο, δίνοντας από τον προσωπικό μας χρόνο και τον επαγγελματικό να τον διαθέσουμε για το κοινό καλό» δήλωσε η Πνευμονολόγος Ιωάννα Κωσταρά.

Ένα βήμα πριν την επίταξη ιδιωτών γιατρών βρίσκεται το Υπουργείο Υγείας προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρισιμότητα της κατάστασης σε περίπτωση που ειναι μικρός ο αριθμός των ιδιωτών που θα συνδράμουν στο ΕΣΥ. Την Παρασκευή λήγει η διορία του Β. Κικίλια προς τους ιδιώτες ιατρούς.

Ρεπορτάζ: Μάριος Κωνσταντινίδης, Ρεγγίνα Σαβούρδου, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Μαρία Σταθοπούλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος