«Είμαστε σε μια πολύ κρίσιμη καμπή. Είναι προφανές ότι τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν έτσι όπως υπολόγιζε η ρωσική ηγεσία» δήλωσε στις «Συνδέσεις» ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο πανεπιστήμιο Tufts.
Η Ρωσία μετατρέπεται σε κράτος παρία
Σύμφωνα με τον πολιτικό επιστήμονα η Ρωσία απομονώνεται διπλωματικά και μετατρέπεται σε ένα κράτος παρία. «Οι συνέπειες είναι πολύ σοβαρές και αρχίζουν να έχουν συνέπειες όχι μόνο για το περιβάλλον του Ρώσου ηγέτη, τους περίφημους ολιγάρχες, αλλά και στην πραγματική οικονομία», επισήμανε.
Σε στρατιωτικό επίπεδο οι «ρωσικές δυνάμεις έχουν σοβαρές απώλειες. Αυτό έχει μία επίπτωση στη ρωσική κοινή γνώμη που εξ αρχής δεν είδε με καλό μάτι αυτόν τον πόλεμο», είπε. Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, ότι η ρωσική επιθετικότητα κατάφερε να ενώσει την Ευρώπη και το αμερικανικό πολιτικό σύστημα. Κατάφερε να επανασυσφίξει τις ευρωατλαντικές σχέσεις και να δώσει ένα νέο λόγο ύπαρξης στο ΝΑΤΟ.
Ο κ. Αρβανιτόπουλος εστίασε στη μεγάλη στροφή της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής, που ανακοίνωσε ένα τεράστιο πρόγραμμα στρατιωτικού εξοπλισμού.
«Οι κίνδυνοι που θα αντιμετωπίσουμε είναι το μεγάλο προσφυγικό κύμα με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για 5 έως 10 εκατ. Ουκρανούς. Ένα μεγάλο βάρος για τη Δύση. Το ενεργειακό είναι το άλλο μεγάλο βάρος ιδίως αν περάσουμε στην επιβολή κυρώσεων για την εισαγωγή πετρελαίου από τη Ρωσία, κάτι που συζητιέται στην Αμερική».
Ο καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής εστίαση στην κλιμάκωση των αντιδράσεων του κόσμου, όσο θα αυξάνονται οι θηριωδίες του πολέμου».
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος