Σολτς: «Ζούμε αλλαγή εποχής» – Η Γερμανία αυξάνει δραστικά τις αμυντικές δαπάνες

Η γερμανική Ομοσπονδιακή Βουλή σε μία έκτακτη συνεδρίασή της, δείγμα της αλληλεγγύης της Γερμανίας στην Ουκρανία, παρέστη και ο Πρέσβης της Ουκρανίας που έγινε δεκτός με παρατεταμένο χειροκρότημα. «Η 24η Φεβρουαρίου είναι τομή για την ιστορία», είπε ο Όλαφ Σολτς «ζούμε αλλαγή εποχής, ο κόσμος μετά δεν θα είναι όπως ήταν ο πριν τον πόλεμο». Ζητούμενο είναι, αν θα επιτραπεί στον Πούτιν να γυρίσει το χρόνο πίσω στον 19ο αιώνα, αποφασίζοντας να διαγράψει από τον παγκόσμιο χάρτη μία χώρα, ή αν θα του τεθούν όρια.

Αυτός είναι ο «πόλεμος του Πούτιν» και έχει άμεσες συνέπειες και για τη Γερμανία, είπε ο Γερμανός καγκελάριος. Εξέφρασε την αμέριστη αλληλεγγύη στους Ουκρανούς που μάχονται για δημοκρατία και ελευθερία, σημειώνοντας: «είμαστε στο πλευρό τους στο σωστό πλευρό της ιστορίας».

Άμεσα, η Γερμανία προμηθεύει με όπλα την Ουκρανία απευθείας και μέσω τρίτων χωρών.

Στέλνει το ταχύτερο δυνατόν 1.000 αντιαρματικά και 500 πυραύλους εδάφους – αέρος «Στίνγκερ» από τα διαθέσιμα της Bundeswehr. Και δίνει πράσινο φως σε Ολλανδία και Εσθονία να στείλουν γερμανικά όπλα στην Ουκρανία.

Η Γερμανία συντάσσεται και με τον αποκλεισμό της Ρωσίας από το σύστημα διατραπεζικών συναλλαγών Swift. «Οι κυρώσεις έχουν ήδη αποτελέσματα και προετοιμάζουμε και άλλες. Στόχος είναι οι υπεύθυνοι, όχι ο ρωσικός λαός», είπε ο Σολτς.

Ο καγκελάριος εξέφρασε την αλληλεγγύη του και στους Ρώσους πολίτες που αντιδρούν στον πόλεμο του Πούτιν. «Μην υποχωρείτε, η δημοκρατία και η ελευθερία θα περάσουν και στη Ρωσία», είπε ο Σολτς.

«Ο Πούτιν θέλει να στήσει μία ρωσική αυτοκρατορία και δεν πρόκειται να κάνει πίσω», εκτίμησε ο Σολτς. «Είμαστε στο πλευρό του ΝΑΤΟ χωρίς ναι μεν αλλά. Ο Πούτιν δεν πρέπει να υποτιμά την αποφασιστικότητα του ΝΑΤΟ – μαζί με τους εταίρους θα υπερασπιστούμε κάθε τετραγωνικό μέτρο», είπε ο Σολτς. Τον στόχο αυτό υπηρετεί η ενίσχυση των γερμανικών δυνάμεων στο πλαίσιο της νατοϊκής παρουσίας στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

Ταυτόχρονα, ο γερμανός καγκελάριος εξήγγειλε ένα άνευ προηγουμένου πακέτο ενίσχυσης των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων. Οι αμυντικές δαπάνες θα φτάσουν και θα ξεπεράσουν τα επόμενα χρόνια το 2% του ΑΕΠ της Γερμανίας. Παράλληλα, εξήγγειλε ένα ειδικό ταμείο ενίσχυσης των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων ύψους 100 δισ. ευρώ.

Ο κοινοβουλευτικός ηγέτης του CDU-CSU Φρίντριχ Μερτς χαρακτήρισε «εγκληματία Πολέμου» τον Βλαντίμιρ Πούτιν και διαβεβαίωσε ότι οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για τις αμυντικές δαπάνες έχουν τη στήριξη και της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ανταπόκριση από το Βερολίνο: Γιώργος Παππάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος