Ινώ Αφεντούλη (ΝΑΤΟ) στο Πρώτο για την ένταξη Φινλανδίας – Σουηδίας: Αν σκεφτόμασταν τι θέλει ο Πούτιν, θα είχαμε ήδη παραδοθεί (audio)

«Αν μέναμε σε αυτά που λένε οι Ρώσοι θα έπρεπε να παραδοθούμε αμαχητί. “Τι θέλει ακριβώς η Ρωσία να κάνει με την Ευρώπη;”. Και να πούμε “μάλιστα, περάστε”. Αν σκεφτόμασταν τι θέλει ο Πούτιν, θα είχαμε ήδη παραδοθεί. Ας το καταλάβουμε αυτό και στην Ελλάδα, δεν μπορεί μια ολόκληρη ήπειρος να υπακούει στις βουλήσεις ενός αυταρχικού ηγέτη, πρέπει να αντιδράσει».

Με τον τρόπο αυτό σχολίασε τις ρωσικές αντιδράσεις για την επικείμενη ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, η Ινώ Αφεντούλη, στέλεχος Δημόσιας Διπλωματίας στην Ατλαντική Συμμαχία, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι μεν, αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή, ενώ απέδωσε σε διαπραγματευτικούς λόγους τις αντιρρήσεις της Τουρκίας.

«Δεν μπορεί να γίνει αυτό για λόγους αυτονόητους. Ούτε μπορεί μια χώρα εκτός κάποιου οργανισμού, να υπαγορεύει σε έναν οργανισμό 30 μελών τι θα κάνει. Αυτό θα ήταν σαν να περιμέναμε από την Τουρκία να πει εάν η Κύπρος θα γίνει μέλος της ΕΕ. Είναι αντίστοιχα τα πράγματα», υπογράμμισε, τονίζοντας ότι η εξέλιξη αυτή είναι συνέπεια της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. «Δεν νομίζω ότι θα υπήρχε αυτό το ενδεχόμενο αν δεν είχε προηγηθεί η εισβολή. Μιλάμε για δυο χώρες μέλη της ΕΕ οι οποίες συμμετέχουν στα ευρωπαϊκά δρώμενα στον τομέα της άμυνας. Το γεγονός ότι αποφασίζουν να μπουν και στην Ατλαντική συμμαχία, σημαίνει ότι βλέπουν την προστασία τους εντός δυο οργανισμών, σε ΝΑΤΟ και Ε. Γιατί οι 2 οργανισμοί κινούνται παράλληλα στο ουκρανικό, υπάρχει ένας καταμερισμός έργου ανάμεσα σε ΕΕ και ΝΑΤΟ σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης», εξήγησε.

 

Η ίδια ξεκαθάρισε ότι στη Συμμαχία δεν συμμερίζονται καθόλου τα σενάρια και τους φόβους περί επέκτασης του πολέμου στα βορειοανατολικά, διότι «το ΝΑΤΟ δεν είναι μια επιθετική συμμαχία, είναι μια συμμαχία κοινοβουλευτικών δημοκρατιών που αποφασίζουν με βάση τις θελήσεις εκλεγμένων κυβερνήσεων, κάτι που δεν ισχύει για τη Μόσχα». «Η Φινλανδία και η Σουηδία είναι από τις πιο προηγμένες δημοκρατίες της Ευρώπης. Επομένως οι αποφάσεις τους είναι καλά ζυγισμένες και δεν έχουν καμία επιθετική διάσταση», επισήμανε.

Αναφορικά με τη στάση και τις αντιρρήσεις της Τουρκίας στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας, η κυρία Αφεντούλη τόνισε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που μια χώρα μέλος εγείρει αντιρρήσεις, λέγοντας ότι «αυτά γίνονται για διαπραγματευτικούς λόγους».

«Έχουμε αρκετό χρόνο ώστε να γίνουν οι κατάλληλες συζητήσεις. Η ηγεσία της Τουρκίας γνωρίζει πολύ καλά ότι από τη στιγμή που υπάρχει μια σχεδόν ομόφωνη βούληση των κρατών – μελών, το να απομονωθεί δεν θα ήταν λογικό, τους επόμενους μήνες», συμπλήρωσε. «Να δούμε λοιπόν τι θα αποκομίσει η Τουρκία, αυτούς του είδους η διαπραγμάτευση δεν είναι κάτι καινούργιο», ανέφερε, υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα έθετε βέτο για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας, επί σχεδόν 15 χρόνια. «Δεν είναι κάτι ασυνήθιστο μια τέτοιου είδους διαπραγμάτευση, μέχρις ότου μια χώρα συμφωνήσει ή συμβιβαστεί. Γίνονται αυτά στις διπλωματικές σχέσεις», διαβεβαίωσε.

Επιπλέον, η κυρία Αφεντούλη εκτίμησε ότι η κρίση στην Ουκρανία θα διαρκέσει, καθώς «δεν πρόκειται να τελειώσει ο πόλεμος εντός των προσεχών ημερών», όπως είπε χαρακτηριστικά. Ωστόσο διαφώνησε με τις εκτιμήσεις που «βλέπουν» μια νέα «Συρία» μέσα στην Ευρώπη αυτή τη φορά.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος