Ριαμπκόφ: Λάθος με εκτεταμένες επιπτώσεις η ένταξη Φινλανδίας – Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Στον απόηχο των αποφάσεων του ΝΑΤΟ για διεύρυνση με ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας, η Ρωσία προειδοποιεί για «εκτεταμένες επιπτώσεις που θα αλλάξουν ριζικά την παγκόσμια κατάσταση», σύμφωνα με δήλωση του  υφυπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ.

«Eίναι ένα σοβαρό λάθος και οι δύο χώρες δεν θα πρέπει να έχουν αυταπάτες ότι απλώς θα το ανεχθούμε», πρόσθεσε.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε τον Φινλανδό ομόλογό του το Σάββατο ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο γειτόνων θα μπορούσαν να «επηρεαστούν αρνητικά» εάν η Φινλανδία ακολουθήσει τα σχέδια να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Ο Φινλανδός πρόεδρος Σαουλί Νινίστο επεσήμανε ότι είχε ήδη πει στον Πούτιν στην πρώτη τους συνάντηση το 2012 ότι «κάθε ανεξάρτητο έθνος μπορεί να μεγιστοποιήσει τη δική του ασφάλεια».

Η Φινλανδία μοιράζεται σύνορα μήκους 1.340 χιλιομέτρων (830 μίλια) με τη Ρωσία, τα πιο μακρά σύνορα από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ θεωρείται χώρα με πλεονέκτημα στη δύναμη πυροβολικού.

Η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας επέκρινε τη Ρωσία ότι ανακάλεσε μονομερώς την Ιδρυτική Πράξη Συνεργασίας και Ασφάλειας μεταξύ του NATO και της Ρωσικής Ομοσπονδίας (1997), υπογραμμίζοντας πως αυτή ακριβώς η συμπεριφορά είναι ο λόγος που η Ατλαντική Συμμαχία ενισχύει την ανατολική της πτέρυγα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος