ΝΑΤΟ: Νέα συνάντηση Τσαβούσογλου με ΥΠΕΞ Φινλανδίας και Σουηδίας – Οι όροι της Τουρκίας

Στο Βερολίνο είναι στραμμένη η προσοχή μετά και το επίσημο αίτημα της Φινλανδίας για ένταξή της στο ΝΑΤΟ. «Παραφωνία» η Τουρκία που εξακολουθεί να προκαλεί ζητήματα απέναντι στην ένταξη της Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ από την Κωνσταντινούπολη, Αριάνα Φερεντίνου, ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να του εξηγήσει ποιες είναι οι θέσεις της χώρας ενώ αναμένεται η απάντηση του Τούρκου προέδρου για το αν θα αποδεχτεί ή όχι αυτήν την πρόσκληση.

Σε εξέλιξη είναι η συνέντευξη Τύπου του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στους τούρκους δημοσιογράφους, ο οποίος βρίσκεται στο Βερολίνο. Χθες είχε μία πρώτη συνάντηση με τους ομολόγους του σε Φινλανδία και Σουηδία η οποία δεν πήγε καλά, σύμφωνα με την Σουηδή υπουργό Εξωτερικών. Όπως εξήγησε η ίδια η Άν Λίντε διαφώνησαν στο θέμα του τι σημαίνει τρομοκρατική οργάνωση. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, σήμερα αναμένεται νέα συνάντηση.

«Δεν είμαστε αντίθετοι στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, είμαστε αντίθετοι σε χώρες που στηρίζουν την τρομοκρατία»

Όπως είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μιλώντας στους δημοσιογράφους: «Η Τουρκία υποστηρίζει την πολιτική των ανοικτών θυρών, δεν είναι αντίθετη στην επέκταση της συμμαχίας αλλά είναι αντίθετη προς την στήριξη που προσφέρουν οι συγκεκριμένες χώρες στην τρομοκρατία». Είπε ακόμα ότι είναι έτοιμος να ξανασυναντηθεί μαζί τους, με αυτή τη συνάντηση να γίνεται, κατά πάσα πιθανότητα, σήμερα.

Ανταπόκριση Κωνσταντινούπολη: Αριάνα Φερεντίνου, Πηγή: ΕΡΤ

Ναι μεν αλλά… από την Άγκυρα – Ανταλλάγματα ζητά ο Τσαβούσογλου

Τους δικούς όρους προκειμένου να συμφωνήσει με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο NATO θέτει η Τουρκία.

Σημειώνεται ότι ο ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου είχε χθες Σάββατο (14/5) τριμερή συνάντηση με τους ομολόγους του της Φινλανδίας και Σουηδίας όπου φαίνεται ότι επέμεινε ότι η Τουρκία ναι μεν υποστηρίζει την πολιτική ανοικτών θυρών για το ΝΑΤΟ, αλλά οι δυο αυτές χώρες προσφέρουν όπως δήλωσε, «απαράδεκτη και εξωφρενική» υποστήριξη στην τρομοκρατική οργάνωση PKK/YPG, έχουν βάλει περιορισμούς σε εισαγωγές προϊόντων για την τουρκική αμυντική βιομηχανία και φιλοξενούν Κούρδους τρομοκράτες και φυγόδικα μέλη της οργάνωσης του Γκιουλέν στο έδαφός τους.

Ο Τσαβούσογλου ζήτησε να γίνουν συγκεκριμένα βήματα. «Η μεγάλη πλειοψηφία του τουρκικού λαού είναι ενάντια στην ένταξη αυτών των χωρών στον ΝΑΤΟ» είπε.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε σήμερα Κυριακή (15/5) πως η Σουηδία και η Φινλανδία πρέπει να σταματήσουν να υποστηρίζουν τρομοκράτες στις χώρες τους, να παράσχουν ξεκάθαρες εγγυήσεις ασφαλείας και να άρουν απαγορεύσεις εξαγωγών προς την Τουρκία, εφόσον επιδιώκουν την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας σε τούρκους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο, δήλωσε πως η Τουρκία δεν απειλεί κανέναν ούτε επιδιώκει να ασκήσει επιρροή, όμως διατυπώνει τη γνώμη της, ιδιαίτερα σχετικά με την υποστήριξη της Σουηδίας προς την κουρδική μαχητική οργάνωση PKK (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν). Η Άγκυρα θεωρεί το PKK τρομοκρατική οργάνωση.

Σημειώνεται ότι η Φινλανδία επιβεβαίωσε σήμερα ότι θα ζητήσει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και η Σουηδία αναμένεται ότι θα ακολουθήσει το παράδειγμά της, ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ωστόσο, όπως σημειώνει το Reuters, οι ανησυχίες της Τουρκίας μπορεί να αποτελέσουν εμπόδιο, καθώς οποιαδήποτε απόφαση για διεύρυνση του ΝΑΤΟ απαιτεί ομόφωνη έγκριση και από τα 30 κράτη μέλη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος