Η «Βαβέλ» της οκτακομματικής Βουλής – Οι θέσεις και οι «κόκκινες» γραμμές των πολιτικών σχηματισμών

Με την ισχυρή πλειοψηφία των 249 βουλευτών ο Κωνσταντίνος Τασούλας αναδείχθηκε και πάλι πρόεδρος της Βουλής. Την υποψηφιότητά του στήριξαν οι βουλευτές της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της Ελληνικής Λύσης, ενώ «παρών» δήλωσαν οι βουλευτές των υπολοίπων τεσσάρων κομμάτων.

Ο κ. Τασούλας έστειλε ισχυρό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι θα διασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία του Κοινοβουλίου: «κανείς να μην δεχτεί να γίνει διακονιάρης της πρόσκαιρης δημοσιότητας. Όλοι ξέρουμε τι σημαίνει απρόσκοπτη λειτουργία του κοινοβουλίου. Εγώ πάντως είτε μόνος είτε όχι την απρόσκοπτη λειτουργία του κοινοβουλίου θα τη διαφυλάξω».

Χωρίς να καταφέρουν να εκλέξουν αντιπροέδρους η Νίκη, οι Σπαρτιάτες και η Πλεύση Ελευθερίας ολοκληρώθηκε η σχετική ψηφοφορία στη Βουλή.

Από τη ΝΔ εξελέγησαν οι κύριοι Πλακιωτάκης, Γεωργαντάς και Μπούρας. Η Όλγα Γεροβασίλη από το ΣΥΡΙΖΑ, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος από το ΠΑΣΟΚ -Κίνημα Αλλαγής, ο Γιώργος Λαμπρούλης από το Κ.Κ.Ε και από την Ελληνική Λύση ο Βασίλης Βιλιάρδος.

Φανερά συγκινημένος, ο Νικήτας Κακλαμάνης με μια υπόκλιση ολοκλήρωσε την θητεία του στο προεδρείο της Βουλής μετά από 8 χρόνια. Όπως ανέφερε «όπως στη ζωή, την ιατρική, και στη Βουλή επέλεξα να είμαι προσγειωμένος και ακέραιος».

Σύμφωνα με πληροφορίες η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας ψήφισε όλους τους υποψήφιους αντιπροέδρους εκτός από τους προτεινόμενους των Σπαρτιατών, της Νίκης και της Πλεύσης Ελευθερίας. Καθώς στο ψηφοδέλτιο δεν υπάρχει η δυνατότητα του «όχι», ψήφισαν «παρών». ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ δεν στήριξαν τους υποψηφίους των Σπαρτιατών και της Νίκης. Η Ελληνική Λύση υπερψήφισε όλους τους προτεινόμενους.

Πλεύση Ελευθερίας, Νίκη και Σπαρτιάτες δήλωσαν «παρών» σε όλους υποψήφιους αντιπροέδρους στηρίζοντας μόνο τους δικούς τους υποψήφιους.

Οι τόνοι ανέβηκαν στην ολομέλεια, από την πρώτη κιόλας συνεδρίαση. Αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, όταν ο Πρόεδρος της Βουλής επιχείρησε να κλείσει τη συνεδρίαση, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας ζήτησε το λόγο, χωρίς ωστόσο να της δοθεί.

«Θα τα πούμε αν θέλετε κάτι, αλλά όχι εδώ» είπε ο κ. Τασούλας.

Λίγο νωρίτερα κατά τη διάρκεια της ονομαστικής ψηφοφορίας για την εκλογή νέου προέδρου της Βουλής, οι βουλευτές αντέδρασαν όταν η Ζωή Κωνσταντοπούλου δεν περιορίστηκε να δηλώσει την ψήφο της για την υποψηφιότητα Τασούλα, αλλά επιχείρησε πιο εκτενή τοποθέτηση.

«Θεωρώ ότι είναι βαρύτατα εκτεθειμένη η κυβερνητική πλειοψηφία και για τις εκδηλώσεις bullying που καταγράφηκαν το πρωί[…] Είναι μια πολύ κακή αρχή να υπάρχει τόσο μεγάλη δυσανεξία στην παρουσία ενός ανθρώπου που τηρεί τον Κανονισμό» τόνισε η κ. Κωνσταντοπούλου.

«Αγκάθι» το χωροταξικό

Έντονες τριβές εξακολουθεί να προκαλεί το χωροταξικό με τον ΣΥΡΙΖΑ να αντιδρά στην τοποθέτηση των Σπαρτιατών και των βουλευτών της Νίκης πίσω από τα δικά του έδρανα. Μετά την επιστολή Φάμελλου, ακολούθησε και τηλεφωνική επικοινωνία της Όλγας Γεροβασίλη με τον Πρόεδρο της Βουλής, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι θα επιλύσει το ζήτημα.

«Είναι μια τεχνική συζήτηση, δεν πιστεύω ότι υπάρχει κανείς που πιστεύει ότι υπάρχει κάποιος δόλος στην τοποθέτηση των βουλευτών. Θεωρώ ότι είναι καλό να λυθεί από τους έχοντες αρμοδιότητα» τόνισε ο Παύλος Μαρινάκης.

«Επισημαίνουμε προς όλες τις κατευθύνσεις, και στον κ. Μητσοτάκη, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να προασπίζει τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες» υπογράμμισε ο Σωκράτης Φάμελλος.

«Για μας είναι πολύ υψηλά τα δημοκρατικά ζητήματα» ανέφερε ο Παύλος Χρηστίδης.

Στην πρωινή συνεδρίαση της Βουλής ένα από τα χαρακτηριστικά στιγμιότυπα ήταν η χειραψία του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια ώρα, πέντε προτάσεις για σύσταση εξεταστικών επιτροπών κατέθεσε ο Κυριάκος Βελόπουλος, ο οποίος στην συνεδρίαση υπερψήφισε όλους τους υποψήφιους αντιπροέδρους.

«Ψηφίσαμε όλους τους υποψηφίους όλων των κομμάτων για έναν και μοναδικό λόγο, αποκλεισμούς η Δημοκρατία δε δέχεται» υπογράμμισε ο κ. Βελόπουλος.

Διευκρινήσεις για τη δήλωσή του περί αγνότητας επιχείρησε να δώσει ο επικεφαλής της Νίκης λέγοντας ότι «στα παιδιά να δίνουμε ότι καλύτερο μας έχουν προσφέρει οι πρόγονοι μας, οι σπουδαίοι λογοτέχνες μας για να γλυκάνει η ψυχή τους, αυτή είναι η παιδεία της αγνότητας».

Η ολομέλεια θα συνέλθει εκ νέου την Πέμπτη για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Το παζλ της οκτακομματικής Βουλής

«Το βράδυ της 25ης Ιουνίου είχαν μιλήσει πολλοί για μια κοινοβουλευτική Βαβέλ, που θα μας ακολουθεί τα επόμενα τέσσερα χρόνια… Δεν ξέρω αν θα αποδειχθεί Βαβέλ –θα το δούμε ίσως από την Πέμπτη αυτό, αν και μια γεύση πήραμε και σήμερα – σίγουρα, όμως, είναι μια Βουλή, που από την πρώτη μέρα τα κόμματα επιχειρούν να αποσαφηνίσουν θέσεις και κόκκινες γραμμές. Και αυτό έγινε ακόμη και στην ανάδειξη προέδρου και αντιπροέδρων, μια κατά βάση συναινετική διαδικασία» ανέφερε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ η επικεφαλής του πολιτικού ρεπορτάζ, Λίδα Μπόλα.

Η ίδια συνέχισε αναφέροντας:

Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ έκαναν επιλογές με σαφή ιδεολογικό και πολιτικό πρόσημο. Κι έναν κοινό παρονομαστή: άπαντες βρίσκονται απέναντι στους Σπαρτιάτες και τη Νίκη.

Έχει ενδιαφέρον, ωστόσο, ότι η ΝΔ επέλεξε να τηρήσει την ίδια στάση με την Πλεύση Ελευθερίας.

Και οι τρεις νεοεισερχόμενοι –Σπαρτιάτες, Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας- έκαναν την επιλογή τους, όμως, να τους βάλουν όλους απέναντι, με το «καλημέρα». Λέγοντας «Όχι σε όλους», δεν στήριξαν κανέναν από τους υποψηφίους των άλλων κομμάτων, προκαλώντας μία αντίδραση, της Ελληνικής Λύσης, που υπερψήφισε όλες τις υποψηφιότητες. Αποτέλεσμα να μην καταφέρουν να συγκεντρώσουν ούτε την απαιτούμενη πλειοψηφία για να εκλέξουν αντιπροέδρους στο προεδρείο της Βουλής.

Την ώρα, που στη Βουλή έχουν αρχίσει ήδη να ανεβαίνουν οι τόνοι και ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι σαφές ότι εστιάζει μόνο στα της κυβέρνησης, στο επίκεντρο συσκέψεων και επισκέψεων είναι το κυβερνητικό έργο και οι προγραμματικές δηλώσεις, που θα θέτουν και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του.

Στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει αναβολή της Πολιτικής Γραμματείας που ήταν να γίνει αύριο και μετατίθεται μάλλον για τη Δευτέρα λένε οι πρώτες πληροφορίες. Είναι σαφές ότι είμαστε σε μια περίοδο αβεβαιότητας για την επόμενη ημέρα σε ένα πολύ θολό τοπίο κι αυτό αφορά και την πολιτική ταυτότητα του κόμματος και το μέλλον της ηγεσίας, τις υποψηφιότητες οι οποίες δεν ξεκαθαρίζουν.

Αντίθετα και αυτό είναι χαρακτηριστικό όσο περνούν οι ημέρες, αντί να εκτονώνεται αυτό το κλίμα, βλέπουμε να επιβαρύνεται. Βλέπουμε δηλώσεις στελεχών που εντείνουν αυτή την εσωστρέφεια και δείχνουν να μπαίνει η αξιωματική αντιπολίτευση σε μια περιδίνηση που θα δούμε αν 15 και 16 του μήνα στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής θα περάσει πλέον σε μια άλλη φάση. Για την ώρα βλέπουμε υποψηφιότητες να έρχονται και να παρέρχονται ανάλογα με το πώς κινούνται όλα τα υπόλοιπα.

Ρεπορτάζ: Εμμανουέλα Αργείτη, Κώστας Κωνσταντόπουλος, Λάμπρος Παπαναγιώτου – Σχολιασμός: Λίδα Μπόλα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος