«Η Τουρκία θέλει να διατηρεί την πίεση προς την Ελλάδα» – Οι εκτιμήσεις του Σ. Σέρμπου για τις τουρκικές προκλήσεις (video)

Array

Για τις ακραίες απειλές για πυραυλική επίθεση εναντίον της Ελλάδας που εξαπέλυσε ο Ταγίπ Ερντογάν εναντίον της χώρας μας, τις συνεχείς δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων για αποστρατικοποίηση των νησιών και την άμεση απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ μίλησε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής, Σωτήρης Σέρμπος, τονίζοντας ότι «για πρώτη φορά η Τουρκία διεκδικεί περισσότερο ζωτικό χώρο».

«H Tουρκία είναι μια χώρα πολύ ενοχλημένη» δήλωσε στις «Συνδέσεις» ο κ. Σέρμπος, ο οποίος μιλώντας για τις αιτιάσεις της Άγκυρας για την «Γαλάζια Πατρίδα» και τον έλεγχο των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο τόνισε ότι αυτή της η στρατηγική «την υποχρεώνει πολλές φορές, μέσω επίσημων αιτημάτων, να τα συνδέει με ζητήματα εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας». Γεγονός που είναι, αν μη τι άλλο απαράδεκτο.

Αναφερόμενος στις προσπάθειες της Τουρκίας να «γκριζάρει» όχι μόνο βραχονησίδες αλλά και μεγάλα κατοικημένα ελληνικά νησιά τόνισε ότι «αν βάλουμε στο κάδρο και τους Αμερικανούς σιγά σιγά προετοιμάζεται μια αρχιτεκτονική ασφαλείας που, σε επίπεδο ισορροπίας δυνάμεων, λαμβάνει υπόψη και την προστασία της Ελλάδος, ως μια αναχαίτιση των φιλοδοξιών που έχει η Άγκυρα.

Πώς επηρέασε η ρωσική εισβολή τη στάση των συμμάχων μας

«Μετά το πόλεμο στην Ουκρανία και το ρόλο των Δαρδανελίων, όλα αυτά λαμβάνονται υπόψη σοβαρά» είπε ο κ. Σέρμπος επισημαίνοντας ότι από την στενή στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας και ΗΠΑ είναι λογικό να ενοχλείται η Τουρκία.

Όπως εκτίμησε ο καθηγητής Διεθνούς πολιτικής, «υπάρχει μια πολύ ευρύτερη διαπραγμάτευση των Τούρκων με τους Αμερικανούς και με άλλες δυτικές χώρες» τονίζοντας ότι «η Τουρκία με τέτοιες δηλώσεις θέλει να διατηρεί την πίεση προς την Ελλάδα ανοιχτή. Να δημιουργεί μια ανασφάλεια».

Για το ίδιο θέμα μίλησε στην ΕΡΤ και ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Νίκος Μελέτης, ο οποίος εκτίμησε ότι οι δηλώσεις του Ερντογάν «έχουν ξεφύγει πλέον εντελώς κάθε έξω από το διπλωματικό πλαίσιο. Με τις δηλώσεις αυτές (η Τουρκία) απειλεί με επιθετική ενέργεια μια γειτονική χώρα». Ταυτοχρονα, όπως τόνισε, η Άγκυρα λειτουργεί ως Δούρειος Ίππος του Πούτιν στο ΝΑΤΟ.

«Νομίζω ότι πλέον περνάμε σε μια φάση που ο κύριος Eρντογάν και οι απειλές αυτές δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται μόνο με μια απλή παράσταση στις ξένες πρωτεύουσες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Χρειάζεται πολύ πιο μεγάλη διπλωματική κινητοποίηση και στις Ηνωμένες Πολιτείες, στον ΟΗΕ και στην ΕΕ» εκτίμησε ο κ. Μελέτης. Και όπως υποστήριξε, «οι δηλώσεις αυτές επιβεβαιώνουν την ανάγκη λήψης μέτρων για την άμυνα των νησιών αυτή τη στιγμή».

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος