Γ. Κακλίκης στο Πρώτο: “Μεθόδευση” της Δύσης για συνεννόηση με τη Ρωσία έναντι της Κίνας (audio)

Την εκτίμηση ότι φαίνεται πως βαίνουμε σε μια αποκλιμάκωση της ρωσο-ουκρανικής κρίσης και η διπλωματία θα έχει τον πρώτο λόγο εξέφρασε ο πρέσβης επί τιμή και σύμβουλος του ΕΛΙΑΜΕΠ, Γιώργος Κακλίκης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 κι 105,8 και στην εκπομπή «Ναι μεν, αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή.

«Νομίζω ότι το “πρώτο φως από τη χαραμάδα” φάνηκε όταν ανακοινώθηκε το περιεχόμενο των συνομιλιών που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο ο Γερμανός Καγκελάριος, ο οποίος έδειξε όχι υποχωρητική στάση της Δύσης, αλλά μια στάση διάθεσης για συνδιαλλαγή, πράγμα που επιβεβαίωσε και χθες ο Τζο Μπάιντεν, στην ανακοίνωση που έκανε. Βεβαίως κραδαίνοντας πάντα την απειλή ότι εφόσον η Ρωσία αποτολμήσει το απευκταίο, οι κυρώσεις σε βάρος της θα είναι πολύ σημαντικές», τόνισε.

«Βρισκόμαστε σε έναν δρόμο ο οποίος δεν οδηγούσε εξαρχής σε σύγκρουση των δυο πλευρών, αλλά είναι μια μεθόδευση από τη Δύση και κυρίως από την πλευρά της Ουάσιγκτον– μετά τα “σύννεφα” που μαζεύτηκαν και προμήνυαν μια “καταιγίδα”- να υπάρξουν ορισμένες προσεγγίσεις των δυο πλευρών. Δηλαδή η Δύση και η Ρωσία να έρθουν τελικά σε μια φάση συνεννόησης, ώστε – χωρίς να γίνει συνασπισμός μεταξύ τους- να είναι  σε ένα ιδεατό δυτικό στρατόπεδο και οι δυο, έναντι της απειλής της Κίνας, την οποία εμφανίζει πλέον η Ουάσιγκτον ως πρωταρχικό της στόχο», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς για το εάν υπάρξουν νικητές και ηττημένοι μετά από αυτό το δυναμικό μπρα ντε φερ, δήλωσε ότι το θέμα είναι το πώς θα παρουσιαστεί η κάθε πλευρά μετά τη λήξη και «πώς θα ακουστεί η δικής της προπαγάνδα». «Θα παρουσιάσει η Ουάσιγκτον τη δική της εκδοχή, θα παρουσιάσει η Μόσχα τη δική της και είναι θέμα “πόντων” της κάθε πλευράς, πώς θα εισπραχθούν οι “πόντοι” από το διεθνές ακροατήριο το οποίο και θα κρίνει ποια από τις δυο πλευρές κέρδισε τα περισσότερα.

Για τη στάση της Ευρώπης, σχολίασε ότι από τη γηραιά ήπειρο υπάρχει μόνο μια και μοναδική φωνή που υψώνεται και αυτή είναι του Γάλλου προέδρου Μακρόν. «Η υπόλοιπη Ευρώπη έχει τις δικές της αντιλήψεις. Οι νέες χώρες της Ευρώπης δεν θέλουν ούτε να ακούσουν για προσέγγιση με τη Ρωσία και έτσι δημιουργούνται διάφοροι κύκλοι, τομείς συμφερόντων και διαθέσεων έναντι της Μόσχας». Πρόσθεσε, δε, ότι και ο ίδιος ο κ. Πούτιν μετά τη συνάντηση του με τον κ. Μακρόν, είπε  ότι η Γαλλία είναι μια υπολογίσιμη σοβαρή δύναμη της Ευρώπης, αλλά ο βασικός συνομιλητής της Ρωσίας, είναι οι ΗΠΑ.

Ο κ. Κακλίκης εξέφρασε τη διαφωνία του με την τοποθέτηση της προέδρου της Κομισιόν, η οποία χαρακτήρισε «παρωχημένη» τη θεωρία περί σφαιρών επιρροής, λέγοντας ότι ανήκει σε άλλες εποχές. «Νομίζω ότι η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική. Πάρα πολλές ισχυρές χώρες ή χώρες που φαντάζονται ότι είναι ισχυρές, θέλουν να έχουν στην περιοχή τους ή ακόμα και πολύ μακρύτερα από αυτές, δυνατότητα άσκησης επιρροής. Αυτό συμβαίνει πρωτίστως με την κυρίαρχη δύναμη της εποχής, τις ΗΠΑ», εξήγησε.

Ειδικά για τη Ρωσία με το «σοβιετικό της παρελθόν», διευκρίνισε ότι «επειδή έχει ορθοποδήσει και δεν είναι στην κατάσταση που ήταν όταν κατέρρευσε το σοβιετικό καθεστώς, επιδιώκει να έχει αυξημένη την επιρροή της και μια ζώνη ασφάλειας γύρω από αυτήν, όπως συνέβαινε επί σοβιετικής εποχής όπου περιεβάλετο από μια σειρά κρατών τα οποία ανήκαν στην επιρροή της και ήταν ο προμαχώνας της σε κάθε απειλή».

«Σήμερα οι αντιλήψεις αυτές δεν έχουν εξαφανιστεί και το λένε όλοι οι Ρώσοι πολιτικοί και διπλωμάτες. Όταν αυτό το βλέπουμε στην Τουρκία η οποία θέλει να αποκτήσει ζώνες επιρροής και άσκησης συμφερόντων, λογικό είναι να το περιμένουμε από δυο μεγαλύτερες δυνάμεις οι οποίες θεωρούνται ότι είναι οι πρώτες στον κόσμο από πλευράς ισχύος», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς για τη στάση του Πούτιν και αν ο Ρώσος πρόεδρος προσπάθησε να εκμεταλλευθεί τα προβλήματα που έχουν ΗΠΑ και ΕΕ, ο πρέσβης επί τιμή ανέφερε πως κάτι ανάλογο «είδαμε και πριν λίγα χρόνια με τις κινήσεις που έκανε η Ρωσία στη γειτονιά μας, στην ανατολική Μεσόγειο. Αυτό που επίσης αποπειράται να κάνει στη “μαύρη τρύπα” των Βαλκανίων, στη Σερβία, την οποία θεωρεί ένα προωθημένο “πιόνι” της, λόγω των δεσμών που έχουν οι δυο χώρες, με πρώτο και κύριο την Ορθοδοξία. Το βλέπουμε και στη Μεσόγειο, στη Λιβύη, όπου αισθάνθηκε ότι υπάρχουν κενά».

«Το έκανε και η Τουρκία, η οποία το αξιοποιεί όταν αισθάνθηκε ότι οι ΗΠΑ δεν ασκούν την ίδια επιρροή που ασκούσαν παλιά. Η μεν Ρωσία θέλει αυτοκρατορικά να εισβάλλει στην περιοχή, η δε Τουρκία είτε με αυτό τον τρόπο θέλει να το πραγματοποιήσει, είτε ως υποκατάστατο των ΗΠΑ, οι οποίες μπορεί να ανεχθούν από την πλευρά της Τουρκίας την παράδοση της σκυτάλης ενός ρόλου επιτροπείας της περιοχής», σημείωσε.

Αναφορικά με τις επιπτώσεις της διένεξης στην Ελλάδα και στα ελληνο-τουρκικά, ο κ. Κακλίκης είπε ότι οι πρώτες επιπτώσεις είναι στο ενεργειακό, «άλλο αν η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να ανταπεξέλθει μερικώς, δεν νομίζω πλήρως, με διάφορες διεξόδους που μπορεί να χρησιμοποιήσει. Μια από αυτές είναι και ο αγωγός που έρχεται μέσω Τουρκίας από το Αζερμπαϊτζάν. Αλλά δεν ξέρουμε και ποια θα είναι η στάση της Τουρκίας σε μια ενδεχόμενη αναστάτωση στην περιοχή. Δηλαδή μήπως αυτό που απειλεί η Μόσχα για την Ευρώπη σε περίπτωση που υπάρξουν μέτρα κατά της Ρωσίας ότι θα σταματήσει την παροχή ενέργειας, δεν θα απέκλεια να έκανε κάτι τέτοιο και η Τουρκία».

«Επειδή συμμερίζομαι την άποψη πολλών ότι ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται, υποψιάζομαι ότι η Τουρκία ασφαλώς θα είναι έτοιμη για να εκμεταλλευτεί οποιαδήποτε ευκαιρία της παρουσιαστεί ώστε να πληρώσει τον κενό χώρο και να εφαρμόσει έστω και ένα τμήμα από αυτά που επαγγέλλεται ο Ερντογάν», εκτίμησε ο ίδιος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος