Δ. Σταθακόπουλος, Οθωμανολόγος: Πλήρως αναμενόμενη η αμφισημία στις δηλώσεις Ερντογάν

Άμεση και αυστηρή ήταν η απάντηση της Αθήνας στην προκλητική ρητορική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη Μικρασιατική Kαταστροφή. Για το θέμα αυτό μίλησαν στις «Συνδέσεις» ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στην Τουρκία, Γιάννης Μανδαλίδης και ο Δημήτρης Σταθακόπουλος, Δρ, Παντείου, νομικός και Οθωμανολόγος. Οθωμανολόγος

«Παρατηρούμε μια αμφισημία. Ο κ. Ερντογάν έχει κάνει στο παρελθόν ακόμη πιο σκληρές δηλώσεις, αλλά βέβαια και αυτές που έκανε τις προηγούμενες ημέρες δεν πέρασαν απαρατήρητες» δήλωσε ο κ. Μανδαλίδης τονίζοντας ότι η ρητορική του Τούρκου προέδρου συντάσσεται με την πάγια θέση της επίσημης τουρκικής ιστοριογραφίας.

«Είναι κάτι που διδάσκεται εδώ και 100 χρόνια από τη σύσταση του τουρκικού κράτους στα τουρκικά σχολεία και μέσα στα βιβλία της Ιστορίας και διδάσκεται σε όλες τις βαθμίδες της τουρκικής εκπαίδευσης. Είναι μια θέση η οποία εκφράζεται από τους πολιτικούς, από τους αξιωματούχους σε όλο το πολιτικό φάσμα της Τουρκίας», σημείωσε.

Με αποδέκτη το εσωτερικό η ρητορική Ερντογάν

Από την πλευρά του ο κ. Σταθακόπουλος σχολιάζοντας τη δήλωση Ερντογάν εκτίμησε ότι ο Ερντογάν, όπως αναμενόταν, σε επετειακές ημερομηνίες για το τουρκικό έθνος θα αυξάνει τη ρητορική του έναντι της χώρας μας έχοντας ως αποδέκτη το εσωτερικό ακροατήριο.

«Αυτή η αμφισημία είναι πλήρως αναμενόμενη για όσους ασχολούμαστε (σ.σ. με τα ελληνοτουρκικά). Στο εσωτερικό λέει αυτά που θέλει να ακούσει το κοινό, γιατί έχουν κι αυτοί τις δικές τους επετείους και από την άλλη μεριά σε εμάς θα τείνει χείρα φιλίας, ειδικά μετά τους σεισμούς του Φεβρουαρίου» προσέθεσε.

Αναφερόμενος στην ανάρτηση του Στρατηγείου του ΝΑΤΟ στη Σμύρνη που ευχήθηκε στην Τουρκία, για δεύτερη συνεχή χρονιά, με αφορμή την «Ημέρα της Νίκης», τόνισε ότι δεν λειτουργεί με το συναίσθημα και την ιστορική βάση καθώς και οι δύο χώρες είναι μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Διαβάστε επίσης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος